Ciolacu anunta daca se introduc noi taxe pentru romani: “Nici nu stiu, sa va dezamagesc?”
13 September 2024 08:31 Lumea Banilor 503Premierul Marcel Ciolacu (foto) a declarat ca Guvernul nu va introduce noi taxe si ca urmeaza sa fie prezentat in coalitie planul pentru reducerea deficitului in termen de sapte ani, document cu care se va merge la Comisia Europeana.
Seful Executivului sustine ca eficienta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pe partea de colectara a crescut, si ca se va continua cu digitalizarea institutiei:
“Foarte important este sa avem un plan pe sapte ani, pentru ca si anii 2025 si 2026 vor fi anii in care vor fi cele mai mari investitii”.
Iata intrebarea adresata lui Marcel Ciolacu si raspunsul acestuia:
"Reporter: Pentru ca ati pomenit de Comisia Europeana, domnule prim-ministru, stim ca guvernul este asteptat luna viitoare sa prezinte Comisiei acel plan pentru a fi acceptata reducerea deficitului in termen de sapte ani. Ne puteti spune concret cu ce plan de masuri, cu ce masuri va merge ministrul de finante la Bruxelles?
Marcel Ciolacu: Inca nu a fost tot planul prezentat coalitiei. Asa am hotarat - ca intai il prezentam in coalitie. Nici nu stiu, sa va dezamagesc, sa... Nu vor fi taxe noi. Vom merge... oricum se vede eficienta crescuta a ANAF-ului. O sa continuam cu digitalizarea. Stiu ca a existat un deranj major. Trebuie sa inchidem radarul marfurilor, schimbam sistemul de digitalizare si din punctele de trecere a frontierelor. Intram acum cu - am semnat la guvern, cred ca ieri - cloudul dedicat, care are implementare un an de zile.
Foarte important este sa avem un plan pe sapte ani, pentru ca si anii 2025 si 2026 vor fi anii in care vor fi cele mai mari investitii".
Deficit in crestere
Deficitul bugetar al Romaniei este in crestere. Cifrele Ministerului de Finante arata ca executia bugetului general consolidat in primele sapte luni din 2024 s-a incheiat cu un deficit de 71,04 miliarde lei, respectiv 4,02% din PIB fata de deficitul de 38,60 miliarde lei, respectiv 2,40% din PIB aferent celor sapte luni ale anului 2023.
Veniturile totale au insumat 331,56 miliarde lei in primele sapte luni ale anului 2024, inregistrand o crestere de 15,1% (an/an), sustinuta de incasarile din venituri curente - contributii de asigurari, TVA, impozit pe salarii, impozit pe profit si venituri nefiscale.
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 29,10 miliarde lei, consemnand o dinamica pozitiva de 22,0% (an/an). Veniturile din impozitul pe salarii au inregistrat un avans de 20,6%, peste evolutia fondului de salarii din economie (17,2%1), evolutia acestei categorii de incasari fiind influentata de modificarea reglementarilor privind facilitatile fiscale acordate salariatilor din sectorul constructii, agricol, industria alimentara si a activitatilor de creare de programe pentru calculator, dar si de majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata (click aici pentru a citi mai multe).