CITU, TESTAT ANTIDROG – Se cere controlarea ministrului de Finante Florin Citu: “Daca mai este in deplinatatea facultatilor mintale sau daca isi exercita functia in deplina luciditate?”
Ministrul de Finante Florin Citu (foto) trebuie sa fie testat psihologic si antidrog. Asta pentru a se afla daca Florin Citu este in deplinatatea facultatilor mintale sau daca isi exercita functia in deplina luciditate.
Solicitarea este facuta de fostul sef ANAF Gelu Diaconu. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de luni, 13 iulie 2020, Gelu Diaconu observa “manipularile ordinare” ale lui Citu, facute prin declaratiile referioare la masurile luate de acesta in calitate de ministru al Finantelor. “E semn ca ti-ai pierdut complet uzul ratiunii... Omul nostru se lauda nerusinat”, a precizat Diaconu.
Iata analiza fostului sef ANAF Gelu Diaconu:
“Cred sincer ca ministrul Citu are obligatia de a face un test psihologic si unul antidrog.
Minciunile si manipularile lui, bazate pe faptul ca majoritatea electoratului nu stapaneste notiuni economice de baza, din pacate, nu pot apartine decat unui om tulburat. Doar cineva cu ratiunea intunecata poate minti in acest hal, stiind ca sunt totusi oameni care stiu sa citeasca niste cifre si au habar de mecanismele economiei.
Asadar, exaltatul Citu ne spune pe FB ca anul acesta a imprumutat 38 de miliarde de lei pentru achitarea de imprumuturi si dobanzi care vin din trecut. Ca sa repare greselile socialistilor care au guvernat tara in ultimii 8 ani. Apoi ne spune ca aceasta suma este mai mica decat deficitul bugetar pe cinci luni, in suma de 31 mld lei. Si, conchide Citu 'en fanfare', inflatia scade pentru ca 'suntem un guvern responsabil'.
Nici nu stii de unde sa incepi cand vezi asemenea manipulari ordinare, caracteristice pana mai ieri PSD.
In primul rand, in cca 2 ani din ultimii 8, PNL s-a aflat la guvernare alaturi de PSD, in perioada USL (mai 2012 pana prin martie 2015). Ba, PNL a avut chiar si ministrul de finante. Apoi, cum sa stergi cu buretele perioada tehnocrata de 1 an de zile? Chiar si cu un Parlament semi-ostil, guvernul Ciolos a avut suficiente parghii exclusiv guvernamentale prin care sa echilibreze finantele publice sau sa accelereze cresterea investitiilor.
Sa trecem si la aspectele tehnice.
Compararea cifrei sarcinii datoriei publice aferente unei perioade cu deficitul bugetar este lipsita de relevanta. Ba, chiar este o ineptie cu care vrei sa ametesti decerebratii.
E ca si cum ai compara mere cu pere.
Pana sa vina criza COVID-19, iesise deja la iveala ca exaltatul nostru bifase deja o premiera: deficit in ianuarie. Ca, apoi, in februarie, deficitul sa se adanceasca.
Vreti sa va mai spun ca in ian-feb 2020 deficitul de cont curent a fost de de 325 mil de euro, in crestere cu aproape 100% fata de aceeasi perioada din 2019? Sau ca, de increzatori ce sunt in guvernarea PNL, investitiile straine directe s-au redus in primele 2 luni (fara covid-19) la 409 mil euro de la 1,4 miliarde euro in 2019?
Asadar, sa minti nerusinat si sa spui ca 'un primele 6 luni am imprumutat 38 de miliarde ca sa platesc imprumuturi si dobanzi din trecut'...e semn ca ti-ai pierdut complet uzul ratiunii.
In plus, deficitul bugetar de 31 de mld de lei este CEL MAI MARE DEFICIT INREGISTRAT IN ISTORIA Romaniei in primele cinci luni ale anului.
Si acum despre pretinsa lui isprava cu reducerea inflatiei.
Trecand sub tacere faptul ca toti indicatorii macro economici s-au depreciat galopant sub mandatul lui si ca din acest punct de vedere suntem bolnavul UE, omul nostru se lauda nerusinat.
In fapt, reducerea brutala a veniturilor companiilor/persoanelor precum si inhibarea consumului cauzata de restrictiile anti-Covid si de criza economica abatuta din senin, a redus dramatic cererea.
E atat de simplu: scade cererea, scade inflatia. Creste cererea, creste inflatia.
Sublimul mixaj de politici monetare si fiscale care ar fi redus inflatia exista doar in capul lui Citu. La fel ca si digitalizarea administrarii fiscale pe care el o confunda cu conectarea caselor de marcat la serverele MFP/ANAF si cu 3 declaratii in plus pe care le depui online.
Deci, ce parghii are poporul pentru a testa daca un ministru aflat in slujba cetatenilor mai este in deplinatatea facultatilor mintale sau daca isi exercita functia in deplina luciditate?”