COMPENSATII PENTRU ANGAJATORI – Proiectul lui Orban care prevede bani pentru mediul privat pentru zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, intra la vot (Document)

552

sursa foto: facebook Ludovic Orban

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 26 iunie 2023, proiectul de lege semnat de fostul premier Ludovic Orban, dar si de alti parlamentari, care prevede compensatii pentru angajatorii din mediul privat.

Concret, se propune ca pentru zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, angajatorii din mediul privat au dreptul la restituirea cheltuielilor salariale de la bugetul de stat. Propunerea a fost avizata negativ de Consiliul Legislativ si de Comisia pentru drepturile omului si de Comisia de munca. Consiliul Economic si Social a emis raport favorabil.

Expunerea de motive

Potrivit expunerii de motive, zilele libere date la stat sunt platite de la buget, in timp ce zilele libere pentru salariatii din sectorul privat sunt platite de angajator, implicit din fondul de salarii, ceea ce echivaleaza cu stagnarea salariilor in mediul privat.
Potrivit art. 139 din Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
-1 si 2 ianuarie;
-6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
-7 ianuarie – SoborulSfantului Proroc loan Botezatorul;
-24 ianuarie-Ziua Unirii Principatelor Romane;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
-prima si a doua zi de Pasti;
-1 mai;
-1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
-Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – SfantulApostol Andrei, cel intai chemat. Ocrotitorul Romaniei;
-1 decembrie;
-prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Crearea unui echilibru

Astfel, in ultimii ani se poate observa o crestere a numarului de zile libere acordate prin lege, care devin suportate de angajator, fara a exista niciun fel de compensare cu privire la acestea. Mai mult, practica ultimilor ani este de a se crea ‘punti’ intre zilele de sarbatoare legala, ceea ce creeaza o anumita frustrare in randul angajatilor din mediul privat si inclusiv angajatorilor, care nu mai pot rezolva problemele pe care le au la institutiile publice deoarece acestea nu lucreaza.
Pentru a crea un echilibru intre tendintele populiste ale unor deputati sau senatori, respectiv de a acorda zile libere pe banii angajatorilor din Romania si de a perturba buna functionarea a economiei, apreciem ca statul ca angajator si angajatorul privat trebuie adusi pe pozitie de egalitate, adica in ambele cazuri, zilele libere stabilite prin lege sa fie compensate de catre stat”.

Iata ce se cere:

•Pentru zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza stabilite potrivit art. 139, angajatorii au dreptul la restituirea cheltuielilor salariale corespunzatoare acestor zile de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale;
• In vederea acordarii sumelor necesare, angajatorii depun, prin posta electronica, la inspectoratele teritoriale de munca, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care au lucrat sau care nu au lucrat in zilele de sarbatoare legala, asumata de reprezentantul legal al angajatorului;
•Plata din bugetul de stat se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor la conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.

Ultimele articole