Grid star
eveniment

CITU VINDE-TOT – Premierul insista sa abroge legea care interzice vanzarea actiunilor statului la companiile nationale. Ciolacu: Cel mai mare jaf din istorie!

Premierul Florin Citu a anuntat joi ca vrea sa abroge „cu totul” Legea privind neinstrainarea actiunilor detinute de stat la companiile nationale, initiata anul trecut de PSD dupa declararea starii de urgenta. Scopul declarat al actului normativ este acela de a „proteja interesele statului roman”, in conditiile in care „valoarea participatiilor fluctueaza intr-un ritm si in directii greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii si societati”. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reactionat pe Facebook la noile declaratii ale lui Citu, precizand ca social-democratii se vor opune cu toate fortele abrogarii legii.

Citu sustine ca abrogarea acestei legi care protejeaza interesele statului roman intr-o perioada inca tulbure din punct de vedere economic ar fi un semnal pentru piata de capital, in sensul atragerii de noi investitii straine in Romania.

Vom abroga acea lege, cu totul. (...) Aici nu este vorba de instrainare a actiunilor, e vorba de a atrage capital in Romania. Asta facem, capitalizam aceste companii. Nu avem resursele la buget sa capitalizam toate aceste companii, la nevoile pe care le au aceste companii pentru investitii si pentru a se dezvolta. Si atunci, bineinteles, ca o parte din actiuni sau din proprietatea acestor companii este transferata, in schimbul acestui capital, altor actionari. Se intampla peste tot in lume. Si, mai mult de atat, ceea ce am observat si in Romania, dar si in alte tari, acolo unde am avut astfel de injectii de capital si au venit dupa aceea cu un management performant, cu o guvernanta corporativa, (...) acele companii au fost salvate, au mers mai departe, au angajat oameni, au fost profitabile, au platit taxe la buget. Asta este reteta pe care vrem sa mergem”, a explicat Citu, intr-un interviu la Radio Guerrilla, citat de Agerpres.

El a facut afirmatia absurda ca Guvernul nu ar vrea neaparat sa vanda, ci doar sa dea un semnal ca are o economie moderna, care stie sa lucreze cu instrumentele pietei de capital.

Ceea ce facem noi prin abrogarea legii nu inseamna neaparat ca maine vom incepe sa vindem. Nu, este un semnal pe care-l dam pietei de capital, investitorilor straini ca in Romania proprietatea privata este sfanta, in primul rand, si, in al doilea rand, ca nu suntem o tara care nu doreste sa vina investitori. Deci, suntem o economie deschisa, o economie moderna, care stie sa lucreze cu instrumentele pietei de capital", a declarat prim-ministrul.

Potrivit lui Citu, vanzarea Petrom, privita „generic”, a fost „un lucru bun”.

Marcel Ciolacu reactioneaza joi la declaratiile lui Citu: Ne vom opune, cu toate fortele! Vrea sa vanda – pe nimic - cele mai puternice si mai rentabile companii de stat!

Social-democratii au anuntat in repetate randuri ca se vor opune planului Guvernului Citu de a abroga aceasta lege.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reactionat joi pe Facebook la declaratiile lui Citu si a anuntat ca social-democratii se vor opune ca legea prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzactii cu activele statului sa fie abrogata.

Dupa imprumuturile uriase de 30 de miliarde de euro, facute anul trecut, Citu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria moderna a tarii! Vrea sa vanda – pe nimic - cele mai puternice si mai rentabile companii de stat! Tot ce a ramas mai valoros in patrimoniul statului roman, companii cu profituri de miliarde de lei”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu a adaugat ca liberalii au incercat sa abroge legea si in 2020, dar nu au reusit si ca PSD va continua sa lupte pentru mentinerea acestui act normativ.

Si acum ne vom opune, cu toate fortele! Proiectul lui Citu, de abrogare a Legii initiate de PSD si votate anul trecut, prin care timp de doi ani au fost suspendate orice tranzactii cu activele statului, nu trebuie sa treaca”, a continuat Ciolacu.

Liderul PSD a subliniat ca afirmatiile lui Citu potrivit carora vanzarea actiunilor companiilor de stat „se intampla peste tot in lume” nu sta in picioare cate vreme state occidentale puternice au luat decizia de a-si proteja interesele limitand instrainarea actiunilor companiilor de stat.

Romania trebuie sa actioneze la fel ca celelalte state #europene - Germania, Franta, Polonia, Ungaria, tari care isi protejeaza companiile strategice in aceasta perioada de criza provocata de pandemie”, a mai scris Ciolacu.

Legea initiata de PSD prevede protejarea intereselor statului roman intr-o perioada de instabilitate economica la nivel global

Considerand ca efectele negative in plan economic determinate de starea de urgenta si de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioada mai lunga, PSD a initiat, in martie 2020, la debutul pandemiei, un proiect de lege care impune interdictia de a instraina orice participatie a statului la companiile si societatile nationale, banci si diverse alte societati, pentru o perioada de 2 ani.

Proiectul a fost initiat de fostul senator PSD Serban Nicolae cu sustinerea mai multor parlamentari PSD.

Initiatorii au motivat, la acel moment ca, potrivit Constitutiei Romaniei, statul este obligat sa asigure protejarea intereselor nationale in activitatea economica, dar in contextul pandemiei de coronavirus aceste interese pot fi afectate.

Aceste interese sunt reprezentate, intre altele, de participatiile pe care statul le detine la companiile si societatile nationale, la banca si la diverse alte societati. Toate acestea sunt entitati economice pe care statul detine actiuni, ca actionar unic sau in diverse cote de participare. Declararea starii de urgenta (...) a modificat substantial regulile dupa care functioneaza economia romaneasca, atat in plan intern, cat si in plan international. In esenta, valoarea participatiilor fluctueaza intr-un ritm si in directii greu cle anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii si societati la care statul roman detine participatii”, arata autorii proiectului.

Prin urmare, legea care interzice pe o perioada de doi ani, instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, la banci, precum si la orice alta societate la care statul are calitatea de actionar, indiferent de cota de participatie detinuta a fost votata, anul trecut, in Parlamentul Romaniei. Legea mai prevede ca se suspenda, pentru o perioada de doi ani, orice operatiuni privind instrainarea participatiilor statului la companiile si societatile nationale, precum si la societatile la care statul are calitatea de actionar, incepute anterior intrarii in vigoare a actului normativ.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani