Grid star
criptomonede

COLAPSUL BANCAR DIN AFGANISTAN ALIMENTEAZA RALIUL CRIPTO – Bitcoin creste spre 50.000 de dolari pe masura ce afganii disperati isi pun averea la adapost

Haosul declansat in Afganistan de preluarea puterii de catre talibani se transforma si intr-un cosmar financiar pentru multi afgani din clasa middle-high, dupa ce multe banci au ramas fara numerar si au inchis portile.
Cozile uriase de la aeroporturi sunt dublate de cozi la banca, intr-un efort inutil al locuitorilor de a extrage bani din conturi, imagini care au devenit virale. Afganii cauta un loc sigur pentru a-si salva economiile de inflatia galopanta, iar cautarile „bitcoin” si „crypto” au crescut brusc in iulie chiar inainte de lovitura de stat din Kabul.

Pentru multi afgani, saptamana aceasta a dezvaluit cel mai rau scenariu pentru o tara care functioneaza pe linii financiare clasice: o penurie de numerar la nivel national, frontiere inchise, o moneda in scadere si cresterea rapida a preturilor bunurilor de baza, scrie cnbc.com.
In anumite privinte, este un "scenariu perfect de testare” pentru utilitatea bitcoinului si a altor criptomonede, relateaza postul american CNBC, care a vorbit cu mai multi afgani care folosesc criptomonede, pentru a afla ce se intampla dincolo de imaginile disperarii transmise la stiri.

Exodul bancilor: Bancomate goale, criza majora de numerar

Multe banci au fost fortate sa-si inchida usile dupa ce au ramas fara numerar in aceasta saptamana. Fotografiile cu sute de rezidenti din Kabul care se inghesuiau la cozi uriase in fata sucursalelor bancare, intr-un efort inutil de a extrage bani din conturile lor, au devenit virale pe retelele de socializare.

"Nu exista nicio banca la care sa pot merge acum, nici un bancomat”, a spus Ali Latifi, un jurnalist afgan care lucreaza la o publicatie din Kabul. „Am incercat la doua banci si trei bancomate, dar sunt inchise de joi”, a spus Latifi, referindu-se la ziua de dinaintea preluarii controlului palatului prezidential de catre talibani.

Fara o autoritate care sa conduca Banca Centrala, se pare ca tiparirea numerarului pentru acoperirea deficitului nu este o optiune, cel putin pe termen scurt.

Western Union a suspendat toate serviciile si chiar sistemul traditional vechi de secole „hawala” - care faciliteaza tranzactiile transfrontaliere printr-o retea sofisticata de exchange-uri de bani si contacte personale - ramane deocamdata inchis.

Cautarile pe web in Afganistan pentru „bitcoin” si „crypto” au crescut brusc inaintea loviturii de stat

Datele tendintelor Google arata ca cautarile pe web in Afganistan pentru „bitcoin” si „crypto” au crescut brusc in iulie chiar inainte de lovitura de stat din Kabul. Momentan nu sunt date exacte cu privire la cat au crescut aceste cautari, dar jurnalistii CNBC spun ca pot fi pana la 100.000 de search-uri zilnic.

Dar intr-o tara care s-a bazat mult timp pe numerar fizic pentru practic toate tranzactiile, sunt putini oameni care au optiunea de a-si lasa economiile sa stea intr-un cont bancar, daramite un portofel digital.

Pe de alta parte, indicele global de adoptare a criptomonedelor 2021 de la Chainalysis pe care il puteti consulta pe larg aici luba.ro arata ca Afganistanul se afla pe pozitia 20 din cele 154 de tari pe care le-a evaluat compania de analiza a datelor blockchain in ce priveste adoptarea criptomonedelor.
Daca luam doar criteriile privind volumul e tranzactii P2P, Afganistanul ajunge chiar pe locul sapte la nivel global. Cifrele sunt surprinzatoare, avand in vedere ca economia tarii se bazeaza intr-o covarsitoare proportie pe tranzactii cash.

Aceasta este o crestere importanta in doar 12 luni: anul trecut, Chainalysis a considerat prezenta criptografica a Afganistanului ca fiind atat de mica, incat a exclus-o in totalitate din clasamentul din 2020.

Pozitia Afganistanulului in clasament are sens din punct de vedere al controlului capitalului, dat fiind ca este greu sa transferi bani in si din tara”, a explicat Boaz Sobrado, analist de date fintech din Londra.

Si unii experti au declarat pentru CNBC ca Chainalysis ar putea sa subestimeze adoptarea criptomonedelor in Afganistan.

Spre deosebire de multe alte tari, natiunile sanctionate nu au date bune si clare pe pietele P2P”, a explicat Sobrado. El spune ca acest lucru este in parte legat de faptul ca este mai greu sa urmaresti aceste tranzactii.

Ce spun afganii despre portofoliile lor cripto

Farhan Hotak nu este afganul tipic de 22 de ani, scrie CNBC. In ultima saptamana, el si-a ajutat familia de zece persoane sa fuga din provincia Zabul din sudul Afganistanului si sa calatoreasca 97 de mile pana la un oras de la frontiera pakistaneza. Dar, spre deosebire de ceilalti care aleg sa paraseasca tara, odata ce rudele sale erau pe maini sigure, Hotak s-a intors apoi si s-a intors pentru a putea proteja casa familiei - si a transmis pe vlog catre mii de adepti ai sai pe Instagram despre evolutia situatiei de pe teren din Afganistan .

De asemenea, el a avut grija de portofoliul sau cripto pe Binance, deoarece moneda locala atinge minime record, iar inchiderile bancilor la nivel national fac aproape imposibila retragerea numerarului.

In Afganistan, nu avem platforme precum PayPal, Venmo sau Zelle, asa ca trebuie sa depind de alte platforme”, a spus Hotak.

Afganistanul functioneaza in continuare ca economie de numerar, asa ca banii din portofelul criptografic al lui Hotak nu-l vor ajuta sa puna cina pe masa in seara asta, dar ii ofera liniste sufleteasca ca o parte din averea sa este protejata impotriva instabilitatii economice de acasa.

De asemenea, ofera promisiuni mai mari pe parcurs: accesul la economia globala, chiar si din interiorul Afganistanului, anumite protectii impotriva inflatiei in crestere si, in mod crucial, posibilitatea de a face un pariu pe sine si pe un viitor pe care nu l-a crezut posibil inainte de a afla despre bitcoin.

Am resurse foarte, foarte, foarte limitate pentru a face orice. Ma intereseaza lumea criptografica, pentru ca am castigat mult si vad in asta foarte mult potential ca sa pot merge mai departe ”, a spus el.

Sangar Paykhar, originar din Kabul, care traieste in prezent in Olanda, a avut legaturi constante cu rudele din Afganistan in ultimele saptamani. El a spus ca multi care traiesc de la salariu la salariu, la inceput, imprumutau bani de la altii pentru a supravietui, dar acum, cei capabili sa imprumute bani au inceput sa-si pastreze fondurile.

Cu cateva zile inainte ca talibanii sa intre in Kabul, Musa Ramin se numara printre persoanele care stateau la coada la banca intr-o tentativa infructuoasa de a retrage numerar.
Dar, spre deosebire de ceilalti afgani care ii erau in linie in acea zi, cu cateva luni mai devreme, el investise o parte din valoarea sa neta in cripto. Ramin a fost deceptionat inainte de o depreciere rapida a criptomonedelor din portofoliu, dar pana la urma banii digitali descentralizati s-au dovedit a fi o garantie de incredere.

Castigam mai multi bani in cripto intr-o luna decat in constructii intr-un an”, a spus Ramin, desi a recunoscut riscul implicat.

El considera ca tokenurile virtuale sunt cea mai sigura acoperire impotriva incertitudinii politice si intentioneaza sa-si mareasca expunerea la monedele digitale in anul urmator pana la 40% din valoarea sa neta totala.

Guvernul afgan fugar lucra cu o companie de blockchain si se presupune ca ar fi detinut portofolii cripto

Pentru educatia cripto, neverosimila intr-un Afganistan lovit de saracie extrema si unde infrastructura de internet este inca extrem de deficitara, exista insa o explicatie.

In urma cu aproape un deceniu, surorile si antreprenorii afgani Elaha si Roya - ambii aveau accent pe informatica la Universitatea Herat - au fondat Digital Citizen Fund, un ONG care ajuta femeile si fetele din tarile in curs de dezvoltare sa aiba acces la tehnologie. Organizatia are 11 centre IT destinate doar femeilor in Herat si alte doua in Kabul, unde predau 16.000 de femei, de la cunostinte esentiale de calculator pana la tehnologie blockchain.

Inainte ca cursurile sa fie suspendate la inceputul acestei saptamani, crearea unui portofel criptografic a facut, de asemenea, parte din curriculla scolara. Elaha Mahboob a declarat pentru CNBC ca unii studenti au ales sa-si asigure banii in conturi cripto si cativa au inceput sa investeasca in mod specific in bitcoin si ethereum pentru a-si atinge obiectivele financiare pe termen lung.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece nu trebuie sa se ingrijoreze ca nu au acces la banii lor, deoarece bancile importante din Afganistan s-au inchis”, a spus Mahboob.

Cativa participanti la Fondul cetatean digital au parasit tara si au folosit conturile criptografice pe care le-au facut la curs ca o modalitate de a-si transfera banii.

Expunerea Afganistanului la criptosfera avea loc si in interiorul palatului prezidential. Compania Blockchain Fantom a declarat pentru CNBC ca a lucrat in tandem cu guvernul anterior.

Un astfel de proiect cu Ministerul Sanatatii a presupus pilotarea tehnologiei blockchain pentru a urmari produsele farmaceutice contrafacute. Fantom spune ca proiectul pilot „s-a incheiat cu succes” si ca se pregatisera pentru lansarea nationala a acestuia inainte ca talibanii sa preia conducerea.

Abilitatea de a participa la economia criptografica in Afganistan este complicata si exista inca multiple bariere. Accesul la internet, desi pe un trend de crestere, ramane redus. In ianuarie 2021, in Afganistan erau 8,64 milioane de utilizatori de internet, potrivit DataReportal.com, iar penetrarea internetului era de 22%.

Electricitatea nesigura reprezinta o alta problema majora, intrucat intreruperile de curent sunt frecvente. Insa exista tendinte promitatoare. Numarul utilizatorilor de social media din Afganistan a crescut cu 22% din 2020 pana in 2021 si 68,7% din populatia totala are acum o conexiune de telefonie mobila, potrivit DataReportal.com.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani