Grid star
eveniment

CODUL FISCAL: SCUTIREA DE IMPOZIT – Lege pentru reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie (Document)

Propunerea legislativa pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal a fost depusa in Senat. Initiativa legislativa prevede acordarea unei scutiri de impozit pe procentul din profitul reinvestit pentru intreprinderile sociale de insertie.

In expunerea de motive se arata ca intreprinderea sociala de insertie este intreprinderea care are, permanent, cel putin 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil, astfel incat timpul de lucru cumulat al acestor angajati sa reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor. Mai are ca scop lupta impotriva excluziunii, discriminarilor si somajului prin insertia socio-profesionala a persoanelor defavorizate.
“Sunt obligate sa functioneze in baza unor principii, precum:
-prioritate acordata individului si obiectivelor sociale fata de cresterea profitului, principiul echitatii sociale fata de angajati, asigurand niveluri de salarizare echitabile, intre care nu pot exista diferente care sa depaseasca raportul de 1 la 8 sau solidaritate si responsabilitate colectiva. Acestea sunt supuse unor controale anuale si sunt obligate sa isi reinvesteasca profitul in proportie de 70%”.

Regimul de taxare

Initiatorii arata ca intreprinderea sociala de insertie este supusa in momentul de fata aceluiasi regim de taxare si impozitare financiara ca si o companie clasica, desi rolul acesteia nu este generarea de profit pentru actionarii sai, ci mai degraba indeplinirea unei misiuni sociale. Se precizeaza ca in majoritatea tarilor Uniunii Europene, intreprinderile sociale de insertie beneficiaza de sprijin din partea autoritatilor. Acest lucru se realizeaza prin mai multe modalitati individuale sau cumulative, cum ar fi:
-subventionarea locurilor de munca pentru persoanele din grup vulnerabil;
-achizitii rezervate;
-Scutirea de taxe si impozite;
-alocarea de terenuri / spatii pentru desfasurarea activitatii.

“La randul lor, aceste intreprinderi sociale de insertie contribuie la reducerea presiunii fiscale legate de ajutoarele sociale pe care le acorda autoritatile publice persoanelor din grupuri vulnerabile, transformand persoana din asistat social in contribuabil. Imbunatatirea accesului pe piata muncii si cresterea ocuparii fortei de munca a persoanelor marginalizate va avea efecte si de natura socio-economica prin reducerea saraciei, cresterea nivelului de trai si imbunatatirea starii de sanatate a acestor persoane. Toate aceste efecte duc, mai departe, la scaderea cheltuielilor bugetare cu aceste persoane, in special cele de ordin social: sanatate, somaj, justitie etc. In Romania, in momentul de fata, chiar daca aceste intreprinderi sociale de insertie sunt obligate la reinvestirea a 70% din profit, acest lucru se realizeaza dupa plata impozitului pe profitul generat. Un astfel de tratament fiscal este demotivant pentru o intreprindere sociala de insertie, a carei misiune este una sociala si de utilitate publica”, potrivit notei de fundamentare.

Propunerea actuala vizeaza acordarea scutirii de impozit pe procentul din profitul reinvestit pentru intreprinderile sociale de insertie.

Iata ce prevede initiativa legislativa:

Contribuabilii certificati ca intreprindere sociala de insertie sunt scutiti de impozitul pe procentul din profitul realizat si care va fi alocat in mod obligatoriu scopului social si rezervei statutare, conform prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia sociala. Aceasta facilitate fiscala va fi pusa in aplicare in conditiile respectarii reglementarilor in domeniul ajutomlui de stat.”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani