COMPENSAREA FACTURILOR LA ENERGIE – ANPC a trimis un e-mail furnizorilor

616

sursa foto: evz.ro

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a transmis un chestionar firmelor din energie pentru a afla cu exactitate numarul facturilor gresite trimise consumatorilor.

Potrivit Autoritatii, a fost expediat prin e-mail, catre toate companiile care furnizeaza energie electrica si gaze naturale operatorilor casnici din Romania, un chestionar care contine o rubricatie detaliata in urma completarii caruia va fi posibila o centralizare exacta a numarului de facturi gresit intocmite, in raport cu prevederile Ordonantelor 118/2021 si 3/2022.

”Asa cum am spus, dorim sa avem date certe, asumate, pentru a putea cuantifica dimensiunea exacta a facturarii eronate in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, in Romania. Ne-am tinut de cuvant si, imediat am construit un chestionar care sa ne permita radiografierea precisa a fenomenului si, in raport cu acest lucru, sa putem aborda concret si rapid controlul remedierii eventualelor greseli. Imediat cum centralizam toate datele, le vom da publicitatii”, a declarat Horia Constantinescu, presedintele ANPC.

Sanctiuni aplicate furnizorilor

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta recent ca a aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 645.000 lei furnizorilor de energie electrica si gaze. Comisarii au finalizat 94 de actiuni de control in intreaga tara, alte 100 aflandu-se in curs de derulare. 

Printre cele mai importante abateri constatate de catre comisarii ANPC in urma controalelor efectuate la unii furnizori s-au numarat:

-nu a fost aplicata plafonarea si compensarea preturilor conform OUG118/2021 incepand cu  01.11.2021;
-tabelul privind consumul energie electrica, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinta, inclusiv marja de 10%;
-informarile privind compensarea facturilor de energie electrica si gaze naturale, transmise clientilor, nu contin elementele din care este compus pretul la care se aplica compensarea;
-nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole