Grid star
eveniment

COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – Nemultumirile furnizorilor: "Ignorarea costurilor reale contravine principiilor constitutionale, legislatiei europene si nationale in domeniu”

Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) critica prevederile OUG privind compensarea facturilor la energie si gaze (click aici pentru a citi). Furnizorii sustin ca ordonanta le impune pierderi financiare si economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau in tariful de distributie.

Potrivit ACUE, modificarile OUG 27/2022, in forma publicata, vor duce la deteriorarea semnificativa a situatiei financiare a operatorilor economici din zona de furnizare si distributie a energiei, intrucat le impune pierderi financiare si economice semnificative, nerecunoscute prin modalitatea de rambursare sau in tariful de distributie.
Se mai sustine ca activitatea de furnizare si distributie inregistreaza deja pierderi de sute de milioane de euro, ca efect al legislatiei in vigoare, iar “ignorarea costurilor reale contravine principiilor constitutionale, legislatiei europene si nationale in domeniu”.

Nemultumirile

Furnizorii reclama ca pretul mediu ponderat de decontare a energiei electrice a fost stabilita netransparent si sub preturile din piata, inregistrate pe platformele de tranzactionare si evidentiate in rapoartele OPCOM. ACUE mai sustine ca autoritatile au vizibilitate totala in ceea ce priveste evolutia preturilor pe piata angro de energie electrica, dar nu au aratat niciun calcul care sa sustina valorile incluse in noile reglementari. Potrivit Asociatiei, realitatea este cu totul alta, iar autoritatile stiu care este nivelul de pret la care s-au facut deja achizitii. ACUE considera ca este o decizie cinica, expresia unei lipse de consideratie fata de mediul de afaceri.
“Nu se pot impune pierderi ca efect al legislatiei. Orice interventie in formarea preturilor nu trebuie sa aiba drept rezultat costuri suplimentare pentru participantii la piata, intr-un mod discriminatoriu. Astfel de decizii trebuie sa fie clar definite, transparente, verificabile si nediscriminatorii”, a declarat Daniela Daraban, directorul Executiv al ACUE.

Pretul maxim

"Dupa luni de crestere accelerata a preturilor pe piata angro, perioada in care autoritatile au asistat in mod pasiv, peste noapte, a fost stabilit un pret maxim pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrica, sub pretul pietei si sub costul achitat de furnizori.
Federatia ACUE intelege nevoia introducerii unor mecanisme de control, care sa asigure evitarea unor derapaje nepotrivite pe lantul valoric al sectorului energetic, dar aceste masuri trebuie sa fie in limitele constitutionale, aliniate cu legislatia din domeniul energetic si calibrate in functie de rolul si provocarile fiecarui sector din domeniul energetic.
Cu toata responsabilitatea, ne simtim datori sa atragem atentia asupra riscului ca, in situatia foarte probabila in care unii furnizori de energie electrica vor ajunge in imposibilitatea de a-si indeplini obligatiile de serviciu public, mecanismele specifice de furnizor de ultima instanta sa nu mai functioneze efectiv si eficient.

Furnizorii se plang

Preluarea unui portofoliu foarte mare de clienti de catre ceilalti operatori desemnati nu va fi posibila, avand in vedere situatia financiara precara a tuturor furnizorilor de energie si faptul ca lipsa de lichiditate nu o sa permita achizitii suplimentare de energie electrica, la preturile actuale de pe piata angro.
In acelasi timp, pentru activitatea de distributie de energie, solutiile adoptate vin cu o intarziere de 6 luni si adreseaza partial situatia critica in care au ajuns operatorii de distributie. Pentru perioada in care s-a decis inghetarea tarifelor se corecteaza solutia capitalizarii diferentelor de cost prin ‘activ reglementat’, care sa fie recunoscut ulterior de-a lungul unei perioade de 5 ani, dar nu este propusa nicio solutie imediata pentru asigurarea energiei necesare functionarii retelelor de distributie.
ACUE solicita o revizuire a noilor modificari pentru a se evita blocajul total al pietei si discontinutati in alimentarea cu energie a clientilor. Face un nou apel la responsabilitate si la o colaborare autentica intre autoritati si industrie pentru analiza comuna a datelor si asumarea unor decizii corecte. Situatia este critica, mult prea serioasa si afecteaza in mod direct continuitatea serviciilor de furnizare si distributie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani