Grid star
antreprenoriat

Chiritoiu da tema de lucru Guvernului privind sustinerea IMM-urilor: “Unele aspecte ar trebui regandite”. Iata ce a descoperit

Consiliul Concurentei condus de Bogdan Chiritoiu (foto) a facut o analiza pe programul de sustinere a IMM-urilor „Start-up Nation – Romania”, si da teme de casa Guvernului.

Autoritatea de concurenta arata ca in cadrul programului de sustinere a IMM-urilor „Start-up Nation - Romania” s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis in valoare totala de 2,89 miliarde lei. Cu toate acestea, unele aspecte ar trebui regandite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocati.
 Consiliul Concurentei recomanda ca obiectivele masurilor de sprijin sa fie clar definite si cuantificabile. De exemplu, obiectivul „imbunatatirea performantelor economice ale IMM-urilor” este vag si, in absenta unor clarificari suplimentare, cuantificarea sa este dificila. Astfel, s-a constatat ca indeplinirea acestui obiectiv este discutabila.

Prezentam analiza Consiliului Concurentei:

“In cadrul programului de sustinere a IMM-urilor ‘Start-up Nation - Romania’ s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis in valoare totala de 2,89 miliarde lei. Cu toate acestea, unele aspecte ar trebui regandite pentru a eficientiza cheltuirea banilor alocati, este concluzia analizei privind impactul acestei scheme de ajutor, realizata de Consiliul Concurentei. „Evaluarea rezultatelor programului, derulat in 2017 si 2018, este necesara pentru a vedea in ce masura acordarea de ajutoare si-a atins obiectivele urmarite, astfel incat, pe viitor, sa poata fi ajustate diferite elemente precum valoarea ajutorului, conditiile impuse si indicatorii de rezultate urmariti. In acest fel se va obtine o eficientizare a acordarii ajutoarelor si o mai buna cheltuire a banului public', a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 

Schema de ajutor de minimis al carei impact a fost evaluat este aferenta programului 'Start-up Nation' (SUN) si avea ca principale obiective stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), imbunatatirea performantelor economice ale IMM-urilor, crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor si cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative. Plecand de la aceste obiective, Consiliul Concurentei a analizat impactul ajutoarelor acordate IMMurilor care au participat la cele doua apeluri de proiecte din cadrul schemei, organizate in 2017, respectiv 2018, si a facut o serie de recomandari pentru ca noile scheme de ajutor ce se vor derula in cadrul programului SUN sa conduca la rezultate optime. 
In primul rand, Consiliul Concurentei recomanda ca obiectivele masurilor de sprijin sa fie clar definite si cuantificabile. De exemplu, obiectivul ‘imbunatatirea performantelor economice ale IMM-urilor’ este vag si, in absenta unor clarificari suplimentare, cuantificarea sa este dificila. 
Astfel, s-a constatat ca indeplinirea acestui obiectiv este discutabila, in functie de indicatorii analizati: din perspectiva mentinerii pe piata si a reducerii riscului de faliment a companiilor schema de ajutor de minimis a avut un impact pozitiv, dar in ceea ce priveste cifra de afaceri, obiectivul nu a fost indeplinit, beneficiarii inregistrand cifre de afaceri mai mici decat concurentii care nu au apelat la sprijin. De asemenea, autoritatea de concurenta sustine ca trebuie sa se faca o selectie a sectoarelor economice carora li se adreseaza schema de ajutor pentru a stimula/consolida acele domenii competitive, capabile sa genereze valoare adaugata. 
Aceasta recomandare vine in contextul in care, atat in cazul apelului din 2017, cat si al celui din 2018, beneficiarii care isi desfasoara activitatea in anumite sectoare economice (de exemplu constructii, transport, IT, electricitate, industria prelucratoare, agricultura, comert) au inregistrat rezultate mai slabe decat concurentii lor (care nu au beneficiat de sprijin). Acest lucru arata ca ajutoarele pentru aceste sectoare economice par sa fie ineficiente in forma existenta in cadrul schemei de ajutor analizate, daca nu se regandesc conditiile de acordare. La nivelul intregii scheme de ajutor de minimis, au beneficiat de sprijin 15.242 de IMM-uri (7.150 in 2017 si 8.092 in 2018), care au creat suplimentar (fata de concurentii lor) 14.395 locuri de munca. 
Pentru fiecare loc de munca nou creat, IMM-urile au primit 302.648 de lei in 2017 si 156.855 de lei in 2018. Astfel, in perioada 2020 – 2022, o companie care a beneficiat de ajutor de stat a avut de doua ori mai multi angajati decat una care nu a beneficiat, iar in anul 2021 numarul angajatilor unui beneficiar de ajutor a fost, in medie, de patru ori mai mare. 
Schema de ajutor de minimis, avand un buget maxim de 7,71 miliarde lei, a fost valabila pana la data de 31 decembrie 2020, iar platile in cadrul sau au putut fi efectuate pana la sfarsitul anului 2021. Desi in cadrul acestei masuri de sprijin au fost acordate ajutoare doar in anii 2017 si 2018, numarul solicitantilor si al beneficiarilor de ajutor a fost foarte mare, fiind depuse 49.839 de solicitari (18.188 de solicitari de ajutor in 2017, respectiv 31.651 de cereri in 2018) si s-au acordat 15.242 de ajutoare de minimis. 

Valoarea totala a ajutoarelor acordate a fost de 2,89 miliarde lei, din care 420 milioane lei1 au fost asigurati din fonduri europene. 
Avand in vedere numarul mare de firme care au aplicat pentru obtinerea de ajutor de minimis, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) a decis, in 2022, continuarea programului SUN. Aceasta noua masura de ajutor este valabila pana la sfarsitul anului 2027 si are un buget maxim de 11 miliarde de lei, asigurat de la bugetul de stat. 
Potrivit MEAT, acordarea de noi ajutoare este momentan suspendata, ca urmare a faptului ca nu sunt fonduri suficiente pentru a acoperi intregul buget al masurii. Cu toate acestea, anul trecut s-a aprobat cadrul general pentru implementarea unor noi scheme de ajutor de minimis3 , SUN editia 2024. In aceste conditii, autoritatea de concurenta recomanda comasarea celor doua programe (SUN editia 2022 si SUN editia 2024) sau incetarea acordarii de noi ajutoare in temeiul SUN 2022, avand in vedere ca cele doua scheme se suprapun. 
Potrivit actualei legislatii europene , valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu poate depasi suma de 300.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare. Pana in 2023, valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei firme nu putea depasi 200.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare sau 100.000 de euro daca ajutorul se acorda pentru activitati de transport rutier de marfuri, in numele unor terti sau contra cost”.

>>Programul Start-UP

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani