Grid star
eveniment

CITU SAU ORBAN? - Lupta pentru functia de premier. Iohannis a facut anuntul

Presedintele Klaus Iohannis (foto stanga) a vorbit miercuri, 16 decembrie 2020, despre Florin Citu, propunerea PNL pentru functia de premier, dar si despre cel mai nou “aspirant” la aceasta functie, Ludovic Orban (foto dreapta), presedintele partidului.

Presedintele a declarat ca l-ar accepta pentru nominalizare si pe Florin Citu si pe Ludovic Orban, daca sunt sustinuti de coalitie.

Iata dialogul dintre Klaus Iohannis si jurnalisti:

Jurnalist: Domnule Presedinte, de zece zile de la alegeri inca nu avem un consens intre partidele de centru-dreapta pentru un premier. Negocierile sunt blocate de cateva zile si asta pentru ca Ludovic Orban si-ar dori sa revina in functia de premier sau sa fie sef al Camerei Deputatilor. As vrea sa va intreb daca dumneavoastra ati intervenit in aceste negocieri si care vedeti ca este solutia pentru a iesi din acest blocaj?

Klaus Iohannis: Dati-mi voie sa ma refer mai intai la calendar. De regula, dupa alegeri prima data se constituia noul Parlament si abia dupa aceea - am convocat, cel putin asa am lucrat pana acum - abia dupa formarea Parlamentului am convocat consultari pentru formarea Guvernului.

Acum, cum suntem in plina pandemie, am inceput mai repede consultarile, dar sunt lucruri care dureaza. Nu vreau sa repetam greselile care s-au facut in trecut, nu vreau sa avem discutii in contradictoriu si daunatoare dupa formarea guvernului. Vreau toate lucrurile sa fie clarificate inainte de formarea guvernului. Partidele la noi sunt inca in etapa in care invata cum se negociaza coalitii, cum se negociaza portofolii, de ce sa n-o spunem pe fata, cum se negociaza programe de guvernare si asa mai departe. Stiti ca am mai avut coalitii si nu putem sa spunem ca au functionat extraordinar de bine. Deci, aceste greseli vreau sa le evite partidele.

De aceea nu m-am implicat in negociere. Ce sa caute Presedintele intr-o negociere concreta intre partide? Acolo trebuie sa se inteleaga partidele. Stiu ca este foarte interesant pentru media sa scrie ca X si Y se lupta pentru un scaun sau pentru o influenta. Sigur, partidele se lupta pentru guvernare. Aceasta este esenta existentei unui partid, sa guverneze, sa se lupte sa ajunga la guvernare. Asa functioneaza politica de cand este, de cand sunt partide. Dar, pe de alta parte, lucrurile sunt complicate in aceste negocieri. Doar la inceput pare simplu, dar cum intri in negociere iti dai seama ca sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de minister diferite. Si atunci, trebuie sa avem suficienta rabdare sa asteptam ca partidele sa negocieze toate aceste lucruri. Si, daca ati spus ca sunt deja zece zile, dati-mi voie sa va dau cateva exemple, fara sa nominalizez tarile, dar puteti sa cautati datele foarte usor pe internet. Recent s-au finalizat negocierile pentru guvern intr-o tara din Uniune, dupa doi ani si jumatate de la alegeri. In alta tara europeana s-a format guvernul, acum mai mult timp, dupa opt luni de negocieri.

Deci, va dati seama ca suntem foarte departe de acel calendar foarte extins. Nu ma intelegeti gresit. Nici nu vreau sa ajungem la asa ceva. Dar trebuie sa avem putina rabdare sa vedem cum negociaza partidele. Este posibil sa se inteleaga in coalitia de centru-dreapta si sa vina cu o propunere. Asta astept eu, ca Presedinte, sa se formeze o majoritate si sa-mi propuna un nume. Daca se inteleg PNL, USR PLUS si UDMR si vin cu o propunere, o voi accepta, ca este Orban, il accept, ca este Citu, il accept, sau sa fie altcineva. Nu stiu pe cine negociaza ei acolo, dar la urma vor veni sa propuna ceva. Este, sigur, prima varianta si sper sa mearga repede mai departe.

Asa ca sa avem putina rabdare, sa urmarim aceste negocieri fara sa incerce fiecare sa se implice prin articole de presa sau prin interventii. Si pentru mine este important sa se formeze relativ repede un guvern ca sa gestioneze pandemia si criza economica, sa avem un guvern care se bazeaza, de preferat, pe o majoritate solida in Parlament si sa mergem mai departe ca de lucru este foarte, foarte mult. Nu doar plantarea de paduri, care este o chestiune, care cum am zis, mi se pare foarte importanta, trebuie sa continuam masurile impotriva pandemiei, masurile economice, programul pentru fonduri europene, trebuie construit bugetul, trebuie planificate autostrazi, spitale, cai ferate, drumuri judetene si multe, multe altele.

Jurnalist: A gresit Ludovic Orban in momentul in care a demisionat din fruntea Guvernului?

Klaus Iohannis: Nu. Mi s-a parut un gest corect si absolut onorabil, in conditiile in care PNL a declarat si a sperat sa obtina cel mai mare numar de voturi si nu l-a obtinut. Este un gest foarte onorabil pe care l-a facut Ludovic Orban cand s-a retras.

Jurnalist: Domnule Presedinte, concret, daca cele trei partide vor veni cu propunerea de premier in persoana lui Ludovic Orban, il veti sustine pe aceasta? Mai exista sanse de o coalitie intre cele trei partide? Vedem ca negocierile sunt blocate in momentul de fata si nimeni nu vrea sa renunte la nicio functie.

Klaus Iohannis: Sunt in pline negocieri. Sa, asta am spus, daca se formeaza o coalitie care are o majoritate in Parlament si il propune pe Ludovic Orban, il accept, il desemnez.

Jurnalist: Domnule Presedinte, vreau sa va intreb daca Nicolae Ciuca ar putea ramane sef al Guvernului pana la finalul campaniei de vaccinare pe care o coordoneaza in momentul de fata.

Klaus Iohannis: In plina negociere. Dati-mi voie macar eu sa ma abtin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute.

Jurnalist: Sunt informatii potrivit carora Ludovic Orban ar dori sa fie din nou propunere de premier. Ati accepta sa-l nominalizati?

Klaus Iohannis: Da, daca coalitia il propune, il desemnez.

Jurnalist: Care credeti ca a fost motivul acestui esec al negocierilor? Spuneati mai inainte ca partidele trebuie sa invete, dar am asistat si la o goana dupa o functii, totusi, pe persoana. Care credeti ca a fost motivul principal pentru care nu s-au inteles, mai mult decat programele de guvernare?

Klaus Iohannis: Sincer, motivul principal pentru care cred ca nu s-au inteles pana acum sunt in negociere, deci e foarte devreme sa vorbim despre vreun esec, din pacate e devreme sa vorbim si despre o reusita. Principalul motiv este ca au incercat, cel putin unii, sa negocieze via media, ceea ce nu se face, pur si simplu.

O negociere se face intre echipele desemnate din partide si nu se comunica rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat. Prin astfel de comunicari nu se face decat sa scada increderea publicului in partide, in politicieni, un lucru care este profund contraproductiv, ca pana la urma, ne place, nu ne place, asa este in toate democratiile, politicienii conduc tara si atunci ce castigam daca scadem increderea in politicieni? Nu castigam decat sa ridicam la margine partide cu abordari extremiste, partide antisistem si nu se rezolva absolut deloc problemele.

Jurnalist: Puteti sa si nominalizati cine a facut comunicarea asta?

Klaus Iohannis: Ca sa va raspund foarte concret stiu cine a facut-o, dar nu comentez.

Jurnalist: Domnule Iohannis, dumneavoastra i-ati cerut lui Ludovic Orban sa isi dea demisia din functia de premier?

Klaus Iohannis: Domnul Ludovic Orban a decis sa isi dea demisia din functia de premier si mi-a spus acest lucru inainte sa o faca.

Jurnalist: Acum ati discutat despre scenariul in care el sa fie desemnat premier?

Klaus Iohannis: Am avut o discutie pe aceasta tema.

Jurnalist: Credeti ca sunt sanse ca un nou Guvern sa fie investit pana la Craciun?

Presedintele Romaniei: Nu.

Jurnalist: Inca o intrebare. Ce parere aveti despre intrarea partidului AUR in Parlament si faptul ca liderul acestei o formatiuni a spus ca va face demersuri pentru suspendarea dumneavoastra din functie?

Klaus Iohannis: Asta cu suspendarea este, cum se spune foarte popular, o poveste cam 'fumata', daca imi permiteti sa ma exprim asa, foarte informal. Este o formatiune despre care nu se prea stie ce vrea si ce face in politica. Mai mult, in momentul acesta, nu am ce sa comentez.

Jurnalist: Si inca o intrebare. Cand veti convoca o noua runda de negocieri?

Klaus Iohannis: Cand se cristalizeaza un pic rezultatele.

Jurnalist: Voiam sa va intreb cat credeti ca va mai dura aceasta criza politica. Cand credeti ca va fi instalat noul Guvern?

Klaus Iohannis: Optimal ar fi sa fie instalat noul Guvern imediat dupa Craciun, dar vedeti ca negocierile sunt negocieri, ele cateodata merge bine si rapid, pe urma se opresc, iarasi pornesc. Nu cred ca este bine sa-i impingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greselile care s-au mai facut in Romania in formarea coalitiilor, sa nu se discute problemele sensibile si ele dupa un timp sa duca la ruperea coalitiei. Prefer sa discute problemele, si cele sensibile, sa gaseasca solutii sau sa gaseasca abordari comune si dupa aceea sa guverneze cu folos pentru romani si pentru Romania, evident.

Jurnalist: Domnule Presedinte, ce ar trebui sa inteleaga votantii celor doua sau trei partide care sunt acum in negocieri cand vad ca liderii partidelor discuta despre functii si practic din cauza aceasta se blocheaza aceste negocieri?

Klaus Iohannis: Este evident ca trebuie discutat si despre functii. Cateodata, lumea crede ca politicienii trebuie sa discute numai despre principii. E adevarat, se discuta principii, sunt principii de guvernare, sunt program de guvernare, dar cineva trebuie sa le puna in practica. Guvernul nu este format din enunturi, Guvernul este format din oameni si fiecare partid vrea sa-si impuna oamenii cei mai buni, iar pentru asta se negociaza. De aceea sunt mai multe echipe.

Unii negociaza pozitiile si probabil si numele persoanelor care vor fi promovate, altii negociaza comisii in Parlament, altii negociaza program de guvernare. Toate lucrurile trebuie negociate, altfel nu se poate forma un Guvern.

Jurnalist: Ati mentionat ca in acest moment se discuta de o coalitie de centru-dreapta. Exista posibilitatea sa avem si o coalitie mai de stanga, in conditiile in care partidul care a luat cele mai multe voturi este vorba de PSD?

Klaus Iohannis: Din informatiile mele, PSD nu negociaza cu niciun alt partid sau, invers, niciun alt partid nu negociaza cu PSD. Si PSD singur, da, a obtinut cele mai multe voturi, dar asta nu inseamna ca poate sa emita pretentii la guvernare. Este o interpretare exagerata cu care vin pesedistii in fata publicului, daca ar fi sa clarific si aceasta chestiune. Constitutia este foarte clara. Daca un partid castiga peste 50% din mandate, atunci are dreptul sa formeze el Guvernul asa cum isi doreste. Deci, atentie, daca are peste jumatate din mandate. Si atunci, Presedintele ar fi obligat sa desemneze o persoana din acel partid.

Atentie, persoana nu ii poate fi impusa Presedintelui, dar Constitutia spune clar ca, daca partidul are peste jumatate din mandate, din acel partid trebuie desemnat candidatul pentru premier. In orice alta situatie, Presedintele face consultari cu partidele politice si Presedintele are deplina libertate sa desemneze o persoana, despre care crede ca va coagula o majoritate ca sa fie votat un Guvern. Aceste lucruri sunt foarte clare, ele au fost discutate chiar in mai multe randuri de Curtea Constitutionala si nu exista niciun dubiu. Deci, acel narativ al PSD, ca ei au castigat alegerile, deci trebuie sa primeasca premierul, este unul pur si simplu fals.

Jurnalist: Domnule Presedinte, o completare la ceea ce spuneati, daca imi permiteti, referitor la PSD. Daca va boicota intrunirea Parlamentului, ce se intampla in acest sens?

Klaus Iohannis: Sincer, eu nu cred ca o sa faca asa ceva. Nu exista niciun motiv sa boicoteze Parlamentul. Pentru ce, sa arate ca-s mai cu mot? Sau ca s-au suparat ca unii au baut o cafea in Vila Lac si nu i-au invitat si pe ei? E o copilarie.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani