CHINA, REPUSA PE HARTA MINERITULUI BITCOIN DE OPERATIUNI CRIPTO CLANDESTINE – Cum si-au reluat activitatea in subteran minerii dupa interdictia totala impusa de Beijing anul trecut
China a reaparut recent ca unul dintre cele mai mari centre de minerit Bitcoin (BTC) din lume, dupa ce anul trecut a interzis toate operatiunile cripto din tara, potrivit unui raport publicat marti, 17 mai 2022, de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). Beijingul a detinut statutul de cea mai mare putere miniera Bitcoin, cu o rata de hash BTC de peste 75% in 2019. Insa prin restrictia totala a activitatilor miniere instituita in vara anului 2021 a renuntat la acest statut. In urma deciziei, rata de hash a scazut la 0% in iulie si august 2021, facand loc Statelor Unite pe „podiumul” mineritului Bitcoin, așa cum a relatat Lumea Banilor anul trecut.
Gilda Popa
Insa, ulterior, minerii chinezi ar fi reusit sa "pacaleasca” autoritatile de la Beijing si sa reia activitatea neobservati de autoritati, mentioneaza (CBECI). La randul sau, CoinDesk scrie ca acestia lucreaza cu servere proxy "de incredere” care le ascund adresa IP si le permit sa continue operatiunile. Mai mult decat atat, acestia ar folosi surse de electricitate in afara retelei pentru a evita alertarea autoritatilor.
Interesanta este insa dimensiunea afacerii. Este clar ca nu este vorba doar de cativa "mineri” izolati, in conditiile in care activitatile cripto clandestine au facut din China al doilea cel mai mare furnizor global de rate hash Bitcoin din ianuarie 2022, la doar cateva luni dupa ce mineritul s-a redus la zero, asa cum arata datele Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).
Reamintim ca Banca Populara Chineza (PBOC) a notificat in mai 2021 ca activele cripto nu ar trebui si nu pot fi utilizate pe piata, deoarece nu sunt monede reale. Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, China a interzis practic institutiilor financiare si de plata, inclusiv bancilor si platformelor de plata online, sa ofere servicii conexe criptomonedelor si "a avertizat investitorii impotriva tranzactionarii criptografice speculative”. Interdictia include oprirea serviciilor precum compensare si decontari, tranzactionare si chiar inregistrare pentru criptomonede.
Ulterior, incepand din iunie 2021, interdictiile s-au extins asupra capacitatilor de minare Bitcoin din China, la acel moment cea mai mare putere a lumii in domeniu. Mai multa centre de minare au fost inchise initial in provincia Sichuan, iar la cateva zile dupa aceasta guvernele provinciilor chineze din locuri aflate in topul criptominarii – Xinjiang, Yunnan si Qinghai – au anuntat planuri de a destructura operatiunile de minare.
China revine pe locul doi mondial al mineritului Bitcoin, dupa Statele Unite
Minerii Bitcoin din China au reprezentat 21,1% din totalul distributiei globale a ratei de hash de minerit BTC la inceputul anului 2022, arata datele din raport obtinute de Cointelegraph, dupa Statele Unite, care au produs 37,8% din rata totala de hash din ianuarie.
"Datele noastre confirma empiric afirmatiile din interiorul industriei cripto conform carora mineritul Bitcoin este inca in desfasurare in China. Desi activitatea este departe de varful sau anterior, tara pare sa gazduiasca inca aproximativ o cincime din rata totala de hash”, a declarat liderul proiectului CBECI, Alexander Neumueller, pentru Cointelegraph, precizand ca noile date sunt suficiente pentru a concluziona ca mineritul Bitcoin este inca activ in China.
Avand in vedere redresarea brusca a traficului chinez, decalajul temporar ar fi putut fi rezultatul trecerii minerilor in subteran, potrivit CBECI.
"Accesul la energie electrica in afara retelei si operatiunile la scara mica imprastiate geografic sunt printre mijloacele majore folosite de minerii subterani pentru a-si ascunde operatiunile de autoritati si pentru a eluda interdictia”, noteaza South China Morning Post (SCMP).
Minerii chinezi camufleaza adresele IP si consumul de energie
Raportul CBECI explica si modul in care si-a revenit mineritul in China, dupa ce a disparut complet vreme de cateva luni.
"Este nevoie de timp pentru a gasi sau pentru a construi noi facilitati de gazduire a mineritului care nu pot fi urmarite. Este probabil ca o parte nesemnificativa a minerilor chinezi sa se adapteze rapid la noile circumstante si sa continue sa opereze pe ascuns, ascunzandu-si urmele si folosind servicii de proxy straine pentru a abate atentia si controlul. Se pare ca minerii subterani au devenit mai increzatori si par multumiti de protectia oferita de serviciile locale de proxy”, se arata in raport.
Minerii chinezi incearca, de asemenea, sa-si "diversifice locatiile”, potrivit unui insider din industrie pe nume Bob, citat de postul american CNBC, care ofera servicii pentru gazduirea operatiunilor miniere in Europa si SUA. El a cerut sa fie identificat doar dupa prenumele sau, deoarece in prezent este blocat in China din cauza pandemiei de Covid-19.
"Minerii [din China] folosesc un VPN si incearca sa nu foloseasca prea multa energie dintr-un singur loc, astfel incat compania electrica nu poate detecta niciun consum ciudat de energie”, a spus Bob, sub protectia anonimatului, pentru CNBC.
Oamenii de afaceri chinezi din domeniul cripto, pierderi uriase dupa interzicerea mineritului
Interdictia de anul trecut a creat batai de cap proprietarilor de afaceri cripto care incercau sa mute echipamente scumpe si specializate. Pana la sfarsitul anului 2021, cel putin 2 milioane de masini de extragere a criptomonedei au fost blocate in provincia Sichuan de sud-vest din cauza procedurilor complicate de relocare, relateaza South China Morning Post .
Minerii pierdeau venituri potentiale in fiecare zi in care computerele erau offline, in valoare de aproximativ 170 de yuani (26,70 USD) in profit pe unitate. Pentru cei mai mari operatori, aceasta a insemnat o pierdere de milioane de dolari care nu poate fi recuperata niciodata, precizeaza South China Morning Post. In noiembrie, compania chineza de securitate cibernetica Qihoo 360, care a lansat un monitor pentru minerit, a raportat ca la acel moment, existau in medie 109.000 de adrese IP chinezesti de cripto mining active in fiecare zi, a spus Qihoo, majoritatea situate in provinciile Guangdong, Jiangsu, Zhejiang si Shandong.
Beijingul a declarat anul trecut, cand a instituit interdictia, ca va examina daca organizatiile care primesc electricitate subventionata de la stat - scoli, spitale, centre comunitare si alte institutii publice - sunt implicate in criptominare. In cazul in care anchetele identifica persoane care incalca interdictia Chinei privind mineritul cripto, a spus in noiembrie anul trecut un purtator de cuvant al guvernului, citat de revista Fortune, acestea vor fi pedepsite. China a pierdut, la acel moment, intreaga sa putere miniera cripto, iar rata de hash BTC a scazut la 0% in iulie si august 2021
Rusia iese din randul primelor trei puteri miniere Bitcoin din lume
Raportul CBECI semnaleaza, de asemenea, o scadere usoara a cotei ratei de hash in Kazahstan, al treilea cel mai mare hub de minerit BTC din lume. Rata de hash BTC din Kazahstan a scazut de la 18% in august la 13,2% in ianuarie. Minerii extrag acum pana la 9% din rata globala de hash BTC in locatii nedefinite. Canada si Rusia sunt urmatoarele centre miniere majore, reprezentand 6,5% si, respectiv, 4,7%. Pe langa faptul ca a renuntat la cele mai mari trei tari prin puterea ratei de hash BTC, Rusia a vazut si rata sa efectiva de hash scazand de la 13,6 EH/s in august la 8,6 EH/s in ianuarie.
Datele arata ca statele americane Georgia, Texas si Kentucky alcatuiesc cele mai mari trei state in ceea ce priveste rata de hash, reprezentand 32%, 11,2% si, respectiv, 10,9%. Toate cele trei state la un loc reprezinta mai mult de jumatate din rata de hash totala din Statele Unite. Activitatea miniera remarcabila poate fi gasita si in state precum New York, California, Carolina de Nord si Washington, sugereaza datele.