Grid star
eveniment

COBAII BIG PHARMA– Avansul de 12 milioane euro pentru "vaccinul covid" platit de Citu, inainte sa apara pe piata, pune Romania intr-o situatie de siguranta nationala

Salvatorul economic al Romaniei a inceput sa imparta cu banii pentru "sanatatea" romanilor. In avans! Pentru o promisiune! Ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat triumfalist miercuri, 25 noiembrie 2020, ca a semnat plata externa catre Comisia Europeana ca avans pentru "vaccinul COVID-19", in valoare totala de 12.058.345 euro. Dincolo de faptul ca ne-ar fi bucurat sa stim ca banii dati erau pentru un vaccin anti-COVID-19 si nu pentru un vaccin COVID-19 (dar nu avem asteptari prea mari ca e chestiune de nuante), regretabil este ca acesti bani sunt dati intr-un context extrem de nefericit pentru economia Romaniei, in care chiar guvernantii se plang ca nu gasesc bani pentru alocatii, pensii si salarii, si ca sunt in cap cu deficitul, tot mapamondul stie ca vaccinul, in acest moment, nu exista. Este ca si cum ai plati in avans pentru o autostrada care ar urma sa fie construita pentru 10 ani. Sau mai practic spus, pentru niste armament invechit si epave de lupta in vremuri de pace.

"Toti romanii trebuie sa stie! Am semnat plata externa catre CE, reprezentand avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!" - Florin Citu, ministru Finantelor

Aceasta suma de bani reprezinta banii pe care Romania trebuie sa ii plateasca pentru a primi dozele de vaccin necesare prin intermediul contractelor incheiate de Comisia Europeana cu companiile farmaceutice Moderna, AstaZeneca, Jhonson&Jhonson, Pfizer BioNTEch, Sanofi si CureVac si alte 20 de companii care la randul lor testeaza vaccinuri pe oameni, care prevede furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin pentru europeni.

Toate aceste companii au anuntat deja ca vaccinurile lor sunt experimentale (Moderna), ca au o eficienta de 94,5% (Moderna), de 90% (Pfizer si AstraZeneca) si ca cel mai probabil vaccinarea va incepe in prima parte a anului 2021.

Comisia Europeana cere bani in avans pentru continuare cercetarilor pentru vaccinuri

Iar aceasta graba de a iesi cu un vaccin anti-COVID-19 este data de solicitarea publica a Comisiei Europene care a cerut incheierea unor contracte de cumparare anticipate (precum cel in baza caruia Citu a platiti avansul de 12 milioane euro) pentru a permite companiilor sa investeasca in capacitatile de productie in timp ce testele clinice nu sunt inca finalizate.

Ce nu spune nimeni si totusi trebuie luat in seama este faptul ca eficienta vaccinului nu poate fi stabilita intr-un timp atat de scurt (de mai putin de un an) in conditiile in care expertii au avertizat ca un vaccin necesita parcurgerea celor 5 stadii de testare (fiecare stadiu desfasurandu-se pe parcursul catorva luni), ceea ce inseamna ca in cel mai optimist scenariu, pentru ca un vaccin sa poata fi declarat eficient (fara aparitia unor efecte adeverse grave care pot afecta pe termen lung sanatatea oamenilor) sunt necesari minimum 2 ani de testare.

De semnalat este faptul ca nici macar companiile nu garanteaza pentru succesul acestor vaccinuri, de vreme ce au considerat necesara oferirea unor protectii/garantii din partea statelor europene. Vorbim despre acordul pe care mai multe companii l-au incheiat cu mai multe state din Europa pentru obtinerea protectiei guvernamentale, in cazul in care vaccinul anti-COVID-19 va avea efecte secundare.

"Aceasta este o situatie unica in care noi, in calitate de companie, nu ne putem asuma riscul daca in patru ani vaccinul are efecte secundare. In contractele aflate in derulare cerem o garantie. Pentru majorittea tarilor este acceptabil sa isi asume riscul, deoarece este in interesul lor national" - Rudd Dobber, AstraZeneca

Un exemplu de acest fel este cel al companiilor AstaZeneca, producatorul vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Oxford, Jhonson&Jhonson, Pfizer BioNTEch si Sanofi.

In luna iulie 2020, directorul executiv al AstraZeneca, Rudd Dobber, declara pentru Reuters ca ei, ca si companie, nu isi pot asuma riscul daca in patru ani vaccinul are efecte secundare, motiv pentru care in contracte cer o garantie. "Aceasta este o situatie unica in care noi, in calitate de companie, nu ne putem asuma riscul daca in patru ani vaccinul are efecte secundare. In contractele aflate in derulare cerem o garantie. Pentru majorittea tarilor este acceptabil sa isi asume riscul, deoarece este in interesul lor national".

De precizat este ca AstraZeneca s-a angajat sa furnizeze peste 2 miliarde de doze de vaccin, fara profit, pentru Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si alte state europene.

In tot acest context, autoritatile din Romania se contrazic intre ele, unii promitand vaccinul in luna decembrie 2020 in conditiile in care studiile nu sunt finalizate (ministru Sanatatii Nelu Tataru) sau in luna mai 2021 (premierul Ludovic Orban) ori in primul trimestru al anului 2021 "cel mai devreme in primavara" (presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis). Lumea priveste buimacita, si nu intelege nimic.

Ceea ce s-a retinut insa si este adevarat e ca vaccinarea este, intr-adevar, astfel cum a spus presedintele Iohannis, o chestiune de siguranta nationala. Insa nu in sensul in care si-ar fi dorit Iohannis sa transmita, anume ca daca romanii nu se vaccineaza vor avea de suferit ci, credem noi, in sensul ca romanii daca se vor vaccina, fara ca inainte sa vada care sunt efectele unor vaccinuri aflate inca in teste, pot risca vital.

Chris Terhes: "Iohannis minte in legatura cu vaccinul anti-covid"

De departe, o reactie extrem de buna fata de bajbaiala autoritatilor pe tema vaccinari a avut-o europarlamentarul Chris Terhes, cel care intr-o postare pe Facebook a contorizat afirmatiile presedintelui Iohannis – cel care zilnic iese sa ne indemne sa ne spalam pe maini, sa purtam masca si mai nou sa acceptam sa ne vaccinam – constatand ca Iohannis minte in legatura cu vaccinul anti-COVID-19 atunci cand sustine ca este "sigur si eficient" .

Citit aici postarea lui Chris Terhes:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani