CINISM GUVERNAMENTAL: S-AU TAIAT BANII PENTRU COPII – Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea avertizeaza

1860
Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea devoaleza reducerea fondurilor dedicate asistentei sociale si protectiei copiilor

Oare pana unde poate merge cinismul guvernamental? Ne punem intrebarea avand in vedere situatia cu care se confrunta judetul Maramures. Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea (foto) devoaleza reducerea fondurilor dedicate asistentei sociale si protectiei copiilor. Cu alte cuvinte, s-au taiat banii pentru copii.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii in urma cu cateva zile, presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea a dezvaluit ca, dupa ce ani de zile guvernele Romaniei au alocat fonduri prin care au suportat 90% dintre cheltuielile cu asistenta sociala, in 2020 Executivul PNL a pus la dispozitie mai putin de 20% din fondurile necesare. Asta in timp ce si bugetul judetului Maramures a fost taiat cu 30%.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea avertizeaza ca 1000 de angajati risca sa nu-si mai primeasca salariile

Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea atrage atentia ca diferenta rezultata din taierea fondurilor de catre Guvern face imposibila de sustinut asigurarea cheltuielilor de catre institutia pe care o conduce. Concret, Gabriel Zetea arata ca necesarul lunar de cheltuieli la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, pentru asigurarea cheltuielilor cu salarii si utilitati, si a bunei functionari a institutiei, se ridica la aproximativ 7 milioane lei. Or, Guvernul Romaniei a alocat judetului Maramures sumele aferente doar pentru primele doua luni ale anului, in cuantum de 14 milioane lei. Iar la ultima rectificare bugetara facuta de Guvernul Orban, judetul Maramures a primit doar 1,4 milioane lei, ceea ce inseamna cheltuielile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe aproximativ cinci zile.

Incepand cu luna martie si pana in luna august, Consiliul Judetean Maramures din resurse proprii, adica din acei bani care trebuiau investiti in judetul Maramures, in spitale, in reabilitarea de cladiri si drumuri, in ajutorarea comunitatilor locale, in asigurarea masurilor de protectie in aceasta perioada de pandemie, a sustinut functionarea sistemului de asistenta sociala. La ultima rectificare a Guvernului, care a avut loc acum aproximativ trei saptamani de zile, Guvernul Romaniei a alocat judetului Maramures aproximativ 1,4 milioane de lei, care inseamna cheltuielile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe aproximativ cinci zile”, a explicat Gabriel Zetea.

De asemenea, presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea a avertizat ca din cauza Guvernului Orban exista riscul ca aproximativ 1000 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures sa ramana fara salarii. “Daca Guvernul nu se va trezi nici in ceasul al doisprezecelea si nu va intelege ca este efectiv ultimul efort financiar pe care putem sa ni-l asumam, incepand cu luna septembrie, cei aproape 1000 de angajati ai acestei institutii vor ramane fara salarii”, a precizat Zetea.

Iata comunicatul Consiliului Judetean Maramures si dezvaluirile presedintelui Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea despre banii pentru copii care au fost taiati de Guvernul Orban:

“Soarta angajatilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, in mainile Guvernului

In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Maramures din luna august a fost votata o noua rectificare a bugetului judetului Maramureş, pe anul 2020. Cea mai mare parte a sumelor prevazute in aceasta rectificare, adica aproximativ cinci milioane de lei, au mers inspre asigurarea cheltuielilor de functionare ale Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, pentru luna august.

Seful administratiei judetene a aratat ca, in aceasta perioada, prioritatea institutiei pe care o conduce a fost sa asigure cheltuielile necesare pentru functionarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, una dintre cele mai mari institutii din subordinea Consiliului Judetean Maramures. DGASPC este institutia vitala pentru beneficiarii sistemului de asistenta sociala din Maramures, fie ca vorbim despre copii care nu au familii, fie ca vorbim despre seniori sau persoane cu handicap, toti acestia avand dreptul constitutional de a fi ingrijiti de catre statul roman.

Pe parcursul acestui an, sumele necesare functionarii asistentei sociale in judetul Maramures nu au fost alocate intr-un mod corespunzator, asa cum s-a intamplat anii trecuti. Pana in acest an, Guvernul Romaniei suporta 90% din cheltuielile cu asistenta sociala la nivelul fiecarui judet, in timp ce, pentru anul in curs, s-au alocat mai putin de 20% din resursele necesare. Pe langa faptul ca bugetul judetului a fost taiat cu 30% la inceputul anului, aceasta diferenta imensa in asigurarea cheltuielilor cu asistenta sociala devine imposibil de sustinut de catre Consiliul Judetean Maramures. Necesarul lunar de cheltuieli la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, pentru asigurarea salariilor si a bunei functionari a institutiei, adica a cheltuielilor cu utilitatile, se ridica la suma de aproximativ sapte milioane de lei. Guvernul Romaniei a alocat judetului Maramures sume aferente cheltuielilor pentru primele doua luni ale anului, adica 14 milioane de lei.

‘Incepand cu luna martie si pana in luna august, Consiliul Judetean Maramures din resurse proprii, adica din acei bani care trebuiau investiti in judetul Maramures, in spitale, in reabilitarea de cladiri si drumuri, in ajutorarea comunitatilor locale, in asigurarea masurilor de protectie in aceasta perioada de pandemie, a sustinut functionarea sistemului de asistenta sociala. La ultima rectificare a Guvernului, care a avut loc acum aproximativ trei saptamani de zile, Guvernul Romaniei a alocat judetului Maramures aproximativ 1,4 milioane de lei, care inseamna cheltuielile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pe aproximativ cinci zile. De aceea am facut un nou efort extraordinar pentru a reduce, in continuare, cheltuielile la nivelul judetului. Am eliminat complet tot ceea ce inseamna evenimente culturale, sume pe care le pregatisem pentru a plati dobanzi aferente creditelor de investitii si am facut economii pe diferite capitole bugetare pentru ca, pe langa cei 1,4 milioane de lei de la Guvern, sa mai alocam aproximativ 3,5 milioane pentru asigurarea salariilor pentru luna august‘, a declarat Gabriel Zetea, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

Seful administratiei judetene a precizat ca, incepand cu luna septembrie, Consiliul Judetean Maramures nu mai dispune de resurse pentru asigurarea functionarii Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, soarta angajatilor din aceasta importanta institutie a judetului aflandu-se in mainile Guvernului. ‘Daca Guvernul nu se va trezi nici in ceasul al doisprezecelea si nu va intelege ca este efectiv ultimul efort financiar pe care putem sa ni-l asumam, incepand cu luna septembrie, cei aproape 1000 de angajati ai acestei institutii vor ramane fara salarii. Nu mai este un semnal de alarma, este un strigat de disperare care de altfel nu este singular, toti presedintii de consilii judetene aflandu-se in situatii similare. Suntem cu totii ordonatori principali de credite, aproape pusi de catre Guvernul Romaniei in situatia de a nu respecta legea. Sper ca aceasta situatie sa fie rezolvata in perioada imediat urmatoare. Din imprumuturile imense ale Romaniei, o parte trebuie sa fie alocata si autoritatilor locale. In caz contrar, angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures vor ramane fara resurse financiare. Macar acum, Guvernul Romaniei ar trebui sa constientizeze ca lasa autoritatile locale de izbeliste, intr-un mod absolut iresponsabil‘, a conchis presedintele Consiliului Judetean Maramures”.

1 comentariu la “CINISM GUVERNAMENTAL: S-AU TAIAT BANII PENTRU COPII – Presedintele Consiliului Judetean Maramures Gabriel Zetea avertizeaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole