CHINA, UBER ALLES IN BLOCKCHAINUL BITCOIN - Fondatorul Paypal lanseza bomba: Bitcoin ar functiona ca arma financiara chineza impotriva SUA
Miliardarul american de origine germana Peter Thiel, cunoscut ca fiind „pro-cripto” si „pro-bitcoin” a lansat miercuri, 7 aprilie, o declaratie care a contrariat intreaga piata cripto. Bitcoin ar trebui considerat partial ca arma financiara chineza impotriva SUA, spune fondatorul Paypal, fara a da detalii cum.
Analistii din piata au sarit sa il contrazica. Dar Thiel nu arunca vorbe in vant. Cel mai probabil, se refera la cifrele cu adevarat ingrijoratoare care arata ca, din aprilie 2020 pana in prezent, companiile chineze au procesat 78,89% din operatiunile globale din blockchainul Bitcoin. Cu alte cuvinte, China nu iubeste bitcoinul si il interzice pentru ca nu il poate controla, dar se poate folosi de el.
Thiel, investitorul in capital de risc si donator conservator al Partidului Republican din SUA, a indemnat guvernul american sa inaspreasca reglementarile in domeniul criptomonedelor in cadrul unei aparitii publice la eveniment virtual sustinut de Fundatia Richard Nixon. Afirmatiile sale par sa reprezinte o schimbare de opinie semnificativa pentru Thiel, care este un investitor major atat in criptomonede precum si in afaceri care au ca obiect de activitate dezvoltarea si tranzactionarea acestora, scrie Bloomberg.
„Din punctul de vedere al Chinei, oficialilor nu le place ca SUA sa aiba aceasta moneda de rezerva (n.r. dolarul), deoarece le ofera SUA o multime de parghii in ceea ce priveste aprovizionarea cu petrol iranian si tot felul de lucruri de genul acesta. Bitcoin ameninta banii fiduciari, dar ameninta in special dolarul SUA, iar China vrea sa faca lucruri pentru a-l slabi. Daca China a tanjit dupa bitcoin, poate ca SUA ar trebui, dintr-o perspectiva geopolitica, sa puna niste intrebari mai dure despre cum functioneaza exact acest sistem”, spune Thiel, fondatorul PayPal si membru al consiliului de administratie al Facebook, potrivit marketwatch.com.
Afirmatia sa a aruncat in aer lumea cripto. Ulterior, marketwatch.com a publicat un articol in care a explicat unde greseste Thiel si de ce China nu poate folosi Bitcoin pentru a detrona dolarul din pozitia de moneda de rezerva a lumii, pentru ca autoritatile chineze au oroare de monede virtuale care nu pot fi controlate.
Minele bitcoin din China alimenteaza aproape 80% din comertul global cu criptomonede
Insa Thiel, un cunoscator din interior a sistemului cripto, nu a a lansat o afirmatia fara fond.
In prezent, minele bitcoin din China alimenteaza aproape 80% din comertul global cu criptomonede, scrie The Guardian. Companiile chineze cu acces la energie electrica si hardware ieftine au procesat 78,89% din operatiunile globale din blockchainul bitcoin din aprilie 2020, se arata intr-un studiu publicat in aprilie de prestigioasa revista Nature. Revista Nature se refera la amprenta de carbon a activitatii de minare care presupune un urias consum de energie, dar cifrele „lovesc” si din alta perspectiva: China are monopol pe procesarea operatiunilor in blockchainul Bitcoin. Asta desi, oficial, utilizarea criptomonedei este interzisa de autoritatile chineze.
Conversatia dintre Thiel, care a criticat in mod frecvent companiile americane care fac afaceri cu Beijingul, si cei doi fosti adversari proeminenti ai Chinei din administratia Trump s-a axat in mare parte in jurul relatiilor dintre SUA si China.
Pe langa Thiel, in cadrul evenimentului, au mai vorbit fostul secretar de stat american Mike Pompeo si Robert O’Brien, fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Donald Trump.
Analistii americani Bitcoin nu poate submina suprematia dolarului
In ceea ce priveste intrebarea daca bitcoinul ameninta dolarul SUA ca moneda de rezerva a lumii, majoritatea economistilor cred ca acest lucru nu este posibil.
„Dolarul este prima moneda de rezerva din lume, deoarece are o valoare stabila (inflatie scazuta), o oferta mare de active sigure si este sustinut de credibilitatea sistemului economic si juridic al SUA. In plus, investitorii pot accesa cu usurinta si pietele de capital sigure si eficiente din SUA, iar acesti factori sustin statutul de rezerva valutara globala a dolarului”, a declarat Agustin Carstens, directorul general Bank for International Settlements intr-un discurs din ianuarie.
Bitcoin nu impartaseste trasaturile enumerate mai sus ale dolarului: nu mentine o valoare stabila, iar numarul sau fix de monede inseamna ca nu poate tine pasul cu o cerere globala de active sigure, cum ar putea piata datoriilor din SUA. Intr-adevar, disponibilitatea actuala investitorilor de a finanta cele peste 21 trilioane de dolari, nivelul la care a ajuns datoria publica a SUA, adesea la rate reale ale dobanzii, arata ca dolarul american continua sa aiba un recurs masiv chiar si pe masura ce criptomonedele devin mainstream.
Mai mult, actiunile Chinei din ultimul deceniu arata ca este profund sceptica fata de Bitcoin si probabil ca o considera o amenintare la adresa puterii Partidului Comunist Chinez. In 2017, Banca Populara Chineza si alte cinci ministere au interzis finantarile folosind criptomonede, cum ar fi ofertele initiale de monede digitale (ICO), si au interzis schimbul de bani fiduciari pentru criptomonede, potrivit Rain Xie de la Washington University School of Law. Ea a sustinut ca un motiv principal al acestei interdictii a fost controlul strict al capitalului din China, menit sa impiedice bogatia sa paraseasca China in alte tari.
„Pentru a mentine aceste controale, permitand in acelasi timp tranzactii cu criptomonede, bancilor chineze li s-ar fi cerut sa intreprinda o misiune imposibila din punct de vedere tehnologic de urmarire si impunere a limitarii fiecarei tranzactii criptate, anonime, de la fiecare utilizator chinez”, spune Rain Xie - Washington University School of Law.
O astfel de represiune impotriva criptomonedelor private in China cu greu poate fi vazuta ca fiind utila pentru promovarea Bitcoin ca moneda de rezerva concurenta cu dolarul SUA. In schimb, China si-a construit propria moneda digitala a bancii centrale, un yuan digital ca o contrapondere la platformele de plata digitale populare.
„O mare parte din activitatea financiara a Chinei se desfasoara pe platforme precum AliPay si WeChat Pay, iar banca centrala si alte autoritati de reglementare nu au avut multa vizibilitate asupra acestei activitati. Iar asta este ceva ce autoritatilor chineze nu le place”, a declarat la inceputul lunii aprilie 2021 Stephanie Segal, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, citat de marketwatch.com.
Intre timp, economia Chinei se bazeaza in mare masura pe toleranta bancilor de stat, care renunta la imprumuturi neperformante pentru a evita perturbarile institutiilor importante din punct de vedere economic.
„Acest lucru poate fi sustinut atata timp cat statul chinez are o sursa constanta de finantare, sub forma depozitelor de consum, dar un sistem in crestere de bani privati, si aici ma refer in special la criptomonede, ar putea submina acest lucru”, a spus Segal.
Thiel atrage atentia: China castiga pas cu pas controlul celor mai puternice companii globale din tehnologie
In timpul discutiilor, Thiel a criticat din nou Alphabet Inc., compania care detine Google, pe care a acuzat-o intr-un discurs din 2019 ca lucreaza impotriva intereselor americanilor. Miliardarul a relatat miercuri, 7 aprilie, ca a presat angajati ai diviziei de inteligenta artificiala ai companiei sa-i raspunda daca tehnologia dezvoltata de acestia este folosita in regiunea Xinjiang unde are loc suprimarea minoritatii uigure, pe care mai multe tari au catalogat-o drept genocid.
„Pai, nu prea stim si nu puntem intrebari”, ar fi raspuns acestia, potrivit lui Thiel.
Google a afirmat insa intr-un comunicat ca nu lucreaza cu fortele armate ale Chinei si ca este mandra de „a continua istoria noastra indelungata de colaborare cu guvernul SUA, inclusiv cu Departamentul de aparare, in multe domenii printre care securitatea cibernetica, recrutarea si asistenta medicala”.
Thiel, care a parasit Silicon Valley intr-un mod dramatic in 2018, plangandu-se ca a devenit un „stat cu un singur partid”, nu s-a limitat sa critice Google, scrie
fortune.com.
El a sugerat ca controlul SUA al companiilor americane de tehnologie ar trebui sa includa si Apple Inc., mentionand ca compania fabrica majoritatea dispozitivelor sale in China, unde standardele de munca sunt mai laxe decat in SUA si Europa.
„Apple este probabil acea [companie tehnologica] care structural este o adevarata problema pentru interesele SUA. Apple este cel care are sinergii reale cu China.”, a spus Thiel.
Thiel a criticat, de asemenea, Facebook - impreuna cu alte companii de tehnologie - pentru ca a „demontat platforma presedintelui Trump”, o referire la decizia companiei de a-l interzice pe presedintele Donald Trump pentru incitarea asaltarii Capitoliei SUA din 6 ianuarie. „A existat o cenzura directa”, a spus Thiel. „Si cand o faci cu presedintele Statelor Unite, simti ca ai traversat intr-adevar un fel de Rubicon”.
Aparitia lui Thiel alaturi de Mike Pompeo ar putea avea implicatii pentru cursa prezidentiala din 2024
Fostul secretar de stat este vazut pe scara larga ca un posibil candidat la nominalizarea republicanilor - iar Thiel a semnalat dorinta de a sustine figuri strans legate de Trump. El a fost un sustinator major al lui Trump in 2016 si recent a donat 10 milioane de dolari pentru potentiala candidatura la Senat a lui J. D. Vance, un autor si o figura politica conservatoare care a lucrat anterior la un fond de capital de risc sustinut de Thiel.