Grid star
companii

COMPANIILE DE TELEFONIE UMFLA FACTURILE PESTE CURSUL BNR – In luna iulie Telekom a calculat facturile la un curs euro de peste 4,9 lei, niciodata atins in Romania. Orange s-a luat dupa Telekom. Statul permite multinationalelor sa impuna ce curs valutar po

Romania este printre putinele tari care, desi nu au aderat inca la moneda euro (fiind putin probabil ca aceasta schimbare sa se petreaca in urmatorii trei ani), permite marilor companii sa impuna preturi la bunuri, utilitati si servicii in moneda europeana. Printr-un vid legislativ permis de autoritatile Statului roman, profund antinational credem noi, s-a ajuns in situatia in care multinationalele sa poata impune abonamente in euro, facturate la cursul valutar pe care il doresc. Curs care nu are nimic de-a face cu cotatiile Bancii Nationale a Romaniei si cursul oficial raportat zilnic de BNR. In unele cazuri, cursul euro folosit pentru facturarea unor servicii de aceste companii nu a fost niciodata atins in Romania! Mai rau este ca odata dat tonul de una dintre aceste companii, si alte multinationale cu punct de lucru in Romania au ales aceeasi modalitate de facturate.

Telekom factureaza dupa cursul bancar al ING Bank

Sa luam asadar exemplul companiei de telefonie si comunicatii TELEKOM, cea care "a implementat" practic modalitatea de facturare dupa chef. Printr-un anunt postat pe pagina oficiala a site-ului, Telekom si-a informat clientii ca incepand cu data de 15 aprilie 2019 contravaloarea serviciilor pe factura Telekom Romania Mobil se va face la un curs valutar oferit de o banca comerciala straina, altul decat cel oferit de BNR.

Concret, anunta la acea data Telekom, "cursul de schimb care va fi folosit pentru calculul facturii tale incepand cu data de 15 Aprilie 2019 este cursul publicat de catre Ing Bank Romania pentru persoane juridice" (facsimil 1).

De anuntul Telekom nu au luat insa la cunostinta toti beneficiarii serviciilor oferite de aceasta companie, din moment ce oamenii continua sa reclame modul de calcul al facturilor lor.

Spre exemplu, doua facturi distincte emise de Telekom in luna iulie 2020 au prevazut un curs valutar de 4,9358 lei/euro (1 iulie 2020), respectiv 4,9252 lei/euro (6 iulie 2020). Aceasta in conditiile in care in ziua emiterii facturilor BNR cota euro la 4,8372 lei/euro (1 iulie 2020), respectiv 4,8365 lei/euro (6 iulie 2020).

Prezentam in continuare facturile si cursul valutar oficial al BNR:

Orange a zis ca factureaza preferential, dar se raporteaza tot la BNR

Dupa o haiducie de cateva luni, metodei de calcul a Telekom i s-a alaturat si compania de telefonie si comunicatii ORANGE Romania. Cel putin la nivel oficial, caci asa cum veti vedea si cum reiese si din facturile emise de aceasta companie de telefonie in prezent, facturile emise se calculeaza in continuare la cursul BNR.

Concret, din 20 ianuarie 2020, Orange a anuntat ca implementeaza calculul facturii raportat la cursul de schimb valutar publicat pe site-urile bancilor BRD, Banca Transilvania si ING Bank in ziua lucratoare anterioara zilei emiterii facturii, la ora 15.00. Cel putin acesta a fost anuntul Orange la acea data, astfel cum a fost publicat si pe site-ul companiei (facsimil 2).

Spre deosebire insa de Telekom, in prezent la Orange costurile nu doar ca nu sunt raportate la cotatiile bancilor comerciale, ci sunt chiar identice cursului BNR pe metoda de calcul a zilei anterioare de lucru. Am luat asadar exemplu doua facturi Orange, procedand la aceeasi comparatie pe care am facut-o si la Telekom.

Avem asadar o factura emisa de Orange in data de 7 iulie 2020, cu un curs valutar de 4,8365 lei/euro, specificandu-se in factura "curs de schimb BNR". Dupa modalitatea de calcul impusa de Orange, in data de 6 iulie 2020 BNR publica un curs de 4,8365 lei/euro, deci identic cu cel din factura Orange.

O alta factura emisa de Orange, de aceasta data in 27 iulie 2020, afisa un curs de schimb cotat la 4,8340 lei/euro, acelasi curs fiind si la BNR in data de 24 iulie 2020, ziua lucratoare anterioara emiterii facturii.

Totusi, din informatiile pe care le avem, pentru o perioada de timp aceasta companie a folosit modalitatea de calcul implementata si aplicata in continuare de Telekom, insa nemultumurile exprimate de abonati i-au facut sa faca un pas in spate.

Chiar si asa, este oare normal ca in Romania serviciile oferite de multinationale sa fie facturate in alta moneda decat moneda nationala? Noi credem ca nu, motiv pentru care Lumea Banilor va desfasura in continuare o ampla campanie de semanalare si constientizare a acestui fenomen fiind de nepermis ca intr-o tara in care salariile se platesc in lei, preturile serviciilor si bunurilor sa fie afisate in euro, impunandu-se astfel o modalitate de conversie preferientiala de catre fiecare companie in parte.

Din acest motiv este necesar ca in Romania sa se instituie prin lege obligativitatea facturarii servicii si bunurilor in moneda nationala, si nu in euro. Caci pana va adopta Romania moneda euro, mai dureaza!

Vom reveni...

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani