CIOLACU A DISCUTAT CU DELEGATIA OMV – Recent, compania anunta ca va plati o taxa suplimentara reprezentand contributia de solidaritate in valoare de 1,5 miliarde lei
UPDATE 20.40:
Iata comunicatul Guvernului:
"Prim-ministrul Romaniei a avut astazi o intrevedere cu o delegatie a OMV Petrom condusa de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, in cadrul careia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagra, Neptun Deep.
Premierul Marcel Ciolacu a aratat ca statul roman sustine cu toata determinarea acest proiect strategic in care OMV Petrom este asociata cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce tarii noastre independenta energetica.
'Este cel mai important proiect energetic, o investitie de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune in situatia de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatand rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cat tot consumul Romaniei pe aproape 10 ani', a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Seful Executivului si-a manifestat speranta ca atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua sa se opuna complet nejustificat aderarii Romaniei la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom in Romania, sustinand ca o asemenea situatie ar fi de nedorit pentru ambele parti.
'Vom continua sa sprijinim proiectul Neptun Deep si sa mergem inainte pe baza actualei forme a legii offshore, asa cum Romania va continua sa-si sustina argumentele privind aderarea la spatiul Schengen inclusiv in instantele europene, daca Austria nu isi schimba pozitia', a precizat premierul Ciolacu.
La discutii, au mai participat presedintele PNL, Nicolae-Ionel Ciuca, vicepremierul Marian Neacsu si presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu".
Premierul Marcel Ciolacu se intalneste luni, 18 septembrie 2023, la Palatul Victoria, cu o delegatie a companiei OMV-Petrom. Tema discutiilor nu a fost anuntata public.
In luna mai, OMV Petrom anunta ca va plati o taxa suplimentara reprezentand contributia de solidaritate in valoare de 1,5 miliarde lei.
In Monitorul Oficial a fost publicata Legea 119/2023 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contributia de solidaritate. Astfel, pentru companiile care produc si rafineaza titei, legea introduce obligatia de a plati 350 de lei pentru fiecare tona de titei prelucrata in 2022 si 2023.
Prin urmare, OMV Petrom estima o contributie de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urma sa fie platita la sfarsitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, in Situatia veniturilor si cheltuielilor ca linie separata dupa linia ”Profit inainte de impozitare”.
Potrivit companiei, pentru T1/23, valoarea contributiei de solidaritate este estimata la aproximativ 380 de milioane de lei si va fi de asemenea reflectata in rezultate la T2/23. Contributia pentru intregul an 2023 va fi platita la sfarsitul lunii iunie 2024.
Iata anuntul OMV-Petrom:
"La data de 12 mai 2023, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contributia de solidaritate. Pentru companiile care produc si rafineaza titei, legea introduce obligatia de a plati 350 de lei pentru fiecare tona de titei prelucrata in 2022 si 2023.
Prin urmare, OMV Petrom estimeaza o contributie de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmeaza sa fie platita la sfarsitul lunii iunie 2023. Aceasta se va reflecta in T2/23, in Situatia veniturilor si cheltuielilor ca linie separata dupa linia ‘Profit inainte de impozitare”.
Pentru T1/23, valoarea contributiei de solidaritate este estimata la aproximativ 380 de milioane de lei si va fi de asemenea reflectata in rezultate la T2/23. Contributia pentru intregul an 2023 va fi platita la sfarsitul lunii iunie 2024”.