Grid star
eveniment

Codul muncii, modificat in Senat. Noi prevederi privind recunoasterea vechimii in munca (Document)

Senatul a luat act luni, 18 septembrie 2024, de adoptarea tacita a proiectului de lege privind completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii societatilor 31/1990, proiect depus de mai multi parlamentari, printre care se numara si ex-ministrul Mediului, Tanczos Barna (foto). Initiativa legislativa, care va fi dezbatuta in Camera Deputatilor, for decizional, prevede ca romanilor care lucreaza in baza unor contracte de mandat sa le fie recunoscuta vechimea in munca.

In prezent, in registrul general de evidenta a salariatilor reglementat prin HG 905/2017 se raporteaza numai salariatii, nu si persoanele ce presteaza activitatea in baza unui contract de mandat. Astfel, activitatea prestata in baza unui contract de mandat nu constituie vechime in munca si nu se inregistreaza in Revisal. 
Conform dispozitiilor art. 2010 alin. (1) din Codul civil, mandatul este cu titlu gratuit sau cu titlu oneros. Mandatul dintre doua persoane fizice se prezuma a fi cu titlu gratuit. Cu toate acestea, mandatul dat pentru acte de exercitare a unei activitati profesionale se prezuma a fi cu titlu oneros, arata initiatorii (contractul prin care fiecare parte urmareste sa isi procure un avantaj in schimbul obligatiilor asumate si pentru care este platit -n.r).

Prevedere pentru directori

Initiatorii precizeaza ca masura, pentru a contabiliza activitatea desfasurata in baza unui contract de mandat ca vechime in munca, sau vechime in specialitate este necesara, deoarece, in caz contrar, ar discrimina si dezavantaja persoanele care au fost directori timp de ani de zile in baza unui astfel de contract de mandat.
"Persoanele, directorii, care lucreaza in baza unui contract de mandat cotizeaza la sistemul de pensii, asigurari de sanatate si impozit pe venit. Principalul beneficiar in situatia in care activitatea prestata de un director in baza unui contract de mandat va fi recunoscuta ca vechime in munca este statul, pentru ca va putea atrage persoane cu competente, care au lucrat in sistemul public. O conditie fundamentala pentru a face angajari in sistemul public este vechimea in munca. Fara a avea recunoasterea ca activitatea unei director este vechime in munca, aceasta categorie de persoane nu va putea sa fie angajata in sistemul public”, se arata in Expunerea de motive.

>> Proiectul de lege privind completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii societatilor 31/1990

>>Expunerea de motive a proiectului de lege privind completarea Legii 53/2003 - Codul muncii si a Legii societatilor 31/1990 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani