CONDITII PENTRU ACORDAREA AJUTORULUI REFUGIATILOR UCRAINENI – Banii vor fi dati numai daca beneficiarii fac dovada incadrarii in munca si inscrierii copiilor la scoala
Vin noi reguli privind acordarea ajutorului financiar pentru refugiatii ucraineni. Astfel, Guvernul pregateste o hotarare care va prevede ca suma forfetara sa fie acordata numai daca beneficiarul face dovada incadrarii in munca si inscrierii minorilor la unitati de invatamant.
Insa Guvernul a modificat deja modalitatea de acordare a sprijinului pe care statul roman il acorda cetatenilor proveniti din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, actul normativ stabileste posibilitatea acordarii unei sume forfetare lunare, pentru o sigura perioada de maximum 4 luni consecutive, incepand cu 1 mai 2023, in vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana si cazarea pe teritoriul Romaniei, pentru familiile si persoanele singure. Cuantumul, conditiile si mecanismul de acordare a sumelor respective vor fi stabilite printr-o hotarare de Guvern.
Decontul
Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat si dupa indeplinirea perioadei de 4 luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2023, pentru persoanele din categoriile vizate de actul normativ, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului.
In cazul cazarii persoanelor in alte locatii stabilite de comitetele judetene/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, sumele forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana si cazarea vor fi decontate catre unitatea care asigura cazarea, proportional cu numarul de zile pentru care aceasta este asigurata, decontarea urmand a se face din bugetul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si dupa caz, din bugetele/bugetul inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta/Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.
Deficit de forta de munca
De asemenea, se va avea in vedere, in viitorul proiect de HG ca suma forfetara sa fie acordata numai daca si in masura in care beneficiarul face dovada incadrarii in munca, inscrierii minorilor la unitati de invatamant etc., ca o forma de determinare a strainilor sa contribuie participativ pe perioada cat se afla pe teritoriul Romaniei. Potrivit datelor statistice extrase din REVISAL, doar un numar de 5.007 straini proveniti din zona de conflict armat din Ucraina sunt incadrati in munca, aceasta in contextul in care Romania se confrunta cu un deficit al fortei de munca.