Grid star
banci

COMISIA EUROPEANA: ROMANIA NU SI-A FACUT TREABA - Pierderile bancilor nu trebuie finantate din banii contribuabililor

Pierderile bancilor sa fie suportate de actionari si creditori si sa nu fie finantate din banii contribuabililor. Romania nu a transpus acest lucru in lege, motiv pentru care risca procedura de infrigment.
Astfel, Comisia Europeana a decis sa adreseze avize motivate Romaniei guvernata de cabinetul condus de Florin Citu,.
Avize au mai primit Belgia, Cehia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, si Tarile de Jos pentru netranspunerea in legislatiile nationale a normelor revizuite ale UE privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare [Directiva (UE) 2019/879, si anume Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare II (BRRD II).
Aceasta directiva pune in aplicare standardul privind capacitatea totala de absorbtie a pierderilor (TLAC) pentru bancile de importanta sistemica globala, adoptat de Consiliul pentru Stabilitate Financiara (CSF), si imbunatateste aplicarea cerintei minime de fonduri proprii si datorii eligibile (MREL) pentru toate bancile.

Fara bani de la contribuabili

Potrivit Comisiei, noile norme asigura mai bine faptul ca bancile isi dezvolta o capacitate solida si suficienta de absorbtie a pierderilor si de recapitalizare, astfel incat, in cazul in care o banca intra in dificultate, pierderile lor sa fie suportate de actionarii si creditorii bancilor si sa nu fie finantate din banii contribuabililor.

Obligatia Romaniei

"Acest lucru contribuie la consolidarea rezilientei sistemului bancar european, precum si la mentinerea stabilitatii financiare, pe langa cresterea increderii pietei. BRRD II garanteaza, de asemenea, ca investitorii de retail nu investesc excesiv in instrumente de datorie (cum ar fi obligatiunile) care sunt eligibile pentru MREL si care ar fi, prin urmare, utilizate mai intai pentru a absorbi pierderile bancii. Statele membre au avut obligatia de a transpune aceasta directiva si de a comunica Comisiei masurile nationale de transpunere pana la 28 decembrie 2020.

Scrisorile Comisiei

In februarie 2021, Comisia a trimis scrisori de punere in intarziere, solicitand statelor membre in cauza sa notifice masurile de transpunere integrala. Din cauza neindeplinirii obligatiei de notificare a masurilor de transpunere, Comisia a decis sa continue procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor prin trimiterea unor avize motivate acestor state membre. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a lua masurile necesare in vederea transpunerii BRRD II.
in caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri",
arata Comisia.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani