Grid star
eveniment

CINE MINTE ROMANII: GUVERNUL PNL SAU UE? - Diferente uriase pe scaderea economica pe care Romania o va inregistra in 2020. Comisia Europeana anunta un recul de 6%, Executivul PNL de doar 1,9%. Consiliul Fiscal si BERD contrazic Guvernul Orban

Cine ii minte pe romani: Guvernul PNL sau Comisia Europeana? Intrebarea este cat se poate de legitima avand in vedere diferenta uriasa de prognoza facuta de cele doua institutii in ceea ce priveste scaderea economica pe care Romania o va inregistra in 2020.

Profesorul Cristian Socol, conferentiar universitar la Academia de Studii Economice, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere la Fondul Roman de Contragarantare, prezinta diferentele dintre cifrele inaintate de Comisia Europeana in ceea ce priveste scaderea economica a Romaniei in 2020 si cele prezentate de Guvernul PNL condus de Ludovic Orban (foto alaturi de presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen).

Astfel, prognoza Executivului de la Bucuresti pentru acest an prevede o scadere economica de 1,9%, in timp ce prognoza Comisiei Europene este de 6%. Este cea mai mare diferenta de prognoza, arata profesorul Cristian Socol, care se intreaba, pe buna dreptate spunem noi: “Cine ascunde realitatea?”.

Consiliul Fiscal si BERD demasca Guvernul

Pe de alta parte, inclusiv Consiliul Fiscal a contrazis cifrele prezentate de Guvernul Romaniei in ceea ce priveste scaderea economica de doar 1,9% in 2020. In acest sens, Consiliul Fiscal considera ca scenariul Executivul este unul optimist, romanii trebuind mai degraba sa se astepte chiar si la o contractie din PIB de pana la 9%: “Consiliul Fiscal considera ca scenariul macroeconomic asumat de Guvern, care este construit pe o scadere a PIB real cu 1,9%, este foarte optimist. Astfel, pornind de la studiile INS privind impactul economic al pandemiei, de la referinta istorica a crizei economice anterioare ce a debutat in anul 2008, pe baza evaluarilor cantitative si calitative proprii precum si pe baza altor date si prognoze, Consiliul Fiscal apreciaza ca este prudent si necesar sa fie avute in vedere inca doua scenarii macroeconomice pentru anul curent: unul fundamentat pe o contractie a PIB real plasata in intervalul 4%-6%, si un scenariu ce prevede o contractie mai severa a PIB, de 8%-9%”.

De asemenea, cifre care contrazic Guvernul Romaniei au fost publicate si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Mai exact, BERD a prevazut pentru Romania o scadere economica in 2020 de 4%.

Asadar, care este adevarul? Cel prezentat de Guvernul Romaniei, cel prezentat de Comisia Europeana sau cel prezentat de BERD?

Prezentam comentariul profesorului Cristian Socol, facut pe pagina sa de Facebook:

“In cazul carei tari credeti ca exista cea mai mare diferenta intre prognoza Guvernului (din Programul de Convergenta / Stabilitate trimis Comisiei Europene) si cea a Comisiei Europene privind caderea economica din 2020?

Ati ghicit - Romania. Dupa noi, Ungaria. Romania are cea mai optimista prognoza guvernamentala privind evolutia PIB real in anul 2020.

Romania: prognoza CE -6,0%; prognoza Guvern -1,9%.

Slovacia: prognoza CE -6,7%; prognoza Guvern -7,2%.

Polonia: prognoza CE -4,3%; prognoza Guvern -3,4%.

Lituania: prognoza CE -7,9%; prognoza Guvern -7,3%.

Letonia: prognoza CE -7,0%; prognoza Guvern -7,0%.

Ungaria: prognoza CE -7,0%; prognoza Guvern -3,0%.

Cehia: prognoza CE -6,2%; prognoza Guvern -5,6%.

Sursa: https://ec.europa.eu/…/stabil…/assessment-programmes-2020_en

De ce oare? Cine ascunde realitatea?”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani