COEZIUNEA MEDIULUI DE AFACERI – CCIR propune un acord international de colaborare
Mediul de afaceri trebuie sa fie unit si pe plan extern, nu doar in interiorul fiecarei tari in partea. De aceea, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a propus marti, 8 iunie 2021, un acord international de colaborare.
Mai exact, secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi, a participat marti la Adunarea Generala EUROCHAMBRES a Secretarilor Generali ai organizatiilor membre. Evenimentul a avut pe ordinea de zi propunerile CCIR privind incheierea unui acord de colaborare intre EUROCHAMBRES si Initiativa celor Trei Mari (3SI), precum si intre organizatia europeana si Consiliul de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (CA OCEMN).
EUROCHAMBRES reprezinta peste 20 de milioane de intreprinderi in Europa (dintre care 98% IMM-uri) prin intermediul celor 45 de organizatii nationale membre si a celor 1700 de camere regionale si locale.
Iata explicatia lui Ovidiu Silaghi:
„CCIR, coorganizatorul primei editii a Forumului de afaceri 3SI, care a avut loc in septembrie 2018, a propus membrilor EUROCHAMBRES incheierea unui memorandum de intelegere cu aceasta organizatie, in scopul de a creste colaborarea dintre camerele de comert ale statelor membre. Obiectivele acestui parteneriat sunt cresterea rolului EUROCHAMBRES in Europa Centrala si de Est si contributia la implementarea proiectelor prioritare transfrontaliere si intraregionale, propuse de statele membre 3SI, in sectoarele energiei, digitalului si infrastructurii. De asemenea, CCIR a propus semnarea unui acord de colaborare intre Consiliul de Afaceri al OCEMN si EUROCHAMBRES, in vederea stimularii cooperarii dintre cele doua organizatii, si intensificarii colaborarii in domeniile de interes pentru Uniunea Europeana, cu accent pe infrastructura de transport, economia albastra, economia circulara, agricultura si energia verde”.
CCIR este membra EUROCHAMBRES incepand cu anul 1993, avand initial calitatea de membru afiliat, iar incepand cu 2007, datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a obtinut calitatea de membru cu drepturi depline.
3SI este o platforma politica, infiintata la nivel prezidential, lansata in 2015. Initiativa Celor Trei Mari include cele 12 state membre ale UE situate intre Marea Adriatica, Marea Baltica si Marea Neagra: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.
Consiliul de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra a fost infiintat la 30 august 1992 si a devenit operational la 1 mai 1993. La sfarsitul lunii martie 1995, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prin Presedintele ei, a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ca reprezentanta a comunitatii de afaceri din Romania in acest Consiliu, luand parte la activitatea acestuia.