CODUL FISCAL SE MODIFICA – Reguli noi privind ajustarea bazei de impozitare a TVA. Schimbarile pe care Guvernul urmeaza sa le adopte sunt facute pentru transpunerea unor directive UE (Document)
Guvernul face modificari la Codul Fiscal. Executivul discuta in sedinta de joi, 23 noiembrie 2023, proiectul prin care se introduc reguli noi cu privire la ajustarea bazei de impozitare a TVA.
In prezent, art. 287 lit. c) din Codul fiscal prevede ca baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Insa articolul 286 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal se refera doar la situatia acordarii acestor reduceri de pret de catre furnizor/prestator direct in beneficiul clientului la momentul livrarii/prestarii:
"Din coroborarea acestor prevederi legale rezulta ca actualele prevederi permit persoanelor impozabile ajustarea TVA colectate in situatia acordarii ulterioare de reduceri de pret doar daca acestea sunt acordate direct clientilor, in timp ce art. 90 alin. (1) din Directiva TVA (a Uniunii Europene-n.r) prevede ca in cazul anularii, al refuzului sau al neplatii totale sau partiale sau in cazul in care pretul este redus dupa livrare, baza de impozitare se reduce, in consecinta, in conditiile stabilite de statele membre. Astfel, din hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza C–717/19 Boehringer Ingelheim, rezulta ca art. 90 alin. (1) din Directiva TVA permite persoanelor impozabile reducerea bazei de impozitare a TVA si in situatia in care reducerile de pret nu au fost acordate direct clientilor”.
Interpretarea CJUE
Astfel, potrivit proiectului, pentru punerea in acord cu prevederile art. 90 alin. (1) din Directiva TVA, astfel cum au fost interpretate de CJUE in cauza C – 717/19, este necesara modificarea legii, in sensul eliminarii prevederilor care conditioneaza ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru reduceri de pret acordate ulterior livrarii de bunuri/prestarii de servicii de faptul ca acestea sa fie acordate ”direct clientilor”. Conform modificarilor pe care Guvernul le va adopta, va fi posibila ajustarea TVA colectate initial de persoanele impozabile pentru toate reducerile de pret acordate ulterior, indiferent ca acestea sunt acordate direct clientilor sau prin alte mecanisme de reducere a pretului.
*Cititi aici expunerea de motive