Ciolacu, solicitare cu privire la recalcularea pensiilor. Premierul cere ministrul Muncii sa-i trimita o informare si da asigurari ca veniturile seniorilor nu scad
Premierul Marcel Ciolacu (foto) cere ministrului Muncii si presedintelui Casei de Pensii sa-i trimita, pana la sfarsitul acestei saptamani, o informare legata de stadiul procesului de recalculare a pensiilor.
Acesta a dat asigurari ca pensiile nu vor scadea in urma recalcularii, iar daca sunt greseli, lucrurile vor fi remediate:
“3,8 milioane de pensii cresc, adica 83% din total, asta este un fapt cert!”.
Prezentam declaratia facuta de Marcel Ciolacu:
“Vreau sa incep prin a le cere ministrului Muncii si presedintelui Casei de Pensii sa trimita, pana la finalul saptamanii, o informare legata de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Cate decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestari si cum se desfasoara procedura de refacere a deciziilor de recalculare, acolo unde se constata erori.
Vreau, de asemenea, ca tuturor pensionarilor sa li se trimita zilele viitoare un document oficial prin care sa fie informati despre faptul ca, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade! Romanii trebuie sa aiba garantia ca nu scade nicio pensie, ca orice greseala se poate repara si orice suma se recupereaza! 3,8 milioane de pensii cresc, adica 83% din total, asta este un fapt cert!”.
622 lei in plus
Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public, 3.806.270, adica 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalcularii. In iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. In septembrie 2024, pensia medie creste la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiaza de majorari, cresterea medie de pensie este de 622 de lei, anunta ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Aceasta a precizat ca din 2 septembrie va incepe livrarea banilor de catre factorii postali catre pensionari. Pe data de 12 septembrie vor fi virati banii pentru cei care isi primesc pensia pe card.
Majorarea va fi anuala
Noua lege privind sistemul public de pensii a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2024. Legea prevede in acest an doua mariri. Prima, din 1 ianuarie, este marirea cu 13,8% a punctului de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. A doua de la 1 septembrie 2024, atunci cand pensiile se majoreaza in urma recalcularii. Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.
Legea stabileste, printre altele, modalitatea de calcul, formula de majorare, fiind prevazuta si posibilitatea de a munci pana la 70 de ani. Dreptul la pensie se obtine dupa minim 15 ani de contributii, fara a fi luate in calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, somajul, deportarea, prizonieratul sau detentia politica).
Se egalizeaza treptat, pana in 2035, varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. In cazul femeilor, concediul pentru cresterea copilului este considerat perioada contributiva, iar varsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (pana la cel mult 3 ani si 6 luni).
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani dupa urmatoarea formula:
+0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;
+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani;
+1 punct/an incepand de la 36 de ani.
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au platit contributii se iau in calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime.