"CHEILE CRIPTO” ALE UNEI AVERI DE 86 MILIARDE DOLARI IN BITCOIN, CAUTATE CU DISPERARE – Povestile investitorilor care si-au pierdut parolele sau device-urile care i-ar face multimilionari peste noapte
Povestea lui James Howells (foto), barbatul care cauta cu disperare de 9 ani de zile cei 7.500 de bitcoini aflati pe un hard disk aruncat din greseala, a devenit celebra in mas-media internationala. Insa britanicul nu este singurul ghinionist care a pierdut "cheile” unei averi uriase in Bitcoin. Potrivit unei estimari a companiei de date blockchain Chainalysis, aproximativ 3,5 din cele 19 milioane de bitcoini extrasi din retea par a fi pierdute sau blocate in portofele nerevendicate. La pretul de astazi al criptomonedei, uriasa avere ratacita in reteaua creata de Satoshi Nakamoto se ridica la circa 86 miliarde dolari.
Gilda Popa
James Howells a revenit zilele trecute in atentia presei internationale dupa ce a anuntat, intr-un interviu acordat publicatiei Business Insider, ca are un nou plan de recuperare a celor 7500 de bitcoini pierduti dupa ce a aruncat hard disk-ul cu bitcoini in 2013. Howells a spus ca a elaborat un plan de afaceri de 11 milioane dolari pentru a recupera hard disk-ul, a carui valoare se ridica in prezent la peste 176 milioane dolari. Suma este valabila la cursul Bitcoin de vineri, 29 iulie, de circa 23.900 dolari.
Hard disk-ul cu bitcoinii minati in 2009, cand operatiunea se putea realiza cu un laptop obisnuit, a ajuns in 2013 la o groapa de gunoi din Newport, Tara Galilor. Dupa ce si-a dat seama de greseala facuta, Howells a inceput sa caute disperat hard disk-ul si nu a renuntat nici dupa 9 ani de zile.
Groapa de gunoi din oraselul Newport a ajuns sa valoreze peste 500 milioane de dolari in noiembrie 2021
El a cautat prin munti de gunoi averea care s-a multiplicat de mai multe ori din 2013, ajungand sa atinga, in noiembrie 2021, cand Bitcoin a inregistrat un maxim istoric de aproape 70.000 dolari, uriasa suma de circa 520 milioane dolari.
"Am vorbit cu unul din tipii de la groapa de gunoi, i-am explicat situatia. Si el chiar m-a luat cu camionul sau si m-a dus la locul unde e groapa, la santul la care lucreaza acum. E de dimensiunea unui teren de fotbal si el mi-a zis ca dupa 3 sau 4 luni hard disk-ul] ar fi la o adancime de un metru, un metru si ceva”, le-a relatat Howells in 2013 jurnalistilor de la The Guardian.
Insa cautarile sale au fost ingreunate. Consiliul local din Newport i-a refuzat in mod constant lui Howells accesul la groapa de gunoi inca din 2013. Un prtator de cuvant al consiliului a declarat pentru Business Insider ca Howells nu are argumente cu care ar putea convinge consiliul sa-si reconsidere deciziile de pana acum.
"Propunerile lui prezinta un risc ecologic semnificativ, pe care nu il putem accepta”, a spus purtatorul de cuvant.
Noul plan al lui Howells include si doi caini robotici - Spot - de la Boston Dynamics, un model scos la vanzare in iunie 2020, cand valoarea lui era de 74.500 de dolari. De atunci, Spot a fost folosit pentru scanari in proiectele de constructii sau patrulare in Singapore, pentru respectarea restrictiilor de distantare sociala. Howells a spus ca robotii pot fi folositi si pentru a scana pamantul si astfel sa poata gasi hardul pretios.
Britanicul a mai explicat ca si-a facut planul cu ajutorul unor experti si ca a gasit si surse financiare, insa mai ramane ca autoritatile locale sa-i permita sa sape in groapa de gunoi.
Britanicul nu este singurul ghinionist care a pierdut bitcoini de sute milioane dolari
Cazul lui Howells nu este singular. Lumea Banilor a relatat povestea lui Stefan Thomas, un programator care locuieste in San Francisco, care mai are doar doua incercari pentru a gasi parola la portofelul digital care contine 7000 de Bitcoini. Parola ii va permite sa deblocheze un mic hard disk, cunoscut sub numele de IronKey, care contine cheile private ale uriasei averi. Pana acum a irosit 8 incercari din cele 10 permise de IronKey, dupa care hard disk-ul urmeaza sa cripteze continutul pentru totdeauna.
Revista vice.com relateaza cazul lui Pentru Higoze, 28 de ani, cascador, care a schimbat telefonul, si-a pierdut accesul la aplicatia pe care o alesese pentru portofelul lui digital si care ii gestiona parolele.
"Ca sa recuperezi accesul la portofel, singura solutie e sa introduci seed-ul, secventa de 12 cuvinte. M-am uitat peste tot, absolut peste tot. Ma enerveaza numai cand ma gandesc la asta, pentru ca stiu ca e fix vina mea, doar ni s-a zis sa avem mare grija de seed”, a declarat el pentru vice.com.
Acestea nu sunt cazuri singulare. Sunt mii de investitori care au pierdut accesul la averi uriase, fie ca au pierdut parola, fie ca au ratacit device-ul pe care erau stocate criptomonedele.
Potrivit unei estimari a companiei de date blockchain Chainalysis, aproximativ 20% din 19 milioane de bitcoin existente in prezent in retea par a fi pierdute sau blocate in portofele nerevendicate. La pretul de vineri, 29 iulie al criptomonedei – de aproape 24.000 dolari, cele 3,6 milioane de bitcoini rataciti ar valora circa 86 miliarde dolari.
"Natura descentralizata a Bitcoin a fost unul dintre cele mai mari avantaje ale sale, dar metodele de stocare imperfecte au facut ca milioane de Bitcoin sa fie "blocati” in sistem si inaccesibili. Deocamdata, acele monede sunt prinse efectiv in spatele criptarii incredibil de complexe si a parolelor uitate. Se cauta solutii pentru a le recupera, iar acestea pot veni din reformele asteptate in domeniul criptomonedelor”, a declarat anul trecut Jimmy Nguyen, presedintele Asociatiei Bitcoin, pentru Business Insider.
Mii de cereri de recuperare a parolelor pierdute ale portofelelor electronice cu Bitcoin
Wallet Recovery Services, o companie care ajuta la gasirea cheilor digitale pierdute, a declarat ca primeste zeci de cereri pe zi de la persoane care doresc ajutor pentru a-si recupera parolele conturilor de Bitcoin.
Exista aceasta fraza pe care o foloseste comunitatea criptomoneda: "nu ai cheile tale, nu ai monedele tale ”, a declarat si Jimmy Nguyen, presedintele Asociatiei Bitcoin, pentru Business Insider.
Deocamdata, zicala este adevarata. Unele platforme de schimb, cum ar fi Coinbase, au unele masuri de recuperare de urgenta care pot ajuta utilizatorii sa recastige accesul la chei sau parole uitate. Dar platformele sunt mai putin sigure decat portofelele digitale si unele au fost chiar piratate, a spus Nguyen.
Sute de ore de nesomn pentru a recupera uriasele averi pierdute
Proprietarii de Bitcoin care si-au pierdut accesul la portofelele electronice vorbesc despre zile si nopti nesfarsite de frustrare, deoarece au incercat sa obtina acces la averile lor. Multi au detinut monedele de la inceputurile Bitcoin in urma cu un deceniu, cand nimeni nu avea incredere ca token-urile ar valora ceva.
„De-a lungul anilor as spune ca am petrecut sute de ore incercand sa ma intorc in aceste portofele”, a spus pentru New York Times Brad Yasar, un antreprenor din Los Angeles care are cateva computere care contin mii de Bitcoin pe care le-a creat sau minat, in timpul primelor zile ale tehnologiei.
In timp ce acele monede Bitcoin valoreaza acum sute de milioane de dolari, el si-a pierdut parolele cu multi ani in urma si a pus hard disk-urile care le contin in pungi sigilate in vid, la loc sigur.
Bitcoin nu are un sediu central care sa furnizeze sau sa stocheze parole
Dilema este un memento puternic al bazelor tehnologice neobisnuite ale Bitcoin, care il diferentiaza de banii normali si ii confera unele dintre cele mai laudate – si cele mai riscante – calitati. Cu conturile bancare traditionale si portofelele online, bancile precum Wells Fargo si alte companii financiare precum PayPal pot oferi oamenilor parolele conturilor lor sau pot reseta parolele pierdute.
Dar Bitcoin nu are nicio companie-mama care sa furnizeze sau sa stocheze parole. Creatorul monedei virtuale, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, a spus ca ideea centrala a Bitcoin a fost aceea de a permite oricui din lume sa deschida un cont bancar digital si sa detina banii intr-un mod pe care niciun guvern nu ar putea sa-l impiedice sau sa-l reglementeze.
Acest lucru este posibil prin structura Bitcoin, care este guvernata de o retea de computere pe care ruleaza acel software care contine toate regulile criptomonedei. Software-ul include un algoritm complex care face posibila crearea unei adrese si a unei chei private asociate, care este cunoscuta doar de persoana care a creat portofelul.
Software-ul permite, de asemenea, retelei Bitcoin sa confirme acuratetea parolei pentru a permite tranzactiile, fara a vedea sau a cunoaste parola in sine. Pe scurt, sistemul face posibila oricui sa creeze un portofel Bitcoin fara a fi nevoie sa se inregistreze la o institutie financiara sau sa treaca prin orice fel de verificare a identitatii.