Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE SI PLAFONAREA PRETURILOR – Iata cum se aplica. Aflati daca va incadrati in schema de ajutor (Document)

Guvernul a aprobat schema de spijin pentru plata facturilor la energie si gaze, insa multi romani au unca nelamuri cu privire la aplicare acesteia. Iata conditiile in care clientii casnici pot beneficia de compensarea facturii de energie si plafonarea pretului.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei vine cu precizari. Astfel:

Acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, daca:

-consumul clientului final din perioada facturata este mai mare decat consumul minim determinat ca produs intre valoarea de 1 kwh/zi si numarul de zile din perioada de facturare si mai mic decat consumul de referinta determinat ca produs intre valoarea consumului zilnic de referinta si numarul de zile din perioada de facturare prevazut in tabelul alaturat;
-pretul final care ar trebui achitat de clientul casnic este mai mare decat pretul de referinta de 0,68 lei/kWh (include tarifele reglementate pentru servicii de retea, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, contravaloarea certificatelor verzi, acciza si TVA.

Acordarea unei compensatii unitare in valoare de cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, daca:

-limita minima de consum zilnic este de 7 kWh, iar consumul de gaze naturale din perioada de facturare nu depaseste consumul de referinta pentru fiecare luna din perioada noiembrie 2021 - martie 2022 ale carui valori sunt mentionate in tabelul alaturat;
-pretul gazelor naturale din contractul clientului final este mai mare decat pretul de referinta de 125 lei/MWh (nu include TVA, taxe si tarife reglementate, tarife de inmagazinare, precum si acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021). In situatia in care, in urma aplicarii compensarii, valoarea reprezentand diferenta dintre pretul gazelor naturale din contract si suma de compensare este mai mica de 125 lei/MWh, se compenseaza doar diferenta dintre pretul gazelor naturale si pretul de referinta.

Plafonarea

Potrivit ANRE, pretul final facturat al energiei electrice se plafoneaza la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de pret al energiei electrice va fi in valoare de maximum 0,525 lei/kWh, avand incluse: componenta de pret al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport si distributie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contributia de cogenerare de inalta eficienta energetica, costurile de furnizare, TVA.
Pretul final facturat al gazelor naturale se plafoneaza la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de pret al gazelor naturale va fi in valoare de maximum 0,250 lei/kWh, avand incluse: componenta de pret al gazelor naturale, costul de transport, tariful de inmagazinare, acciza, tariful de distributie, costurile de furnizare, TVA.

*Cititi aici documentul integral

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani