Grid star
eveniment

Codul Roman al Sustenabilitatii, instrument de management strategic

Raportarea informatiilor nefinanciare reprezinta o provocare din ce in ce mai mare pentru mediul de business. Dupa o perioada mai lunga in care raportarea nefinanciara a fost facuta in baza directivei europene cunoscuta ca NFRD, din 2024 a intrat in vigoare o noua reglementare.

Conform foodbiz, noul cadru propus, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), reprezinta un pas important pentru uniformizarea si consolidarea standardelor de raportare in intreaga Uniune Europeana.

Iata materialul publicat de foodbiz:

"Codul Roman al Sustenabilitatii, instrumentul de management strategic oferit de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila pentru realizarea rapoartelor de sustenabilitate
Raportarea informatiilor nefinanciare reprezinta o provocare din ce in ce mai mare pentru mediul de business. Dupa o perioada mai lunga in care raportarea nefinanciara a fost facuta in baza directivei europene cunoscuta ca NFRD, din 2024 a intrat in vigoare o noua reglementare. Noul cadru propus, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), reprezinta un pas important pentru uniformizarea si consolidarea standardelor de raportare in intreaga Uniune Europeana. Acesta extinde sfera de aplicare a raportarii, obligand companiile sa ofere informatii mai detaliate si relevante despre impactul lor asupra mediului si societatii. Mediul de business se afla, prin urmare, in fata unei provocari ample, dar necesara atat pentru sustenabilitatea mediului de afaceri, cat si pentru tranzitia catre dezvoltare durabila la nivelul intregii societati.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, din cadrul Guvernului Romaniei, si-a asumat inca din urma cu 5 ani sa vina cu solutii reale, in sprijinul companiilor, astfel incat acestea sa fie pregatite pentru aceste noi cerinte din ce in ce mai stricte. Prin urmare, pe model german, in urma unui amplu proces de consultare publica, a fost dezvoltat Codului Roman al Sustenabilitatii (CRS) si o platforma online de raportare (
codsustenabilitate.gov.ro), instrumente pentru o raportare nefinanciara unitara, transparenta care ofera indrumari clare cu privire la cerintele de continut si procesul de intocmire a rapoartelor de sustenabilitate pentru entitati interesate.
Obiectivul constituirii CRS este cresterea gradului de transparenta si comparabilitate a datelor raportate de entitatile care intra sub incidenta prevederilor referitoare la raportarea nefinanciara, precum si incurajarea entitatilor care, in mod voluntar, doresc sa-si faca publice informatiile nefinanciare. Mai mult, Codul vine in sprijinul utilizatorilor care se afla in cautarea de bune practici in domeniul sustenabilitatii si a celor care iau decizii comerciale in functie de importanta pe care o entitate o acorda acestui subiect. Prin crearea acestui cadru de raportare este vizata totodata extinderea contributiei companiilor private si a altor entitati la procesul de implementare a celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabila ale Agendei 2030 a ONU, asumate de Romania prin 
SNDDR 2030.

'In calitatea noastra de coordonator national al implementarii Obiectivelor ONU pentru Dezvoltare Durabila, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila si-a asumat responsabilitatea de a fi un facilitator al tranzitiei catre dezvoltare durabila. Mediul de business din toata lumea este din ce in ce mai dinamic si mai sensibil la ceea ce inseamna impactul asupra sustenabilitatii, motiv pentru care avem nevoie sa depunem eforturi pe toate nivelurile pentru a veni in sprijinul acestor schimbari. Pe langa cadrul legal european pe care trebuie sa il respectam, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila (DDD), prin punerea la dispozitie a Codului Roman al Sustenabilitatii, isi propune sa aduca o contributie reala la capacitatea companiilor mai mici sau mai mari de a ramane competitive si prospere in schimbarea de paradigma pe care o traversam. Raportarea de sustenabilitate nu trebuie privita doar ca o obligatie externa ci ca o activitate care aduce impreuna intreaga companie intr-un efort ca aceasta sa fie cat mai sustenabila atat pentru comunitatea in care activeaza, cat si pentru proprii angajati”, a declarat consilierul de stat Laszló Borbély (foto), coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila.

Codul Roman al Sustenabilitatii este recunoscut in acest moment ca metodologie oficiala de raportare nefinanciara prin acte administrative precum Hotararea de Guvern nr. 1117 din 2023 si Ordinul ministrului finantatelor nr. 52 din 9 ianuarie 2024


Care sunt efectele adoptarii noii directive europene

La finalul anului 2022 Uniunea Europeana a adoptat Directiva 2464 in ceea ce priveste raportarea privind durabilitatea de catre intreprinderi (CSRD). Conform CSRD, companiile vor avea obligativitatea sa includa in raportul administratorilor informatiile necesare pentru intelegerea impactului companiei asupra aspectelor de durabilitate si descrierea modului in care aspectele de durabilitate afecteaza dezvoltarea, performanta si pozitia companiei. Daca este cazul, trebuie prezentate informatiile cu privire la propriile operatiuni si la lantul valoric, inclusiv la produsele si serviciile, la relatiile de afaceri si lantul de aprovizionare.
Conform CSRD companiile vor incepe raportarea gradual.
In anul 2025 pentru anul financiar 2024 – entitati de interes public cu un numarul mediu de 500 de angajati in cursul exercitiului financiar (totalul activelor: 4 000 000 EUR; cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR).
In anul 2026 pentru anul financiar 2025 – entitati care depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
-totalul activelor: 4 000 000 EUR;
-cifra de afaceri neta: 8 000 000 EUR;
-numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
In anul 2027 pentru anul financiar 2026 se adauga societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.
In data de 22 decembrie 2023 a fost publicat in
Jurnalul Oficial al UE REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/2772 AL COMISIEI din 31 iulie 2023 de completare a Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste standardele de raportare privind durabilitatea (European Sustainability Reporting Standards).
Directiva CSRD a fost transpusa de catre Ministerul Finantelor in ianuarie 2024. Pana in trimestrul 1 2025, DDD va actualiza platforma de raportare astfel incat aceasta sa poata corespunde noilor cerinte de raportare, inclusiv standardelor ESRS, iar raportul descarcat de pe platforma sa poata fi atasat intr-o arhiva ZIP la Raportul administratorilor. DDD a facut demersuri catre Ministerul Finantelor pentru semnarea unui Acord pentru furnizare date, astfel incat rapoartele transmise de entitati catre Ministerul Finantelor sa poata fi preluate automat si pe platforma www.codsustenabilitate.gov.ro.


Proiecte pentru administratia publica

Intrucat tranzitia catre dezvoltare durabila presupune un proces complex cu activitati necesare pe toate nivelurile de decizie, prin Programul National de Redresare si Rezilienta, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila implementeaza 3 proiecte care au ca scop consolidarea capacitatii administrative astfel incat oportunitatile oferite de fondurile europene record si interesul crescut catre investitii in sustenabilitate sa fie fructificate cat mai eficient. Prima dintre directii este formarea profesionala. Dupa infiintarea profesiei de 'expert in dezvoltare durabila' si instruirea primilor 150 de astfel de specialisti la nivelul administratiei publice centrale, pana in 2026 vor fi organizate programe de formare profesionala pentru 2000 de experti, marea majoritate din institutiile administratiei publice locale.
A doua componenta majora vizeaza doua aspecte:
-realizarea unei platforme online de tip 'one-stop-shop' care va include toti indicatorii nationali si europeni de dezvoltare durabila (deja disponibili pe http://www.agregator.romania-durabila.gov.ro/), dar si exemple de buna practica, noutati din domeniu si alte platforme dedicate unor subiecte conexe precum economia circulara si raportarea de sustenabilitate;
-crearea unui Centru de excelenta la nivel national, cu hub-uri regionale, care sa fie furnizor de expertiza si cunoastere stiintifica in sprijinul unor politici publice coerente, bazate pe dovezi, atat la nivel central, cat si local”. 

Sursa foto: Foodbiz


 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani