EVAZIUNE FISCALA DE 45 MILIOANE EURO – Parchetul General a facut sute de perchezitii in Bucuresti si in 38 de judete. PICCJ reclama un prejudiciu de peste 228 milioane lei
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – condus de Procurorul General Alex Florenta (foto) – a efectuat saptamana trecuta (13-19 noiembrie 2023) sute de perchezitii in aproape toata tara, intr-o actiune de combatere a evaziunii fiscale.
Este vorba despre 445 de perchezitii in Bucuresti si in 38 de judete, realizate in cadrul a 56 de dosare penale. Investigatiile vizeaza 207 persoane fizice si 97 de firme. PICCJ estimeaza un prejudiciu provizoriu de peste 228 de milioane de lei (echivalentul a peste 45 milioane euro).
Companiile avute in vedere activeaza in urmatoarele domenii: comertul cu fier vechi / deseuri, reciclarea deseurilor electrocasnice si textile, comertul cu material lemnos, comertul cu materiale de constructii, transport de persoane, comertul cu cereale, servicii de curierat si car sharing, minerit neautorizat, comertul cu produse siderurgice si materii prime industriale, comertul cu produse electronice, comertul cu piese de schimb, comertul cu produse cosmetice si scoli de soferi.
Redam comunicatul Parchetului General:
„In cursul saptamanii 13-19 noiembrie a.c., Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a coordonat o actiune de combatere a evaziunii fiscale la nivel national, desfasurata la nivelul unitatilor de parchet de pe langa curtile de apel si tribunalele din 38 de judete si municipiul Bucuresti.
Activitatile de urmarire penala astfel derulate se inscriu in eforturile concertate ale Ministerului Public de a se focaliza pe combaterea criminalitatii in domenii prioritare, cu un grad ridicat de specializare, in care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are un rol de coordonare, prin intermediul birourilor specializate infiintate prin noul Regulament de ordine interioara al parchetelor, intrat in vigoare in luna septembrie 2023.
Totodata, la nivelul Ministerului Public sunt in curs de implementare mai multe metodologii-standard de investigatie, aplicabile in domeniile cu un grad ridicat de specializare – evaziune fiscala, spalarea banilor, infractiuni de mediu –, care au menirea de a genera o crestere a calitatii actului de urmarire penala si instituirea unor practici unitare de investigare a infractiunilor din aceste domenii de activitate.
Nu in ultimul rand, o atentie sporita a fost acordata instituirii de masuri asiguratorii, unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Public fiind in perioada urmatoare cresterea gradului de indisponibilizare si confiscare a produselor infractiunii, un rol important in acest demers urmand sa il joace noul Compartiment de analiza si investigatii financiare infiintat la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Rezultatele actiunii coordonate la nivel national, centralizate pana la acest moment, sunt urmatoarele:
Au fost puse in executare 445 mandate de perchezitie emise in 56 de dosare penale;
Investigatiile vizeaza un numar de 207 persoane fizice si 97 de persoane juridice;
Prejudiciul provizoriu estimat in aceasta faza a cercetarilor este de 228.601.722 lei;
Au fost instituite masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciilor, inclusiv in vederea confiscarii extinse.
Domeniile de activitati economice vizate sunt extrem de diverse: comertul cu fier vechi / deseuri, reciclarea deseurilor electrocasnice si textile, comertul cu material lemnos, comertul cu materiale de constructii, transport de persoane, comertul cu cereale, servicii de curierat si car sharing, minerit neautorizat, comertul cu produse siderurgice si materii prime industriale, comertul cu produse electronice, comertul cu piese de schimb, comertul cu produse cosmetice, scoli de soferi.
Actiunile desfasurate au fost realizate impreuna cu lucratorii de politie din cadrul IGPR si al Inspectoratelor Judetene de Politie”.