Cine va fura sarea si grafitul Romaniei?
Cu mai multa vreme in urma, am atras atentia ca USR-PLUS a pus gand rau Societatii Sarii din Romania si ca, in mod direct sau indirect, uriasele zacaminte, cele mai mari din Europa, inclusiv cele de grafit, urmeaza sa fie instrainate. Aceasta operatiune a fost declansata odata cu demiterea abuziva a fostei conduceri de catre reprezentantii ministrului USR Claudiu Nasui si numirea unui director general interimar. Ne apropiem acum cu pasi repezi de momentul in care intreaga activitate va fi blocata, iar profitul inregistrat pana in prezent se va transforma in deficit, pregatindu-se astfel calea declararii societatii in stare de faliment.
Este o operatiune facuta in etape. Cititorii trebuie informati asupra faptului ca Salrom este o societate ale carei actiuni apartin in majoritate statului roman, dar care are drept proprietar cu aproape 50% si Fondul Proprietatea. Unii dintre oamenii de incredere ai lui Nasui promovati recent la varful ministerului si avand tocmai rolul de a lichida intr-o forma sau alta societati de stat din subordinea acestuia, provin din conducerea Fondului Proprietatea si, din acest punct de vedere, atunci cand iau decizii, se afla in incompatibilitate.
Primim un comunicat formulat in termeni disperati si semnat de intreaga conducere a Federatiei Nationale Sindicale Salroca, redactat in urma cu cinci zile si remis ministrului Nasui. Acestuia i se reproseaza, pe buna dreptate, faptul ca a refuzat sa stea de vorba cu membrii sindicatului, in conditiile in care acestia au facut un apel de urgenta la domnia sa, semnaland faptul ca, prin numirea noilor membri ai Consiliului de Administratie, activitatea societatii a fost blocata. Practic, se tergiverseaza avizarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs prin diverse tertipuri. In cele cinci zile care s-au scurs de la emiterea acestei adrese, Nasui nu a avut niciun fel de reactie.
Nu voi intra in prea multe detalii tehnice sau juridice. Dar nici nu voi ezita sa semnalez o anomalie strigatoare la cer. In fruntea Consiliului de Administratie, in care Ministerul este actionar majoritar cu 51%, Claudiu Nasui a plasat-o ca director general pe Alina Prahoveanu. Cine este aceasta persoana? Un consultant, in calitate de auditor financiar, pentru un numar mare de firme private, ce pot avea relevanta de control asupra anumitor institutii ale statului. Am lista acestora si o pot oricand da publicitatii. Aceasa doamna, Alina Prahoveanu, in coniventa cu presedintele Consiliului de Administratie, numit acolo tot de Nasui, un anume Ervin Robert Medves, au o singura misiune importanta, pe care pana una alta si-o indeplinesc intocmai. Si anume sa blocheze activitatea Regiei Nationale a Sarii. Cum? Prin neaprobarea, asa cum ne informeaza sindicatul, a bugetului de venituri si cheltuieli. Odata activitatea paralizata, societatea va avea treptat incasari din ce in ce mai mici, in tip ce inevitabil cheltuielile se vor mentine la acelasi nivel. Dintr-o societate a statului care a inregistrat an de an profit, Salrom va ajunge o societate numai buna de lichidat. Moment in care actiunile ei fie vor fi scoase la vanzare, statul roman pierzand monopolul asupra uriaselor zacaminte de sare si grafit, fie va fi silita, evident impinsa de la spate de domnul Nasui, sa concesioneze pe nimic toate zacamintele de sare si de grafit de care dispune Romania.
Atrag din nou atentia ca incet, dar sigur, ne apropiem de acest deznodamant, in timp ce opozitia doarme pe ea.