Grid star
eveniment

CLADIRI REABILITATE INTEGRAL PE BANII STATULUI – Finantarea, nerambursabila. Interdictie de vanzare timp de 25 ani

Guvernul a adoptat un act normativ care prevede masuri mai eficiente privind consolidarea seismica a cladirilor, inclusiv a cladirilor publice, cu finantare nerambursabila si integrala. In prezent, sunt peste 2.000 de cladiri in Bucuresti si alte cel putin 400 in tara care necesita consolidare seismica. Imobilele care vor fi reabilitate nu vor putea fi vandute timp de 25 ani.


Potrivit ministrului Dezvoltarii, Cseke Attila, in reglementarea care astazi inca mai este in vigoare, atunci cand prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii se consolida de risc seismic un bloc de locuinte, proprietarii apartamentelor erau obligati sa restituie statului cota lor parte din investitia facuta de catre statul roman prin rate lunare egale pana la 25 de ani.
Programul va sustine aceste consolidari de risc seismic indiferent de beneficiar, indiferent daca beneficiarul este proprietate, cladirea este in proprietate publica sau proprietate privata sau chiar daca vorbim de cladiri care au in subsol spatii care au o alta destinatie decat aceea de locuinta. Totodata va fi notata in Cartea funciara interdictia de vanzare a acestor imobile, respectiv a locuintelor pe o perioada de 25 de ani. Este o masura care este prevazuta si astazi in reglementarea actuala, cu marea diferenta ca banii trebuiesc restituiti de catre proprietarii de locuinte. Statul nu va cere proprietarilor restituirea banilor dupa 25 de ani. Trebuie precizat ca este posibila vanzarea si in interiorul perioadei de 25 de ani, dar atunci proprietarul, beneficiarul trebuie sa restituie intreaga suma investita de catre statul roman in consolidarea de risc seismic.

Romania, in top

Potrivit ministrului Dezvoltarii, Cseke Attila,Romania este printre primele tari din Europa si printre primele zece la nivel mondial in ceea ce priveste expunerea la cutremur. Conform actului normativ adoptat vor putea fi reabilitate cladirile cu risc seismic I si II,  iar finantarea va fi asigurata integral de Guvern. Programul este unul multianual, pentru a asigura rezultate.
"Consolidarea cladirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate in acest domeniu, iar legislatia in vigoare s-a dovedit a fi ineficienta prin faptul ca procesele au fost sistate si reluate in fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura ca vom avea un progres in acest sens”, a precizat Cseke Attila.
Este un pas important, sustine ministrul, avand in vedere faptul ca, in ultimele decenii, au fost reabilitate doar cateva zeci de cladiri. Suma alocata prin PNRR permite consolidarea seismica si, in acelasi timp, reabilitarea energetica a acestor cladiri, iar fondurile au fost accesate integral in prima zi de lansare a apelurilor de proiecte. 350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltarii.

Se intervine si la cladirile publice

In premiera, vor fi incluse si cladirile publice, cum ar fi spitalele, scolile din cladiri multietajate sau cladirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reforma asumata de Romania in Planul National de Redresare si Rezilienta si prevede reglementari pe baza carora vor fi reabilitate cladirile cu risc seismic, cu finantare nerambursabila si in procent de 100%, asigurata de Ministerul Dezvoltarii, din bugetul national si din PNRR.

Actul normativ propune, printre altele:

• transformarea programului dintr-unul cu caracter anual intr-un program cu caracter multianual;
• introducerea pentru expertizarea tehnica si a cladirilor cu destinatia de spital, policlinica sau dispensar policlinic;
• introducerea evaluarii vizuale rapide ca etapa premergatoare realizarii expertizei tehnice, de catre autoritatile locale, pentru obtinerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismica a fondului construit;
• introducerea precizarii cu privire la interzicerea desfasurarii oricaror tipuri de activitati (economice, culturale, sportive etc.) care implica aglomerari de persoane in cladirile incadrate in clasa de risc seismic RsI;
• introducerea precizarii cu privire la interzicerea inchirierii sau cedarea in comodat/folosinta a spatiilor cu destinatia de locuinta din cladirile incadrate in clasa de risc seismic RsI pana la receptia la terminarea lucrarilor de interventie.
Pentru asigurarea finantarii interventiilor la cladirile care prezinta niveluri scazute de siguranta la seism, in Programul de guvernare 2020-2024, pentru perioada 2021-2027, sunt prevazute investitii cu valoare estimata de 1 miliard de lei pentru consolidarea, la nivel national, a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, in scopul cresterii gradului de confort si de siguranta a cetateanului, a precizat ministrul Dezvoltarii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani