Grid star
business capital

CITU INGROAPA ROMANIA – Deficit bugetar de 2,5 ori mai mare decat in 2019

Citu ingroapa Romania. In 2020 deficitul bugetar a ajuns sa fie de 2,5 ori mai mare decat in 2019. Concret, deficitul bugetar a ajuns la 55 miliarde lei in luna august, adica cat era in anii 2017 si 2018 la un loc.

Nu o spunem noi, ci Cristian Socol, analist economic si profesor universitar, intr-o analiza recenta pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Cristian Socol, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB. Mai mult, Romania se afla intr-un derapaj grav, inainte ca efectele pandemiei sa se faca simtite in economie, adica inca din luna martie. La fel de grav, este faptul ca au crescut cheltuielile cu dobanzile cu un procentaj de 22%, la doar 8 luni de la inceputul anului 2020, fapt fara precedent in perioada postdecembrista, mai precizeaza profesorul universitar Socol.

In aceeasi ordine de idei, economistul Adrian Caciu, arata, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul ca deficitul la 8 luni din 2020, urca la 5,18%. Asta inseamna, 54,77 miliarde lei. Adica, o crestere de 2,5 ori fata de aceeasi perioada din anul 2019, cand era 2,07% din PIB. Ceea ce inseamna, 21,92 miliarde lei.

Conform lui Caciu, dincolo de o stabilizare profunda a situatiei economice, cresterea deficitului bugetar creaza trei mari probleme. Vorbim despre:

- O crestere a dobanzilor care depaseste suma de 2 miliarde lei. Asta inseamna o crestere cu un procentaj de 22% mai mare fata de anul trecut (2019), iar cauza se afla in imprumuturile repetate facute in ultima perioada de timp. In egala masura, este vorba despre o scadere timida a dobanzilor la titlurile de stat;

- Investitiile in valoare totala de 24,1 miliarde lei, in ultimele 8 luni. Mai exact, acestea se afla la un nivel de 48,2% din total. Tot aici, proiectele cu finantare nerambursabila au o cheltuiala de 43% din programat, respectiv o absorbtie efectiva de 32% din programat.

- 9,6 miliarde lei, adica 0,9% din PIB este deficitul la bugetul asigurarilor sociale de stat. In timp ce, 2,7 miliarde lei reprezinta deficitul la fondul de somaj, iar la fondul asigurarilor sociale de sanatate a ajuns la 6,6 miliarde lei.

In ceea ce priveste capitolul investitii, lucrurile stau la fel de grav: din cele 24,1 miliarde lei doar in jur de 7 miliarde lei au vizat proiecte mature, adica investitii care sa intre in etapa finala, mai subliniaza Caciu.

Iata explicatiile celor doi specialisti privind cresterea deficitului bugetar in 2020:

Cristian Socol:

Este dezastru in finantele publice. Deficitul bugetar a ajuns la 55 miliarde lei la august, cat in anii 2017 si 2018 cumulat. Este de 2,5 ori mai mare decat cel din 2019 - aceeasi perioada. Deficitul bugetar a depasit 5% din PIB. Romania se afla inca din martie, inainte de aparitia efectelor coronavirus, intr-un derapaj grav. Deficite mai mari inseamna datorii mai mari. Deficite mai mari inseamna cheltuieli mai mari cu dobanzile. La 8 luni din anul curent, cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 22%. Nemaivazut in perioada postdecembrista”.

Adrian Caciu:

Deficitul la opt luni 2020 urca la 5,18% respectiv la 54,77 miliarde lei, o crestere de 2,5 ori fata de aceiasi perioada din anul 2019 cand era 2,07% din PIB, respectiv 21,92 miliarde lei.
Din analiza luna la luna se constata o incetinire a trendului de crestere al deficitului si o crestere a nivelului veniturilor colectate cu peste 2 miliarde lei raportat la luna corespunzatoare din anul 2019.
Sunt trei mari probleme pe care le releva acest deficit dincolo de dezechilibrul implicit generat:
Asa cum anticipam cheltuielile cu dobanzile sunt in crestere cu peste 2 miliarde lei, respectiv cu 22% mai mari decat anul trecut, urmare imprumuturilor in cascada facute in ultimul timp, dar mai ales a scaderii prea timide a dobanzilor la titlurile de stat.
Investitiile la 8 luni, in valoare de 24,1 miliarde lei sunt la un nivel de 48,2% din total, iar proiectele cu finantare nerambursabila au o cheltuiala de 43% din programat, respectiv o absorbtie efectiva de 32% din programat.
Deficitul la bugetul asigurarilor sociale de stat este de 9,6 miliarde lei (0,9% din PIB), iar deficitul la fondul de somaj este in crestere ajungand la 2,7 miliarde lei, in timp ce deficitul la fondul asigurarilor sociale de sanatate ajunge la 6,6 miliarde lei. Aici avem o problema structurala care nu ar mai trebui amanata.

Incurajator este faptul ca, la PIB nominal relativ egal, pierderea de venituri totale este de doar 1,4% tinand seama de contextul dat si de faptul ca taxe de peste 1,18% din PIB sunt amanate.
Problema ramane in zona cheltuielilor si aici cred ca o alta abordare care sa stopeze risipa ar trebui sa preocupe.

Revin la investitii pentru ca este o chestiune foarte importanta care trebuie mentionata, mai ales ca suntem in context de criza:
Din cele 24,1 miliarde lei doar in jur de 7 miliarde lei au vizat proiecte mature, adica investitii care sa intre in etapa finala. Asa se nasc decalajele de dezvoltare mai ales ca suntem pe ultimul loc in Europa ca volum de investitii publice.

* Cititi aici Anexa nr.2 privind executia bugetului general consolidat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani