CHINA PROMOVEAZA AGRESIV YUANUL DIGITAL – „Cadoul” de 10 milioane de yuani criptati pentru populatie, „calul troian” care ameninta dominatia dolarului
China a lansat, zilele trecute, cel mai puternic test pentru moneda sa digitala. In acest moment, China domina net in cursa bancilor centrale de a emite propriile monede digitale (Central Bank Digital Coin – CBDC), iar presa de specialitate scrie ca reusita acestui urias experiment, a carui finalitate declarata este de a inlocui 100% yuanul cash, ar putea pune dolarul la o grea incercare. China ar putea „spera sa-si creeze propria arhitectura internationala de plati, ceva comparabil cu SWIFT”, spune un expert citat de Deutsche Welle, referindu-se la codul care ajuta institutiile financiare sa proceseze tranzactiile, „dar care ar fi mai centrat pe monedele digitale si dominat nu de dolarul SUA, ci de yuanul digital chinezesc. Astfel, „testul” lansat de China zilele acestea, cand autoritatile din Shenzhen au organizat o loterie pentru a oferi populatiei monede digitale de 10 milioane de yuani (aproximativ 1,5 milioane de dolari) poate fi un turning point pentru arhitectura finantelor internationale.
Daca proiectul Chinei va avea succes, un yuan digital ar putea elimina nevoia atat de numerar fizic, cat si de servicii de plata online, cum ar fi PayPal, si ar putea fi o alta modalitate prin care China sa provoace SUA pentru dominarea globala, scrie Deutsche Welle. In cazul in care experimentul reuseste, acest nou yuan digital, la fel de apreciat ca bancnotele familiare care poarta imaginea lui Mao Zedong, va deveni prima moneda digitala din lume emisa de un stat suveran, care se afla exclusiv online, scrie si bloomberg.com ( https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-05-24/china-s-yuan-will-exit-covid-19-with-a-big-digital-currency-lead ) .
Yuanul digital (DCEP) nu este o criptomoneda, cum este Bitcoin, ci face parte din categoria monedelor digitale emise de bancile centrale (CBDC). Este emis si controlat de Banca Populara Chineza si nu inlocuieste portofele digitale de criptomonede.
O particularitate de retinut este ca, spre deosebire de numerar sau de alte monede digitale precum Bitcoin, Banca Populara Chineza isi pastreaza capacitatea de a urmari miscarea fiecarei unitati de moneda digitala pe care o emite.
In schimb, Bitcoin este o moneda digitala descentralizata, ceea ce inseamna ca nu este detinut si controlat de o singura entitate si nu este distribuit de o banca centrala.
„In viitor, toata lumea va folosi DCEP”, a declarat pentru BBC in august pionierul in domeniul criptomonedelor si milionarul chinez al bitcoinului Chandler Guo.
Strict vorbind insa, in momentul in care DCEP va inlocui yuanul fizic, anonimatul numerarului nu va mai exista, scrie bloomberg.com. Autoritatile pot cauta „sub capota” tranzactiilor pseudonime pentru activitati nedorite, un rezultat departe de viziunea care i-a condus pe libertarieni sa lanseze tehnologia blockchain si criptomonedele.
Odata cu izbucnirea pandemiei, care confera legitimitate urmaririi intruzive a contactului fizic, in cazul urmaririi financiare controlul devine si mai puternic. Schimbul de yuani digitali intre clienti si comercianti va aparea pe un registru centralizat si va trece mult mai rapid decat in configuratiile in stil Bitcoin care se bazeaza pe registre mari distribuite pe scara larga, mai explica jurnalistii specializati de la Bloomberg.
Cadoul de 1,5 milioane de dolari lansează puternic in circulatie yuanul digital
Orasul chinez Shenzhen a oferit in acest weekend 10 milioane de yuani in moneda digitala a bancii centrale a tarii, organizand o loterie. Beneficiarii isi pot folosi yuanul digital la 3.389 de magazine. Orasul isi propune ca acest cadou sa sporeasca utilizarea noii monede digitale sustinute de guvern, potrivit publicatiei online news.bitcoin.com, care citeaza South China Morning Post.
Castigatorii au primit „pachete rosii” digitale care contin moneda digitala in valoare de 200 de yuani. Pachetele rosii sunt plicuri cadou utilizate in mod traditional in China pentru a oferi bani in timpul sarbatorilor si ocaziilor speciale.
Economistul-sef international al Citic Bank China, Liao Qun, considera ca acest cadou in tokeni digitali va cresteutilizarea monedei digitale. Este de acord cu economistul-sef Hang Wang Seng (China), Dan Wang, care sustine ca fiecare yuan digital „cadou” este probabil sa genereze mai multe vanzari, citand efectul multiplicator. „Un calcul ar sugera ca acest program de 10 milioane de yuani va genera cel putin 50 de milioane de yuani in cererea totala”, a spus el.
Adjunctul guvernatorului PBOC, Fan Yifei, a dezvaluit recent ca yuanul digital, cunoscut sub numele de plata electronica in moneda digitala (DCEP), a fost deja utilizat in 3,13 milioane de tranzactii in valoare de aproximativ 1,1 miliarde de yuani. In plus, guvernul Shenzhen a recompensat recent aproximativ 5.000 de lucratori medicali si medicali care se ocupa de pandemia Covid-19 cu yuani digitali.
China, interesata sa recastige controlul tranzactiilor financiare interne
Obiceiul bine impamantenit al chinezilor de a plati cu un telefon mobil ar trebui sa faca tranzitia catre un yuan digital o schimbare acceptata usor pentru consumatorii de acolo, oferind in acelasi timp mari beneficii regimului comunist, scrie Deutsche Welle.
Emiterea unei monede suverane digitale ar putea fi o modalitate prin care guvernul sa recastige controlul tranzactiilor financiare interne, spune Konrad Adenauer Stiftung Senior Manager de proiect, Alexander Badenheim, vorbind cu DW de la Beijing despre un raport al fundatiei privind evolutia monedei digitale in China.
Acest lucru ar putea, de asemenea, sa ofere Chinei un avantaj asupra altor tari din acest domeniu, devenind potential un mecanism tehnologic in tranzitia catre o moneda digitala, pe masura ce adopta din ce in ce mai multe tehnologii similare.
China ar putea „spera sa-si creeze propria arhitectura internationala de plati, ceva comparabil cu SWIFT”, a spus Badenheim, referindu-se la codul care ajuta institutiile financiare sa proceseze tranzactiile, „dar care ar fi mai centrat pe monedele digitale si dominat nu de dolarul SUA, ci de yuanul digital chinezesc”.
„Cred ca acest lucru este deosebit de important in vremurile actuale in care vorbim despre decuplarea dintre SUA si China”, a adaugat el.
Yuanul digital al Chinei a functionat in ultimii ani si au avut loc citeva mici teste in toata tara, dar testul pilot din Shenzhen pare a fi cel mai mare de pana acum. Banca Populara a Chinei (PBOC) isi propune ca moneda sa fie utilizata la timp pentru urmatoarele Jocuri Olimpice de iarna, planificate pentru februarie 2022 la Beijing.
Consumatorii chinezi au ocolit atat computerele, cat si cardurile de credit pentru a accepta aplicatii de plata mobila, care au continuat sa produca fonduri mari pe piata monetara, care investesc in produse de gestionare a bogatiei cu randament ridicat. Acest lucru a dus la acumularea de riscuri in operatiunile bancare umbre opace. Aducerea lor in aer liber necesita un sprijin pentru creditorii traditionali in plati, un domeniu in care tehnologia financiara i-a lasat cu mult in urma.
Yuanul digital, care va fi trimis consumatorilor prin banci, incearca sa restabileasca acest echilibru lipsa; aceasta va permite autoritatilor sa „reglementeze mai eficient o piata a datoriilor suprasolicitate”, spune economistul DBS Group Holdings Ltd. Nathan Chow.
Beijingul urma sa lanseze banii digitali chiar inainte de pandemie. Cu toate acestea, adoptia ar putea fi mai rapida acum, din cauza fricii oamenilor de a prinde o infectie din manipularea numerarului. De asemenea, este posibil sa se urmareasca in timp real daca o subventie antivirus, acordata sub forma tokenizata, atinge tinta. Odata ce a facut-o, urmarirea va fi „dezactivata” pentru a asigura cheltuielile corporative si gospodaresti sa ramana anonime, spune Goldman.