CHELTUIELILE PE DEPLASARILE LUI IOHANNIS, LA SECRET - Presedintele pleaca in Africa pe banii romanilor, fara ca acestia sa stie costurile. Legea care obliga Administratia Prezidentiala sa dea socoteala pentru banii cheltuiti a fost trantita la vot (Docume
Presedintele Klaus Iohannis (foto) va efectua in perioada 14-23 noiembrie 2023 o serie de vizite in Africa, insa costurile calatoriei vor ramane, cel mai probabil la secret, ca si pana acum. Si asta pentru ca Senatul a respins proiectul de lege care ii obliga pe demnitari, inclusiv pe presedintele Romaniei, sa faca publice cheltuielile. Ultima sansa pentru adoptarea legii este in Camera Deputatilor, for decizional.
Secretomanie totala cu privire la banii cheltuiti de Iohannis cu privire la deplasarile facute. Desi presa a facut mai multe solicitari in decursul timpului pentru a se afla cati bani publici se aloca pentru deplasarile presedintelui, Administratia Prezidentiala nu a raspuns. Lucrurile s-ar fi putut rezolva prin lege, insa proiectul a fost respins in Senat. Daca legea ar fi fost votata, presedintele Klaus Iohannis si Administratia Prezidentiala, dar si alti demnitari nu mai puteau invoca regimul informatiilor clasificate, sau alte motive, atunci cand presa solicita nota de plata pentru deplasarile facute.
Obligatie stabilita prin lege
Astfel, proiectul de lege respins de Senat in octombrie 2023 prevedea instituirea obligativitatii autoritatilor si institutiilor publice de a publica, din oficiu, informatiile complete privind cuantumul cheltuielilor de cazare, masa, transport intern si extern, diurna, cadouri, actiuni de reprezentare si protocol, precum si sursele de finantare utilizate pentru acestea, in termen de 20 zile de la efectuarea fiecarei cheltuieli. Initiativa se aplica deplasarilor efectuate de demnitari si salariati ai autoritatilor si institutiilor publice, in interes de serviciu si inclusiv deplasarilor efectuate in interes privat daca acestea se realizeaza, total sau partial, prin intermediul unei autoritati sau institutii publice:
"Din aceste considerente, pentru a facilita publicarea informatiilor mentionate anterior, consideram necesara adaptarea cadrului legal aplicabil cu scopul de a publica cheltuielile in format online, pe pagina web oficiala a autoritatilor si institutiilor publice.
Astfel, aceste documente vor cuprinde detalii precum costurile de transport (bilete de avion, tren, autobuz etc.), si costuri precum: cazare, diurna, inchiriere de vehicule, cheltuieli cu masa, taxe si alte costuri asociate deplasarii.
Prin accesul la aceste informatii, cetatenii pot evalua daca cheltuielile sunt justificate si adecvate, si pot sesiza eventualele abuzuri sau nereguli. Astfel, publicarea documentelor faciliteaza controlul democratic si implicarea activa a societatii civile.
In ansamblu, transparenta cheltuielilor din fonduri publice realizate de catre persoanele care ocupa o functie publica sau care sunt angajate intr-o institutie publica aduce beneficii esentiale, precum responsabilitatea, combaterea coruptiei, increderea si legitimitatea, precum si participarea civica activa. Aceste beneficii contribuie la o guvernare mai responsabila, mai eficienta si mai democratica”, se arata in expunerea de motive a proiectului respins de Senat si care urmeaza sa fie discutat in Camera Deputatilor.
Proces pentru transparenta
Amintim ca secretomania i-a adus un proces Administratiei Prezidentiale. Clubul de Presa a depus recent o actiune la Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, solicitand instantei sa oblige Presedintia la publicarea informatiilor solicitate de catre asociatia jurnalistilor in legatura cu vizita presedintelui Klaus Iohannis la sediul din New York al Organizatiei Natiunilor Unite, inclusiv costurile (click aici pentru a citi).
Iata proiectul de lege respins de Senat