CLUJUL VA AVEA TELEGONDOLA – Arhitectul Catalin Iclozan, coordonatorul echipei de proiectare a cartierului Transilvania Smart City: „Sa vedem cum facem ca telegondola sa mearga pe mijlocul bulevardului, pe deasupra, sa nu incomodeze blocurile care vor fi
Lumea Banilor v-a prezentat in repetate randuri proiectul cartierului Transilvania Smart City (TSC), care se construieste in Cluj-Napoca si care se anunta a fi ceva de domeniul stiintifico-fantasticului. De data aceasta, arhitectul Catalin Iclozan (foto 1) – coordonatorul echipei de proiectare a TSC – a dezvaluit detalii despre telegondola cu care va fi dotat cartierul.
Prezent la Real Estate Agenda (emisiunea produsa de Napoca FM in colaborare cu site-ul Media9.ro), Iclozan a explicat ca nu se pune problema ca TSC sa fie lipsit de telegondola, din moment ce primaria a emis deja certificatul de urbanism in acest sens. Singura discutie acum este cum va fi amplasata infrastructura mijlocului de transport in comun, astfel incat sa nu incomodeze blocurile pe langa care va trece, a punctat arhitectul bucurestean stabilit in Cluj pentru proiectarea TSC.
Catalin Iclozan a subliniat ca telegondola va constitui un urias avantaj pentru Transilvania Smart City, din moment ce va fluidiza considerabil traficul rutier.
Iata explicatiile lui Catalin Iclozan pentru Media9:
„Telegondola se face. Avem deja niste intentii de PUZ (n.r. plan urbanistic zonal) pentru ea, avem si un traseu. Suntem acum la acordul fin, incat sa vedem cum facem ca aceasta telegondola sa mearga pe mijlocul bulevardului, pe deasupra, si sa nu incomodeze blocurile care vor fi in vecinatate. Nu foarte aproape. Ar fi neplacut sa stau la etajul al treilea si sa-mi treaca pe langa balcon niste baieti care se duc la aeroport. Deci suntem atenti la ce inaltime va trece, astfel incat locuirea sa nu fie afectata in niciun fel.
Cred ca publicul nu va avea nemultumiri, pentru ca aceasta telegondola nu e neaparat pentru noi (n.r. pentru TSC). Este un mijloc de transport urban, iar pentru utilizatorul de aeroport va fi un mare plus. Acum eu nu stiu la ce ora sa plec la aeroport, sa nu cumva sa pierd avionul. O gondola nu se mai loveste de niciun trafic, e ceva predictibil. O sa stiu ca pot sa merg sa beau o cafea sau sa fac shopping la Iulius Mall si daca plec cu fix sapte minute si jumatate inainte (si stiu care este orarul acestei telegondole), ajung la aeroport la ora X. Tot traficul de pe bulevarde este anulat. Investitiile care se fac in acest cartier vor aduce beneficii pentru toti clujenii. Orice clujean va putea merge la Iulius Mall sa ia de acolo telegondola. Prima statie va fi in Parcul Est”.
Blocurile cu palarie
Alt subiect despre care Catalin Iclozan a vorbit la Media9.ro se refera la blocurile cu palarie din cartierul Transilvania Smart City, pe care Lumea Banilor le-a prezentat deja, in cadrul galeriilor foto ale proiectului imobiliar (vezi foto 2, 3 si 4). Mai exact, arhitectul a explicat ca toate aceste palarii vor fi inierbate, urmand sa functioneze ca niste gradini segmentate: fiecare proprietar de duplex din bloc va beneficia de cate o curte.
Redam detaliile oferite de Catalin Iclozan:
„Ce mai este spectaculos este ca blocurile au deasupra o 'palarie', care este impozanta. Nu am inventat-o noi, noi doar o folosim. Genul acesta de 'palarie' care atrage atentia e practicata in lumea larga, e practicata si la Bucuresti. Ea va fi folosita; in interiorul ei se va crea o gradina segmentata si atunci fiecare proprietar de duplex, pentru ca la ultimele doua niveluri avem duplexuri, va beneficia de o curte. Sa ai in varful blocului o curte de 250 de metri patrati eu zic ca da bine pe orice meridian, mai ales cand ai o priveliste atat de buna asupra Clujului. Aceste duplexuri vor fi chiar spectaculoase.
Aceasta zona verde este utila, poate fi folosita si ca gradina de zarzavat, daca vrei, in functie de grosimea stratului de pamant. Nu e doar pamant, pentru ca pamantul e greu: il amesteci cu perlit, cu ceramica expandata, incat greutatea lui pe metrul cub sa fie mai mica. Daca mergi cu un strat de 15 centimetri poti sa pui gazon. Dar nu trebuie sa ai un strat omogen, cu aceeasi inaltime peste tot. Poti sa ai si 'dealuri'; intr-o zona sa aduni mai mult pamant si sa iti pui un rododendron sau un artar japonez. Poti sa iti obtii o gradina, pentru ca tu cand au construit o cladire, tu ai sacrificat de la nivelul solului un petec de verde. Petecul acela de verde ti-l redai inapoi deasupra. Asta o data. Doi: aportul termic este foarte bun. Vara, stratul ala vegetal si faptul ca soarele nu bate direct pe acoperis, ci bate pe o iarba care absoarbe caldura, o foloseste, te ajuta foarte mult. Absoarbe si apa. Mi-a placut ca beneficiarii au inteles lucrurile acestea si au fost gata sa le implementeze”.
Amintim ca in luna decembrie a anului trecut au inceput lucrarile la cel mai mare proiect imobiliar din Europa de sud-est. Ne referim la Transilvania Smart City, cel mai mare si cel mai scump proiect imobiliar din Romania, in care este implicat inclusiv Adrian Alexandrov, partenerul fostului ministru al Turismului Elena Udrea.
Dezvoltarea imobiliara de mare anvergura are proiectate 10.000 de apartamente, un mall de 100.000 mp, mai multe hoteluri si restaurante, un parc de 2 hectare, o cresa, o gradinita, o scoala etc., dar si un heliport. Transportul spre aeroport si spre mini-oras se va face cu telegondola, iar livrarile in interiorul cartierului vor fi efectuate cu drone. De asemenea, zona va beneficia de incarcare a masinilor electrice.