CITU ARUNCA TARA IN HAOS – Analistii devoaleaza dezastrul guvernarii PNL
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu (foto), arunca tara in haos. Iar acest lucru se vede chiar din cifrele privind starea economiei.
Mesajele au fost lansate luni, 9 noiembrie 2020, de catre analistii economici Adrian Caciu si Cristian Socol. Cei doi invoca datele publicate in aceeasi zi de catre Institutul National de Statistica, potrivit carora deficitul comercial la 9 luni a crescut cu 8,41% fata de intervalul ianuarie-septembrie 2019.
Caciu se asteapta ca, daca lucrurile vor continua in acest ritm, deficitul Romaniei pe intregul an 2020 sa ajunga la 9% din PIB.
La randul lui, Socol subliniaza ca acest nivel al deficitului balantei comerciale este mai mare decat cel aferent intregului an 2017 (primul an de guvernare PSD de dupa ultimele alegeri parlamentare).
Redam postarea de pe Facebook a lui Adrian Caciu:
„Deficitul comercial al Romaniei ajunge la 13,06 miliarde euro, in crestere cu 8,41% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In acest an nu a existat nici o masura de diminuare a deficitului comercial, din contra, toate masurile de consum guvernamental au incurajat importurile de bunuri intermediare si de bunuri de consum, mai ales sanitar, in pofida productiei interne.
Deficitul cu produse agroalimentare, bauturi si tutun creste fata de anul trecut de la 1,19 miliarde euro la 1,23 miliarde euro , o crestere de 3% contrazicand datele prezentate de oficialii agriculturii care se laudau ca au scazut deficitul desi nu facusera nimic in acest sens.
Estimarea mea este ca deficitul comercial al Romaniiei pe anul 2020 va fi de 19 miliarde euro, adica de 9% din PIB in acest an.
Presiunea se va resimti pe deficitul de cont curent care va fi mai mare de 5%.
Se adancesc dezechilibrele macroeconomice pentru ca toate masurile luate incurajeaza aceste dezechilibre”.
Prezentam mesajul publicat tot pe Facebook de catre Cristian Socol:
„Record istoric negativ. Deficitul balantei comerciale a ajuns in septembrie la 13 miliarde euro, mai mult decat in intregul an 2017.
O analiza realizata in cadrul Consiliului de Programare Economica - prima institutie desfiintata de Guvernul actual - arata structura deficitului balantei comerciale din Romania: 63% vine din comertul cu bunuri intermediare(principalele grupe cu deficit uleiuri brute din petrol, circuite integrate, articole din material plastic, motoare cu piston, suruburi,piulite, sarma de cupru, sange, vaccinuri antiseruri, diode-tranzistori, insecticide, erbicide), 26% din comertul cu bunuri de capital (principalele grupe cu deficit tractoare, auto ptr transportul marfurilor, aparatura ptr circuite electrice, turboreactoare si turbine, masini si utilaje agricultura, centrifuge, masini prelucrare cauciuc, masini si dispozitive agricole, remorci, instrumente si aparate medicina etc) si doar 11% din comertul cu bunuri de consum (incluzand auto si combustibilii)(principalele grupe de deficit - medicamente, telefoane, calculatoare, carne de porc,monitoare, cafea, ciocolata, branza si cas, imprimante etc).
Problema structurala este aceea ca nu mai avem industrie chimica, petrochimica, de medicamente, tractoare, masini si utilaje agricole, metalurgica, ingrasaminte chimice s.a.m.d si nici ISD (n.r. investitii straine directe) consistente.
Am propus peste 20 de solutii pentru rezolvarea acestei probleme in programul social democrat.
#productie
#newdevelopmentalism”.