Grid star
eveniment

Ciolacu anunta schimbari la salariile profesorilor: “Scopul este ca plata sa fie corelata cu performanta actului de educatie”

Profesorii vor primi salarii in functie de performantele elevilor. Anuntul a fost facut miercuri, 2 aprilie 2025, de catre premierul Marcel Ciolacu (foto) la Conferinta „Romania si OCDE – Principalul proiect de tara dupa NATO, UE si Schengen”. 

Potrivit premierului, profesorii din Romania vor fi evaluati anual de pe o platforma online, cu analize ale performantei elevilor si feedback de la colegii si directori ai scolilor, toate gestionate digital. Iar aceste evaluari vor influenta direct salariul dascalilor:

“Scopul este ca plata profesorilor sa fie corelata cu performanta actului de educatie, o asteptare unanima la nivelul societatii”. 

Evaluarea dascalilor vine ca urmare a preluarii unei recomandari a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) privind consolidarea sistemului de invatamant din Romania. Ciolacu a precizat ca avem un Proiect de Tara, iar acesta se numeste aderarea la OECD, iar ca efect economic, efectul este covarsitoar: in momentul in care intram in OECD, in primul an fiscal, PIB-ul Romaniei poate creste cu aproape 7 puncte procentuale:
“Asta inseamna ca pana in 2030 avem sanse mari sa atingem media europeana la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumparare. Asta va aduce Romaniei acces la finantare si la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv in clasamentul destinatiilor de investitii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale si economice cu impact global”.

Prezentam declaratia lui Marcel Ciolacu cu privire la salariile profesorilor:

"O administratie publica mai performanta. Inseamna a imbunatati viata fiecarui roman, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calitatii. Si dau un exemplu concret, care vine din educatie. Preluarea unei recomandari OCDE a produs o initiativa majora de evaluare si consolidare a sistemului de invatamant din Romania. Ministerul Educatiei si Cercetarii a trecut, astfel, la aplicarea unei solutii moderne. Profesorii din Romania vor fi evaluati anual de pe o platforma online, cu analize ale performantei elevilor si feedback de la colegii si directori ai scolilor, toate gestionate digital. Iar aceste evaluari vor influenta direct salariul dascalilor. Scopul este ca plata profesorilor sa fie corelata cu performanta actului de educatie, o asteptare unanima la nivelul societatii.
Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate in ultimul an si jumatate, parcurs in care am reusit sa obtinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evalueaza, aproape jumatate din totalul necesar. Suntem obligati sa mentinem acelasi ritm sustinut si in acest an ca sa obtinem toate avizele ramase. Suntem ca intr-o cursa de maraton, unde anduranta este decisiva (…).

Astazi, noi avem un Proiect de Tara, iar acesta se numeste aderarea la OECD. Este mesajul cel mai clar al Romaniei ca doreste sa intre in randul tarilor dezvoltate. Dimensiunea acestei reusite, ca efect economic, este covarsitoare: in momentul in care intram in OECD, in primul an fiscal, PIB-ul Romaniei poate creste cu aproape 7 puncte procentuale! Asta inseamna ca pana in 2030 avem sanse mari sa atingem media europeana la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumparare. Asta va aduce Romaniei acces la finantare si la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv in clasamentul destinatiilor de investitii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale si economice cu impact global”.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani