COMPENSARE PENTRU PROSUMATORI – Furnizorii sunt obligati sa achizitioneze energia electrica. Ordonanta, adoptata de Guvern

1555

sursa foto: facebook Virgil Popescu

Prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativa, iar furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze energia electrica, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW. Asta prevede OUG pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.


Prosumatorii sunt cei care nu doar consuma energie din reteaua electrica, ci si produc si livreaza energie din surse regenerabile. Produc pentru consumul propriu si injecteaza surplusul in retea, contra cost, pe baza unui contract de vanzare-cumparare cu furnizorul de energie electrica.

Modificarile

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a anuntat ca urmare a Ordonantei adoptate de Executiv, se realizeaza si alte modificari importante:
-Primariile (UAT-urile) pot co – finanta extinderea retelelor de gaze naturale;
-Bransare gratuita la retelele de energie si gaze naturale pentru toti clientii casnici:
“Producatorii vor avea dreptul sa intre pe piata in functie de viabilitatea economica. Intrarea pe piata a unor noi participanti, cum sunt agregatorii, clientii activi sau comunitatile de energie, va creste concurenta si dinamica pietei, cu impact benefic asupra pretului pentru clientul final”.

Iata anuntul ministrului Energiei:

“Vesti bune! Am adoptat Ordonanta de Urgenta mult asteptata: OUG pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.
Prin OUG se transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica, dar se realizeaza si alte modificari importante:
-Primariile (UAT-urile) pot co – finanta extinderea retelelor de gaze naturale!
-Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativa, iar furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze energia electrica, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrica in unitati de producere a energiei cu o putere instalata intre 200 kW si 400 kW.
-Bransare gratuita la retelele de energie si gaze naturale pentru toti clientii casnici.
-Totodata, modificarile aduse de acest act normativ vor conduce la restructurarea pietei de energie si la deschiderea acesteia, prin eliminarea pietei centralizate de energie si acordarea posibilitatii de a incheia contracte bilaterale de energie pe pietele organizate sau extrabursiere.
-De asemenea, producatorii vor avea dreptul sa intre pe piata in functie de viabilitatea economica. Intrarea pe piata a unor noi participanti, cum sunt agregatorii, clientii activi sau comunitatile de energie, va creste concurenta si dinamica pietei, cu impact benefic asupra pretului pentru clientul final.
Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv in programul de guvernare!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole