COMISIA EUROPEANA CERE CA ROMANIA SA ADERE LA SPATIUL SCHENGEN – Oficialii CE solicita ca decizia sa fie luata cat mai curand
Comisia Europeana solicita Consiliului European "sa ia fara intarziere deciziile necesare” pentru a permite Bulgariei, Romaniei si Croatiei sa faca parte din spatiul Schengen. Intr-o comunicare adoptata miercuri, 16 noiembrie 2021, Comisia face un bilant al rezultatelor solide ale celor trei state membre in ceea ce priveste aplicarea normelor Schengen.
Potrivit Comisiei, de ani de zile Romania, Bulgaria si Croatia au contribuit in mod semnificativ la buna functionare a spatiului Schengen, inclusiv in timpul pandemiei si, mai recent, atunci cand s-au confruntat cu consecintele fara precedent ale razboiului din Ucraina. In timp ce cele trei tari sunt deja obligate partial de regulile Schengen, controalele la frontierele interne ale celor trei tari membre nu au fost ridicate si, prin urmare, nu se bucura de toate beneficiile pe care le presupune a fi parte a spatiului Schengen fara controale la frontierele interne:
Conditii indeplinite
"A deveni parte integrala a spatiului Schengen este o cerinta pentru aceste state membre si, prin urmare, ar trebui sa li se permita sa faca acest lucru, avand in vedere ca indeplinesc conditiile. Romania are un management puternic si de inalta calitate a frontierelor, inclusiv supravegherea frontierelor si controale sistematice la frontiera, precum si cooperarea politieneasca internationala. Lupta impotriva migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane sunt doua prioritati in care Romania este activa. Sistemul de informatii Schengen este bine stabilit. In ceea ce priveste respectarea drepturilor fundamentale, Romania dispune de structuri eficiente care sa garanteze accesul la protectia internationala respectand principiul nereturnarii ".
Votul se da in decembrie
Sub conducerea Presedintiei cehe, pe 8 decembrie, Consiliul Justitie si Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplina a Bulgariei, Romaniei si Croatiei la spatiul Schengen fara controale la frontierele interne.
Spatiul Schengen este cea mai mare zona de calatorie libera din lume, cu participarea in prezent 22 de tari UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia), precum si 4 tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein). Irlanda mentine o optiune de renuntare la eliminarea controalelor la frontierele interne.