CINE SE TEME DE AGRICULTURA ROMANEASCA? Ministrul Adrian Oros vs Ionut Olteanu
Dupa ce ca s-au pierdut banii pentru agricultura din PNRR, nici viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) nu se intrevede prea generoasa, mai ales ca se urmareste impunerea unor tinte “ambitioase si nerealiste” de care agricultorii romani nici nu vor sa auda. Ca sa nu mai vorbim de conditiile de finantare in Romania. Asta scrie foodbiz.ro.
"Imi exprim indoiala ca PAC este o politica coerenta, cinstita fata de agricultura romaneasca. In opinia mea, este o problema de siguranta nationala, care trebuie pusa pe masa institutiilor statului. Consider ca suntem intr-o totala contradictie fata de acele lucruri, promovate de oameni care nu au nicio legatura cu realitatea”, s-a adresat ministrului Agriculturii Adrian Oros, fermierul Ionut Olteanu, administratorul Agromad Crops, care lucreaza peste 14.000 de teren agricol.
Iata materaialul publicat de foodbiz:
"Pentru prima data in public, Ministrul Agriculturii a recunoscut ca este de neacceptat ceea ce vrea Parlamentul European sa impuna fermierilor si nu este doar cazul Romaniei, ci si al altor state. De atfel, nici trialogul de saptamana trecuta nu a avut vreun rezultat, discutiile urmand sa fie reluate in aceasta luna.
'Aceasta noua tentativa – green-deal, noua PAC are niste tinte ambitioase, uneori nerealiste, mai ales dupa incercarea de trialog de saptamana trecuta. Avem experienta COVID-19 care a demonstrat cate vulnerabilitati are sistemul alimentar european. Tintele de clima si mediu cresc in fiecare zi fara sa se tina cont de realitati si de pericolul acestui green-deal. Daca nu reusim sa-l facem asa cum ne-am propus, daca nu reusim sa protejam spatiul european, va duce la falimentul fermierilor, chiar si acolo unde sunt consolidati', a declarat Adrian Oros.
„Hibele” impuse de Parlamentul European
Adrian Oros spune ca ministrii Agriculturii din UE au decis sa paraseasca trialogul de saptamana trecuta, pentru ca “hibele” impuse de Parlamentul European, mai simplu spus tintele green-deal sunt de neacceptat.
Este vorba de procentul de 30% pentru eco-scheme, banii necheltuiti urmand sa se piarda, respectiv 40% pentru investitii in ferme.
'Noi suntem in copilaria agriculturii, noi ne propunem lucruri, avem niste nevoi pe care nu le-am luat in ultimii 100 de ani, dar suntem pe aceeasi piata cu ei si lucram dupa aceleasi reguli, de aceea noua ne este mult mai greu”, a mai precizat Oros.
'Daca nu vor exista masuri compensatorii, fermierii vor renunta la agricultura si vom ajunge sa consumam hrana din tari terte, mai ieftina, dar mult mai proasta', a tras un semnal de alarma Oros.
FoodIntelForum.ro, cel mai mare si important eveniment international al primaverii din Romania in agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa, a incheiat seria manifestarilor din acest an cu doua sesiuni de exceptie ce au avut loc in data de 3 iunie 2021 la Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) din Bucuresti.
FoodIntelForum, Editia a IV-a 2021 a avut loc in perioada 27 aprilie – 3 iunie 2021, iar conferintele desfasurate pe parcursul acestui eveniment au abordat probleme legate de managementul apei in agricultura, asigurarea culturilor, invatamantul agricol, finantare, urgan tehnologic etc.
FoodIntelForum.ro, a fost organizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti, #RomaniaFunctioneaza, USAMV, FoodBiz, HORA, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, Agrostandard, Lumea Banilor,TVR International, Economistul, Investiti in Romania etc.
Sponsorul Gold este Kaufland, cel mai mare retailer din Romania.
Ne vom revedea si in toamna la BucharestFoodSummit (a IV-a editie, septembrie – noiembrie 2021), principalul eveniment al toamnei din agribusiness, productie alimentara, productie de bauturi, retail, HoReCa.