Grid star
eveniment

CHELTUIELILE BUGETARE: BANII PLATITI – Iata factura defalcata

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 240,2 miliarde lei au crescut in termeni nominali cu 14,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele sase luni ale anului 2022 au inregistrat o scadere cu 0,28 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2021, de la 17,78% din PIB la 17,50% din PIB.


Potrivit ministerului de Finante, cheltuielile de personal au insumat 58,33 miliarde lei, in crestere cu 4,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 4,2% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 31,98 miliarde lei, in crestere cu 16,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 21,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 11,0%.

Banii de pensii

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 87,88 miliarde lei in crestere cu 16,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari (pensia minima) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel incat toti cei care se incadreaza in aceasta categorie sa aiba un venit de 2.200 de lei, in luna ianuarie 2022, precum si de acordarea celei de-a 13-a indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati.

Majorarea alocatiilor

Totodata, potrivit Finantelor, se reflecta majorarea alocatiei de stat pentru copii, astfel, alocatia de stat pentru copii creste, incepand cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Cheltuielile cu subventiile au fost de 5,64 miliarde lei, in principal, aceasta suma reprezinta subventii pentru transportul de calatori, pentru sprijinirea producatorilor agricoli, precum si pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022.

Investitiile

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 16,08 miliarde lei, cu 16,9% mai mari comparativ cu primele sase luni ale anului precedent.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 21,01 miliarde lei. Se observa o crestere a ponderii investitiilor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 57,02% din totalul cheltuielilor pentru investitii.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani