Grid star
business capital

CITU SE BALBAIE LA CIFRE – Datoria publica de refinantat era 46,3 miliarde lei in ianuarie, iar ministrul vorbeste de 50 de miliarde in noiembrie

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu (foto), a declarat, in repetate randuri, in luna noiembrie, ca datoria publica de refinantat este de 50 miliarde lei, dand vina pe guvernele anterioare pentru indatorarea Romaniei. Este vorba despre imprumuturi contractate in anii trecuti, care au ajuns la diferite scadente, fiind necesara o refinantare anul acesta. Cu toate acestea, mai multe documente de pe site-ul ministerului consemneaza cifre diferite. Astfel in ianuarie 2020 cifrele oficiale indicau o datorie publica de refinantat de 46,3 miliarde de lei, cu 3,7 miliarde de lei mai mica decat cea pe care Florin Citu o vehiculeaza acum. Ministrul a omis sa explice cum au aparut miliardele in plus in decurs de doar cateva luni.

Cand vine vorba despre datoria publica si imprumuturile pe banda rulanta pe care le-a contractat de cand coordoneaza Ministerul Finantelor, Florin Citu nu pierde ocazia sa dea vina pe guvernele anterioare care ar fi indatorat Romania cu imprumuturi care au ajuns la scadenta in mandatul sau.

Mai putin usor de explicat este suma de 3,7 miliarde de lei care apare in doar cateva luni in „bulgarele” rostogolit al datoriilor mai vechi ale Romaniei.

Necesarul de finantare in 2020 include si imprumuturile pe care le-au facut guvernele anterioare. In 2020 am avut un necesar de finantare care a venit din trecut de 50 de miliarde de lei. Si asta trebuie pus in context. Deci, anul acesta tot necesarul de finantare este de 138 de miliarde de lei si le impartim: 50 de miliarde sunt imprumuturi venite din trecut, 30 de miliarde - facturi neplatite pe care a trebuit sa le platim, si diferenta este ceea ce am imprumutat noi pentru necesarul de anul acesta. Daca va uitati, diferenta pe care am imprumutat-o e mult mai mica decat deficitul bugetar in acest an. Deci, am reusit aceasta performanta. Mai mult, in octombrie, pe 26 octombrie, a trebuit sa platim o datorie facuta in 2017, de 10 miliarde de lei. Deci, cam asa arata lucrurile si asta a fost strategia”, a declarat Florin Citu la briefingul de presa din finalul sedintei de guvern din 23 noiembrie 2020, potrivit transcrierii oficiale de pe gov.ro.

Necesarul de finantare are doua componente: deficitul anului curent si refinantarea datoriei.

Aceeasi cifra, de 50 de miliarde de lei, a fost vehiculata de Florin Citu in ultimele 30 de zile, in diferite aparitii publice,de cate ori a avut ocazia.

Am avut de finantat anul acesta mai multe cheltuieli. Am avut imprumuturi din trecut de 50 miliarde lei, de finantat facturi restante de 30 miliarde lei, trebuia sa le platim. De asemenea, am platit deficitul pentru anul acesta. A insemnat cam 7% din PIB masuri pentru a ajuta economia”, a spus Citu la postul de radio Radio Guerrilla joi, 3 decembrie 2020.

Insa tot Florin Citu a inaintat alte cifre in rapoartele oficiale de pe siteul Ministerului Finantelor.

Astfel, in ianuarie 2020, volumul datoriei de refinantat era 46,3 miliarde lei, potrivit unui document care a fost publicat pe siteul ministerului cand Florin Citu a elaborat bugetul pe 2020.

Dupa fiecare rectificare bugetara, suma a mai crescut: la a doua rectificare datoria publica de refinantat era de 47,5 miliarde lei, pentru ca la a treia rectificare sa vorbim deja despre cifre „rotunde”: mai precis 50 de miliarde de lei.

Unica explicatie pentru aceste diferente ar fi imprumuturi pe termen (foarte) scurt facute de actualul guvern, care au ajuns extrem de rapid la maturitate si au necesitat o refinantare.

Chiar si asa, aceste datorii pe termen foarte scurt, la fel ca in cazul imprumuturilor facute de firme sau de catre populatie „pana la salariu” indica un comportament financiar riscant si o incpacitate de a face proiectii realiste cu privire la cheltuieli.

2,5 miliarde euro, imprumuturi

Pe 24 noiembrie 2020 Ministerul Finantelor Publice a contractat alte imprumuturi pe pietele externe de capital in suma totala de pana la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a doua serii noi de obligatiuni, cu maturitati de 9 ani si 20 de ani.

Se aproba contractarea de catre Ministerul Finantelor Publice a unor imprumuturi pe pietele externe de capital in cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes“, in suma totala de pana la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a doua serii noi de obligatiuni, cu maturitati de 9 ani si 20 de ani, imprumuturile fiind denumite in continuare emisiune. Suma finala, precum si toti ceilalti termeni si conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata (...) Suma aferenta emisiunii se vireaza in contul de valuta deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice la Banca Nationala a Romaniei si se utilizeaza pentru finantarea deficitului bugetar, refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare privind datoria publica”, potrivit actului normativ emis de Guvern.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat si pentru luna decembrie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 de miliarde de lei, din care 500 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,9 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, potrivit bankingnews.ro

La acestea se poate adauga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma, usor sub cea din octombrie (5,055 miliarde lei), va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, MFP a programat in data de 10 decembrie o emisiune de certificate cu discont in suma de 500 milioane de lei, cu scadenta in 13 decembrie 2021.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani