CITU E FERICIT, PIB-UL SE PRABUSESTE - Scadere de 12,3%
Citu e fericit. Chiar daca PIB-ul Romaniei se prabuseste. Produsul Intern Brut a inregistrat in Trimestrul II al anului 2020 o scadere de 12,3%, comparativ cu Trimestrul I al anului 2020.
De asemenea, fata de perioada similara a anului 2019, deci in comparatie cu Trimestrul II al anului 2019, PIB-ul Romaniei a inregistrat in Trimestrul II al anului 2020 o scadere de 10,5%.
Cifrele au fost prezentate de Institutul National de Statistica, marti, 8 septembrie 2020:
“Comparativ cu Trimestrul I 2020, Produsul Intern Brut in Trimestrul II 2020 a fost, in termeni reali, mai mic cu 12,3%
-Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a inregistrat, in trimestrul II 2020, o scadere cu 10,5% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier;
-In semestrul I 2020, Produsul intern brut a scazut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria bruta si cu 3,9% pe seria ajustata sezonier.
-Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul II 2020, fata de varianta „semnal” publicata in Comunicatul de presa nr. 214 din 14 august 2020.
-Estimarile “semnal” precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printro crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. in conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei.
La scaderea PIB, in semestrul I 2020 fata de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii negative mai importante avand urmatoarele ramuri:
- Industria (-3,0%), cu o pondere de 19,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate sa redus cu 14,1%;
- Activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (-1,1%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 29,1%;
- Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (-0,9%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a redus cu 4,8%.
Contributii pozitive au inregistrat urmatoarele ramuri:
- Constructiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%;
- Administratia publica si aparare; asigurarile sociale din sistemul public; invatamantul; sanatatea si asistenta sociala (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%. Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 8,6% la formarea PIB, au contribuit cu -0,9% la scaderea PIB, volumul lor reducandu-se cu 9,0%”.
Salariile, in crestere
Pe de alta parte, INS a oferit noi cifre si in ceea ce priveste evolutia salariului mediu brut. Concret, Institutul National de Statistica arata ca in luna iulie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5468 lei. Adica o crestere de 1,8% fata de luna iunie 2020. In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal net, acesta a fost in luna iulie 2020 de 3372 lei, in crestere cu 8,1% fata de luna similara din 2019:
“In luna iulie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5468 lei, cu 99 lei (+1,8%) mai mare decat in luna iunie 2020. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3372 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 74 lei (+2,2%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7910 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1687 lei). Iulie 2020 comparativ cu Iulie 2019. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%”.
Citu nu zice nimic despre prabusirea PIB
Cifrele privind cresterea salariilor l-au facut pe ministrul Finantelor Florin Citu (foto dreapta) sa pozeze triumfator. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti, 8 septembrie 2020, ministrul Florin Citu a anuntat “vesti bune din economie”, laudandu-se pe sine pentru masurile luate.
“Vesti bune din economie, in contextul celei mai mari crize economice din ultima suta de ani. In trimestrul II economia a fost afectata de aproape doua luni de stare de urgenta. Totusi, investitiile au avut o contributie pozitiva la cresterea economica de 0.4 puncte procentuale. Nu cred ca sunt multe tari care pot arata o astfel de performanta. A doua veste buna, in iulie castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% fata de iulie 2019. Aceasta CRESTERE a venitului NET de care beneficiaza milioane de romani este foarte importanta, mai ales in contextul crizei economice globale.
Pentru a mentine ritmul si a asigura revenirea rapida a economiei este nevoie ca politica fiscala si monetara sa lucreze impreuna.
Spatiul fiscal este limitat dar mai este loc de relaxare pe partea de politica monetara, atat la dobanzi cat si la rezerve minime obligatorii.
Injectia de lichiditate in economie de pâna acum a functionat perfect. Trebuie sa continuam”, scrie Florin Citu.
Totusi, observam ca ministrul de Finante Florin Citu nu a scos absolut niciun cuvant despre scaderea PIB-ului anuntata de INS.