CODUL MUNCII: ZILE LIBERE IN ROMANIA – Proiectul, in Parlament. Prevederile (Document)

390

sursa foto: gds.ro

Romanii ar putea beneficia de doua noi zile libere. Este vorba despre 6 si 7 ianuarie. Proiectul de lege initiat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, si de social-democratul Alfred Simonis, a fost depus in Parlament, si urmeaza sa intre in dezbatere. Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea Codului muncii.

Potrivit expunerii de motive, in Romania, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensamant din anul 2011, 16.307.004 cetateni romani sunt crestini ortodocsi, ceea ce reprezinta 86,45% din populatia totala declarata a tarii. Se mai arata ca praznicul Botezului Domnului, sarbatorit anual pe 6 ianuarie, este celebrat si de catre credinciosii romano-catolici, greco-catolici si penticostali, care, potrivit aceluiasi recensamant, insumeaza 7,34% din populatia Romaniei.

Practica in alte state europene

In Nota de fundamentare se precizeaza ca in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa.

Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc Ioan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an. Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza”.
Motiv pentru care se propune declararea zilelor de 6 si 7 ianuarie, ca nelucratoare.

*Nota de fundamentare
*Proiectul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole