Grid star
criptomonede

CHINA ANUNTA TRANZACTII DE 250 MILIARDE DOLARI IN YUANI DIGITALI - Guvernatorul Bancii Populare chineze sustine ca volumul tranzactiilor a crescut cu 70% intr-un an

Guvernatorul Bancii Populare din China, Yi Gang (foto), a declarat la o conferinta din Singapore ca banca centrala a inregistrat tranzactii in valoare de 1,8 trilioane de yuani digitali la sfarsitul lunii iunie, echivalentul a 250 miliarde dolari, relateaza CoinTelegraph. Oficialul a precizat ca au existat aproximativ 950 de milioane de tranzactii angajate de aproximativ 120 de milioane de portofele de la lansarea oficiala a yuanului digital in ianuarie 2022.

Gilda Popa

In prezent, China este una dintre tarile care se afla in cel mai avansat stadiu cu adoptia monedei digitale a bancii centrale, desi utilizarea yuanului digital este inca minima in raport cu populatia puternica de 1,4 miliarde de cetateni a Chinei. Pana acum, moneda sa digitala a fost folosita in special pentru plati interne cu amanuntul.

Yi Gang a afirmat, la conferinta organizata de Autoritatea Monetara din Singapore, ca aproximativ 2,3 miliarde de dolari, sau 16,5 miliarde de yuani digitali, erau in circulatie la sfarsitul lunii iunie, ceea ce reprezinta doar 0,16% din oferta monetara a Chinei, potrivit unei analize Reuters publicate miercuri, 19 iulie.

Cele 250 de miliarde de dolari in tranzactii digitale in yuani reprezinta o crestere de peste 70% fata de numarul anuntat de banca in august 2022.

Suma este, totusi, departe de cantitatea de valoare procesata de unele dintre cele mai mari blockchain-uri publice din lume. Spre exemplu, reteaua Bitcoin a procesat 8,2 trilioane de dolari in 2022, potrivit rapoartelor citate de CoinTelegraph.

Functionarii chinezi, platiti cu yuani digitali

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, autoritatile chineze au anuntat ca incepand cu luna mai 2023, angajatii din sectorul public care lucreaza in Changshu, un oras cu 1,7 milioane de locuitori, vor fi platiti in e-CNY (Yuan-ul digital). Angajatii care-si primesc astfel salariul au fost nevoiti sa instaleze pe telefon o aplicatie de plata dedicata, care functioneaza ca inlocuitor pentru cardul bancar.

Spre deosebire de bancnote si tranzactiile operate in sistemul bancar traditional, platile in e-CNY functioneaza de pe o platforma aflata direct sub controlul regimului de la Beijing. Iar in loc de credibilitatea unei criptomonede administrata de comunitate, prin validarea tranzactiilor blockchain, Yuan-ul digital este garantat de autoritatea Partidului Comunist Chinez (CCP).

Aceasta reteaua a monedei digitale a Chinei este „ferita” de regulile sistemului bancar traditional și poate genera oricata lichiditate este nevoie pentru efectuarea platilor catre angajatii institutiilor esentiale (spre exemplu scoli, spitale, institute de cercetare si organizatii media), totodata stabilind valoarea monedei.

Practic, sistemul de plati e-CNY echivaleaza cu o deconectare de la sistemul bancar traditional, permitand CCP sa „rezolve” din cateva apasari de taste orice deficit de finantare ce ar putea bloca functionarea institutiilor esentiale in eventualitatea unei crize induse de sanctiuni internationale aplicate dupa modelul Rusiei.

Plati transfrontaliere cu moneda digitala a Chinei

Pe 18 iulie, publicatia South China Morning Post (SMCP) a relalat ca Bank of China Hong Kong a inceput testarea unei alte scheme de plata transfrontaliera pentru clientii bancii la anumite magazine de vanzare cu amanuntul din Hong Kong. Testul a fost lansat in incercarea de a promova in continuare aplicatiile transfrontaliere ale yuanului digital si este al treilea proces transfrontalier al CBDC din Hong Kong, potrivit SCMP.

In ianuarie 2023, banca centrala a Chinei a integrat functionalitatea contractului inteligent in yuanul digital pentru a-si extinde cazurile de utilizare. Anul trecut, Banca Populara Chineza a lansat o aplicatie de portofel electronic pe sistemele Apple si Android care poate fi folosita in mai multe orase si regiuni in care e-CNY era in circulatie.

Presiuni pe companii

In acelasi timp, China a facut presiuni asupra unor companii, intre care McDonald’s (MCD) si Nike (NKE), pentru a le permite clientilor sa foloseasca yuanul digital in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing.

Mai multe orase chineze, inclusiv Beijing si Shenzhen, au oferit chiar si milioane de dolari in yuani digitale rezidentilor lor, incurajandu-i sa foloseasca banii virtuali.

De asemenea, China a cerut aplicatiilor private sa promoveze activ yuanul digital. Astfel, Alipay a inceput sa testeze platile digitale in yuani in 2021, iar Tencent (TCEHY) a anuntat anul trecut ca va incepe sa sprijine si yuanul digital in portofelul sau WeChat Pay.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani