CHINA CONTINUA MACELUL PE PIATA CRIPTO - Presa din Beijing estimeaza ca va fi stearsa 90% din capacitatea de minare de Bitcoin a Chinei
Represiunea reinnoita a Chinei impotriva industriei cripto a eliminat aproape 300 de miliarde de dolari de pe piata totala a monedei digitale de vineri, cand autoritatile chineze au ordonat unui important centru minier de bitcoin din provincia Sichuan sa inchida operatiunile. Bitcoin a pierdut aproximativ 16% din valoare in cateva zile, ajungand sa se tranzactioneze luni si marti sub 32.000 dolari.
Investitorii sunt derutati, iar analistii fac eforturi sa anticipeze evolutia criptomonedei in aceasta ecuatie cu mai multe necunoscute. Avizul bancii centrale a Chinei de luni, 21 iunie, a adaugat presiuni suplimentare asupra Bitcoin.
Bitcoin (BTC) a scazut in jurul valorii de 32.000 dolari, marti, 22 iunie potrivit datelor CoinDesk. In acelasi timp, Ethereum (ETH), care tinde sa se miste in tandem cu bitcoin, a scazut cu pana la 12%, sub valoarea de 2.000 de dolari pentru prima data in ultima luna.
Alte criptomonede, inclusiv Binance Coin, Cardano si XRP, au suferit, de asemenea, corectii majore. Piata criptomonedelor a scazut cu 8,75% in prima zi a saptamanii, la aproximativ 1,2 trilioane de dolari, ceea ce inseamna ca 300 de miliarde de dolari au disparut din piata in doar cateva zile.
Panica din China pune o presiune uriasa pe pretul criptomonedelor
Vineri, autoritatile din provincia Sichuan din China, au ordonat minerilor de criptomonede sa isi inchida operatiunile, potrivit mai multor rapoarte mass-media. Sichuan este unul dintre cele mai mari centre miniere de bitcoin din China.
Mai multa centre de minare bitcoin din provincia sud-vestica a Chinei au fost inchise incepand de duminica, potrivit tabloidului sustinut de stat, Global Times. Guvernele provinciilor chineze din locuri aflate in topul criptominarii - Xinjiang, Yunnan si Qinghai - au anuntat, de asemenea, luna aceasta planuri de a destructura operatiunile de minare. Guvernele locale sunt sub presiunea administratiei centrale de la Beijing pentru a reduce intensitatea folosirii energiei – emisiile de dioxid de carbon per unitate de PIB – China dorind sa atinga varful productiei de gaze cu efect de sera pana in 2030 si sa devina “neutra” din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2060.
Minarea de bitcoin din China a reprezentat, anul trecut, aproape 65% din productia globala
Desi datele privind minarea sunt putine, productia de bitcoin din China a reprezentat, anul trecut, aproape 65% din productia globala, potrivit datelor de la Universitatea din Cambridge, Sichuan fiind al doilea cel mai mare producator.
Companiile care mineaza bitcoin – proces care consuma mult curent electric – tin in mod normal un numar mare de monede virtuale, iar orice miscare de vanzare a cantitatilor uriase duce la scaderea preturilor.
“Restrictia impusa minerilor chinezi ar putea insemna ca acestia vand moneda intr-o piata devalorizata si ne duc mai jos”, spune Ben Sebley, de la firma londoneza de criptomonede BCB Group.
Banca centrala a Chinei a transmis, luni, ca le-a cerut, recent, unor banci si institutii de plati sa actioneze mai mult pentru a interzice tranzactionarea cu criptomonede.
Consiliul de Stat, executivul Chinei, a promis, luna trecuta, ca va interveni pentru inchiderea minarii si comertului cu monede virtuale, ca parte dintr-o serie de masuri de controlare a riscurilor financiare, scrie Reuters.
Banca Agricola din China, al treilea cel mai mare creditor dupa active, a afirmat ca urmareste ghidul Bancii Populare a Chinei si ca va verifica antecedentele clientilor, pentru a descoperi activitatile ilegale ce implica minarea cripto si tranzactiile.
Banca centrala chineza dezvaluie planurile de monitorizare si blocare a tranzactiilor cripto
Iata o sectiune tradusa de Coindesk.com dintr-un articol despre ordinele bancii centrale dintr-o publicatie chineza:
„Institutiile trebuie sa investigheze si sa identifice in mod cuprinzator schimburile valutare virtuale si conturile de capital ale dealerului si sa intrerupa tranzactia in timp util. Acestia trebuie sa analizeze caracteristicile tranzactiilor de capital ale activitatilor de tranzactionare in valuta virtuala, sa sporeasca supravegherea tehnica, sa imbunatateasca modelele de monitorizare a tranzactiilor anormale si sa imbunatateasca eficient capacitatile de monitorizare si identificare. Imbunatatirea mecanismelor interne de lucru, clarificarea repartizarii responsabilitatilor ad-hoc ale muncii si asigurarea existentei masurilor relevante de monitorizare si manipulare a tranzactiilor. Organizatiile participante au declarat ca vor acorda o mare importanta acestei lucrari si, in conformitate cu cerintele relevante ale Bancii Populare din China, nu vor desfasura sau participa la activitati comerciale legate de moneda virtuala, vor spori in continuare eforturile de investigare si eliminare a acestor activitati si vor adopta masuri stricte pentru a intrerupe cu hotarare activitatile de tranzactionare a monedei virtuale. ”