CODUL MUNCII: DECIZIA SENATULUI – Ce se intampla cu saptamana de lucru de 4 zile in Romania (Document)

463

sursa foto: stiri.botosani.ro

Senatul a respins proiectul privind saptamana de lucru de 4 zile in Romania. Proiectul de lege prevedea ca angajatii sa beneficieze de un weekend de trei zile libere. Durata timpului de lucru de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana, astfel incat angajatii sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si sa aiba un weekend de trei zile.

Initiatorii aratau ca tinerii absolventi de studii superioare, precum si persoanele intre 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile o sa le fie mai usor sa se integreze la acest program. De asemenea, persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta aceasta transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioada mai indelungata alaturi de cei dragi.

Verdictul specialistilor

Conform specialistilor in resurse umane, perioada de adaptare ia un astfel de program depinde de la om la om, dar in medie un astfel de obicei se formeaza cam in trei luni. In acelasi timp, fiecare angajator (fie din mediul privat sau public) trebuie sa isi asume ca, cel un putin un timp, randamentul oamenilor nu o sa fie acelasi ca inainte de schimbarea programului. Dar, odata ce trece perioada de acomodare, poate creste productivitatea muncii, totul depinde foarte mult de domeniul de activitate”, se arata in expunerea de motive.
Se mai preciza ca dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine tinand cont de cele trei zile libere. In acelasi timp, la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei cresteri a consumului si implicit a vanzarilor si profitului in domeniul alimentatiei publice, serviciilor si turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole