Grid star
companii

COMERCIALIZAREA ENERGIEI ELECTRICE – Propunerea Hidroelectrica: Asa va fi determinat pretul maxim

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) supune dezbaterii publice angajamentele propuse de Hidroelectrica SA pentru a elimina ingrijorarile de natura concurentiala in contextul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata productiei si comercializarii energiei electrice.

Angajamentele vizeaza modul in care Hidroelectrica va comercializa energia produsa pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) si pe Piata de Echilibrare (PE). Astfel, compania se angajeaza sa ofere la vanzare pe PZU o cantitate de energie electrica la un pret maxim determinat pe baza pretului prevazut in cadrul contractelor la termen.

De asemenea, Hidroelectrica SA se obliga sa nu depaseasca un anumit nivel al pretului energiei electrice ofertate la crestere de putere pe PE. In acelasi timp, Hidroelectrica se angajeaza sa separe, in cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU.

Potrivit Consiliului Concurentei, implementarea acestui set de masuri va conduce la beneficii directe si imediate pentru toti participantii pe pietele de energie electrica, fiind de natura a conduce la cresterea cantitatilor tranzactionate de catre companie pe pietele spot si la diminuarea cantitatilor de energie reprezentand dezechilibrele generate in SEN care pot afecta negativ consumatorii, prin cresterea pretului energiei electrice:

“Investigatia Consiliului Concurentei, declansata in septembrie 2018, vizeaza un potential abuz de pozitie dominanta pe piata producerii si comercializarii energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care s-a limitat cantitatea de energie comercializata pe unele segmente de piata (in principal, pe PZU), in scopul realizarii unor vanzari la preturi semnificativ mai ridicate pe PE. Piata pentru Ziua Urmatoare este o componenta a pietei angro de energie electrica, respectiv principala piata spot de energie electrica din Romania, si reprezinta cadrul organizat in care au loc tranzactii cu energie electrica pentru fiecare interval orar al zilei urmatoare (care este si ziua de livrare).

Pretul de inchidere al PZU este folosit in mod curent drept pret de referinta in domeniul energiei electrice. Piata de echilibrare este, de asemenea, una dintre componentele pietei angro de energie electrica, organizata de Operatorul de Transport si Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanta productie-consum in timp real, in scopul mentinerii sigurantei si stabilitatii in functionare a Sistemului Energetic National.

Piata de echilibrare satisface in principal nevoia participantilor la piata de a-si ajusta cantitatea de energie contractata in functie de cerere si are o puternica componenta tehnica. Pe piata de echilibrare, Operatorul de Transport si Sistem cumpara si/ sau vinde energie electrica de la/ catre participantii la piata detinatori de unitati si/ sau consumuri dispecerizabile.

Pe piata de echilibrare, care este o piata penalizatoare, pretul este in general mai mare fata de pretul de inchidere al pietei inregistrat pe PZU. Documentul, continand angajamentele formulate de Hidroelectrica SA poate fi consultat pe pagina web a autoritatii de concurenta: www.consiliulconcurentei.ro.

Consiliul Concurentei invita persoanele fizice sau juridice interesate sa trimita observatii pana la data de 21 ianuarie 2021, prin e-mail, la adresa industrie@consiliulconcurentei.ro sau prin posta, la urmatoarea adresa: Consiliul Concurentei, Piata Presei Libere nr. 1, corp D1, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani