Grid star
companii

CNAS, ACUZATA CA PUNE BETE-N ROATE – Suprataxare pentru medicamentele anti-COVID

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este acuzata de sabotarea medicamentelor utile in combaterea COVID-19.

Doua astfel de medicamente sunt Ivermectina si Favipiravir, care insa nu pot ajunge in timp util la pacienti din cauza CNAS.

Cel care a lansat acuzatia joi, 21 ianuarie 2021, este Dragos Damian (foto), directorul general al SC Terapia SA, cel mai mare producator de medicamente din Romania, potrivit Ziua de Cluj si Radio EBS.

Ivermectina este un medicament inventat in 1975. Conform National Institute for Health (Institutul National De Sanatate) din SUA, ivermectina este un medicament antiparazitic autorizat, folosit atat la oameni, cat si la animale, dar in forme diferite (deci varianta pentru animale a medicamentului nu trebuie sub nici o forma folosita de catre oameni). Poate fi utilizat pentru combaterea raiei, paduchilor, onchocherciazei, helmintiazei. Este de asemenea in curs de evaluare pentru a reduce rata de transmisie a malariei, prin uciderea tantarilor care inteapa oamenii sau septelul. Pentru aceste scopuri, ivermectina a fost larg folosit si a demonstrat o un grad de siguranta excelent.

Anul trecut in aprilie, Daily Mail a scris ca Universitatea Monash din Australia ar fi testat Ivermectina in laborator si ar fi descoperit ca omoara Covid-19 in 48 de ore, cu o singura doza.

In decembrie 2020, Damian a anuntat ca va dona 10.000 tablete de ivermectina pentru tratamentul contra Covid-19. El a declarat la vremea respectiva (citat de Mediafax) ca “dozele sunt usor de administrat, iar pretul este ridicol de mic, undeva, din calculele noastre, la 2-3 lei pe tableta si tratamentul e de 8 tablete. Aducem, pentru inceput, o donatie de 10.000 de tablete, cam 1.000 de pacienti, pentru ca medicii sa se obisnuiasca cu medicamentul si sa decida daca doresc sa il puna in protocolul terapeutic COVID-19”.

Intre timp, conform declaratiilor lui Dragos Damian citate de presa locala saptamana trecuta, “ivermectina este in protocoalele de ambulator si spital in SUA”. Totusi, Damian s-a grabit sa adauge ca “nu exista nici un medicament atestat 100% ca fiind eficient asupra virusului. Nu este un medicament ideal, mereu apare cate o poveste cu medicamentul minune dar ivermectina creeaza si o serie de reactii adverse, deci pacientul trebuie sa fie atent la utilizare, deci de aceea l-am distribuit numai prin spitale”.

Incepuse promitator, dar anul acesta lucurile n-au mers cum ar fi trebuit

Tot Dragos Damian a mentionat ca asteapta „de 45 de zile un acord pentru a face o donatie de Ivermectina, medicament care este deja acceptat pentru preventia si tratamentul SARS-CoV-2 de catre institutul american de sanatate, NHI”.

Cu aceeasi ocazie, CEO-ul Terapia SA s-a plans ca CNAS percepe taxa clawback inclusiv pentru medicamentele anti-Covid. Printre ele se numara si Favipiravir.

Tocmai am aflat ca CNAS ne va percepe taxa clawback pentru cele circa trei milioane de tablete de Favipiravir aduse in tara la pret de productie, fara nici un fel de profit, ceea ce inseamna ca vom avea o pierdere de 20% pe medicamentele aduse pentru lupta impotriva Covid”, a declarat Dragos Damian.

Taxa de clawback le impune producatorilor de medicamente – dar nu distribuitorilor si nici farmaciilor – sa returneze statului roman o parte din profitul realizat in urma vanzarilor de medicamente compensate care depasesc suma alocata acestora de la Fondul National de Asigurari.

Clawback-ul este un impozit cu o metodologie complexa de calculare: este impozitarea cu 70% a oricarei sume care depaseste volumul de vanzari de medicamente aferent anului 2009. La cei 70% se adauga inca o taxa, cuprinsa intre 5% si 12%, la volumul total al vanzarilor.

Favipiravir este un alt medicament care pare promitator in lupta contra Covid. Conform International Journal For Infectious Diseases (Jurnalul International Pentru Boli Infectioase), se administreaza oral si „a fost aprobat ca urmare a reaparitiei epidemiei de gripa in Japonia in 2014 si a demonstrat o activitate in vitro puternica impotriva SARS-COV 2”. Publicatia afirma ca medicamentul are „o marja larga de siguranta terapeutica” si ca a demonstrat o rata superioara de recuperare a pacientilor umifenovir, care este un medicament folosit pentru tratarea gripei in Rusia si China. In general, favipiravirul a demonstrat rezultate promitatoare in studiile clinice din China, Rusia si Japonia si sunt in curs mai multe studii in mai multe tari, inclusiv SUA, Marea Britanie si India. Recent, ghidurile de tratament din multe tari si unele state din India au inclus favipiravir in protocolul de tratament.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani