COMPENSAREA ENERGIEI: SENATUL DECIDE – Lege pentru romanii care au investit bani in panouri fotovoltaice. Sprijin pentru prosumatori (Document)

694

sursa foto: ministerul Mediului

Legea pentru energie verde a fost depusa in Senat. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea Legii 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.


Initiatorii arata ca obiectivul propunerii legislative este ca prosumatorul cu instalatii de panouri fotovoltaice sa beneficieze de compensarea energiei solare la toate locatiile aflate in proprietatea acestuia. Potrivit expunerii de motive, in prezent legea prevede compensarea energiei electrice la proprietatea unde se afla instalatia de panouri fotovoltaice.
Prosumatorii sunt cei care nu doar consuma energie din reteaua electrica, ci si produc si livreaza energie din surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu si injecteaza surplusul in retea, contra cost, pe baza unui contract de vanzare-cumparare cu furnizorul de energie electrica.

​ Argumentele initiatorilor

Conceptul de prosumator este relativ nou pentru Romania. Potrivit legii, prosumatorul este persoana care detine instalatii de producere a energiei electrice si care poate consuma, stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui. Adevarul este ca, din ce in ce mai mult, in ultimii ani, din ce in ce mai multe blocuri de locuinte sau case sunt construite cu panouri fotovoltaice. IMM-urile si marile companii utilizeaza din ce in ce mai des panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile de productie. Prin Fondul de modernizare avem la dispozitie cel putin 1,5 miliarde de euro pentru aceste proiecte.

​Bani pentru toate locatiile

La ora actuala, legea prevede compensarea energiei electrice la proprietatea unde se afla instalatia de panouri fotovoltaice, iar obiectivul actualei propuneri legislative este ca prosumatorul cu instalatii de panouri fotovoltaice sa beneficieze de compensarea energiei solare la toate locatiile aflate in proprietatea prosumatorului in cauza.

​ Investitie substantiala

Legea isi propune sa incurajeze cat mai multi romani sa devina prosumatori, avand in vedere ca desi avantajele sunt numeroase, pe termen lung, investitia initiala este substantiala si se amortizeaza in timp.
Cu alte cuvinte, actuala propunere legislativa reprezinta un impuls in plus pentru utilizarea instalatiilor de energie verde.

​ Avantajele

prosumatorul isi produce singur energia de care are nevoie si poate produce bani din surplusul de energie, are autonomie fata de producatorii si furnizorii de energie, protejeaza mediul, valoarea locuintei creste daca vrea sa o vanda, si stie exact cata energie consuma, pentru a face anumite modificari pentru economisire”, se arata in expunerea de motive.


*Expunerea de motive

1 comentariu la “COMPENSAREA ENERGIEI: SENATUL DECIDE – Lege pentru romanii care au investit bani in panouri fotovoltaice. Sprijin pentru prosumatori (Document)

  1. Modificarea și complectarea legii ar trebui să țină cont și de domiciliul prosumatorului, sens in care textul ar trebui să conțină acest aspect, de exemplu:

    ”Prosumatorii cu instalații de panouri fotovoltaice beneficiază de compensarea energiei electrice la toate locațiile proprietate PRECUM ȘI LA ADRESA DE DOMICILIU a prosumatorului în cauză”

    Explicație:
    Există situații în care prosumatorul produce energia într-o locație de reședință (unde este proprietar) și are domiciliul în altă locație unde este proprietar fiul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole