CHINA DETONEAZA NUCLEARA CRIPTO – Piata pierde inca 400 miliarde dolari dupa ultimatumul dat de Banca Populara Chineza
Sunt emotii de infarct pe piata cripto, antrenata intr-un declin global de aproape 14% in mai putin de 24 de ore, dupa ce Banca Populara Chineza a transmis o declaratie prin care reitereaza faptul ca monedele digitale nu pot fi utilizate ca forma de plata. Pretul Bitcoin, Ethereum, Binance Coin si a tuturor celorlalte criptomonede majore s-a depreciat cu valori cuprinse intre 12% si 30%. Intreaga piata a pierdut peste noapte inca 400 miliarde de dolari, dupa ce declaratiile succesive ale lui Elon Musk din ultimele zile au „evaporat” alte circa 300 de miliarde de dolari.
Cea mai puternica criptomoneda, Bitcoin, a scazut sub 40.000 de dolari pentru prima data de la inceputul lunii februarie, pana la un minim de 38.973 de dolari in dimineata zilei de miercuri, 19 mai, noteaza Bloomberg. Declinul vine dupa o saptamana turbulenta declansata de tweet-urile succesive ale lui Elon Musk cu privire la detinerile de Bitcoin Tesla Inc. Ethereum, Dogecoin si „senzatia” saptamanii trecute, criptomoneda Internet Computer, au suferit corectii majore, de asemenea.
„Acesta este ultimul episod din eforturile Chinei de a strange surubul in jurul pietei cripto”, a declarat pentru Bloomberg Antoni Trenchev, partener administrativ si cofondator al Nexo din Londra, o banca cripto.
Notificarea Bancii Populare Chineze: Institutiile financiare si de plati nu au voie sa tranzactioneze produse sau servicii cu criptomoneda
Criptomonedele nu ar trebui si nu pot fi utilizate pe piata, deoarece nu sunt monede reale, potrivit unei notificari postate miercuri pe contul oficial WeChat al Bancii Populare Chineze (PBOC). Institutiile financiare si de plati nu au voie sa tranzactioneze produse sau servicii cu moneda virtuala, se spune in avizul bancii chineze.
Mai precis, China a interzis institutiilor financiare si de plata, inclusiv bancilor si platformelor de plata online, sa ofere servicii conexe criptomonedelor si „a avertizat investitorii impotriva tranzactionarii criptografice speculative”. Interdictia include oprirea serviciilor precum compensare si decontari, tranzactionare si chiar inregistrare pentru criptomonede.
Declaratia nu reprezinta o noua etapa de reglementare, potrivit Yu Lingqu, vicedirector la think-tank-ul China Development Institute din Shenzhen. Notificarea a fost transmisa de banca centrala, dar a fost compilata de asociatii din industrie, mai degraba decat de oficiali guvernamentali, ceea ce a facut-o mai putin puternica, potrivit Liu Yang, un avocat la firma de avocatura DeHeng Law Offices, cu sediul la Beijing.
„Vor doar prudenta”, a spus Bobby Lee, fondator si director executiv al furnizorului de stocare criptografica Ballet. „Cred ca piata este exagerata, exista tranzactii speculative, anuntul vine in interesul superior al oamenilor”.
Lovitura data de China criptomonedelor vizeaza consolidarea yuanului digital
„Nu este o surpriza pentru mine, deoarece controlul centralizat al capitalului chinez poate fi contestat prin achizitii de criptomonede in tara si transferuri in afara tarii”, a declarat pentru Emirati.news Adam Reynolds, CEO APAC la Saxo Markets.
„Evitarea utilizarii criptomonedelor in China este, prin urmare, esentiala pentru mentinerea controlului capitalului. Singura moneda digitala acceptabila pentru un guvern cu un control puternic al capitalului este propria lor CBDC, yuanul digital”, a explicat Adam Reynolds.
Beijingul a abolit din 2017 ofertele initiale de monede (IPO) si a restrictionat tranzactionarea monedei virtuale in interiorul frontierelor sale, fortand tranzactiile cripto sa se mute dincolo de granitele sale. China a gazduit candva aproximativ 90% din tranzactiile cripto, dar cea mai mare parte a minerilor si a jucatorilor importanti au „fugit” de atunci in strainatate.
China a luat recent masuri pentru a emite propriul sau yuan digital, incercand sa inlocuiasca numerarul si sa mentina controlul asupra unui ecosistem de plati care a devenit din ce in ce mai dominat de companiile de tehnologie care nu sunt reglementate ca bancile.