COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – Legea a fost adoptata. S-au plafonat si preturile. Ramane ca presedintele Iohannis sa o promulge

1201

sursa foto: sibiu100.ro

Proiectul de lege care prevede plafonarea preturilor la energie si compensarea facturilor a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, masurile urmand sa se aplice de la 1 noiembrie. Mai trebuie doar ca presedintele Iohannis sa promulge legea, pentru a fi aplicata.

Astfel, pe langa consumatorii casnici, preturile plafonate se vor aplica si unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice si private), unitatile de invatamant (publice si private), cresele (publice si private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici si privati si unitatile de cult. Totodata, TVA-ul pentru energia si gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Amanarea facturilor pentru maxim sase luni

Preturile vor fi plafonate, potrivit digi 24, la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrica si la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, in cazul energiei electrice si cu cel mult 33% din valoarea componentei pretului gazelor naturale.

Legea prevede si posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a amana plata facturilor pentru o perioada cuprinsa intre o luna si sase luni fara costuri suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole